Čas na dobrú KÁVU a skvelé KÁVOVÉ DEZERTY: Musíte ich ochutnať čo najskôr
8. 1. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Witteková Laura
Reklama
Z lahodného horkého nápoja a jeho prípravy sa stal kult, a to nielen pre hipsterov. No káva je perfektný spoločník aj pri pečení. Vieme o tom svoje.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
34 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
10 najkrajších sviatočných tortičiek zo Sladkej výzvyKOLÁČIKY S KÁVOVÝM KRÉMOM
PLECH S 24 JAMKAMI I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 5-6 MINÚT
Potrebujete:
- 50 g masla
- 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 70 %)
- 1 vajce
- 60 g jemného kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 15 g kakaa
- 2 g jemne mletej kávy
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku
- 25 g ošúpaných mletých mandlí
- kávové zrná (z čokolády) na ozdobenie
Na krém:
- 100 g bielej čokolády
- 50 + 150 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžičku instantnej kávy
POSTUP
- Jamky na plechu vyložte papierovými košíčkami. Pokrájané maslo s čokoládou rozpustite v teplom vodnom kúpeli. Do mierne teplej čokoládovej masy pridajte vajce vyšľahané s cukrom a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kypriaceho prášku, kakaa, kávy a pomletých mandlí.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Cukrárske vrecko s hladkou trubičkou naplňte pripraveným cestom a naplňte košíčky. Vo vyhriatej rúre pečte 5 - 6 minút (koláčiky by nemali byť v strede úplne prepečené, zistite to špáradlom). Upečené koláčiky nechajte úplne vychladnúť, potom ich ozdobte krémom a kávovými zrnami.
- Pripravte krém: 50 ml smotany zohrejte (pozor, nesmie vrieť), pridajte kávu, bielu čokoládu polámanú na malé kúsky a miešajte do rozpustenia. 150 ml smotany vyšľahajte dotuha. Do vychladnutej čokoládovej masy ešte pred začiatkom tuhnutia postupne vmiešajte šľahačku.
KÁVOVÁ ROLÁDA
PLECH S VEĽKOSŤOU 30x40 CM I PRÍPRAVA ?? MINÚT I PEČENIE 8 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia (veľkosť M)
- 2 lyžice horúcej vody
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 10 g kakaa
- 1 lyžičku instantnej kávy
- maslo na natretie papiera na pečenie (použite zmäknuté maslo)
- 2 lyžice kávového likéru
- 100 g marcipánu a nahrubšie mletá káva na ozdobenie
Na krém:
- 350 ml mlieka
- 1 lyžičku instantnej kávy
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček pudingového prášku – Caffé Latte (40 g)
- 200 g mäkkého masla
- 50 g práškového cukru
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a natenko natrite zmäknutým maslom. Vajcia s horúcou vodou, práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny. Do peny postupne zapracujte zmes múky, kakaa a kávy. Cesto rozotrite na pripravený plech a vo vyhriatej rúre pečte asi 8 minút.
- Upečený plát po miernom vychladnutí stočte aj s papierom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Do 200 ml vriaceho mlieka pridajte lyžičku kávy a zvyšné mlieko s rozpusteným cukrom a rozmiešaným pudingovým práškom. Za stáleho miešania uvarte hustý puding, prelejte ho do misky, prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Vychladnutý puding prešľahajte.
- Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny a postupne vmiešajte vychladnutý puding.
- Stočený plát opatrne rozmotajte a stiahnite papier. Plát pokvapkajte kávovým likérom, natrite pripraveným krémom, stočte a na hodinu dajte do chladničky. Potom ozdobte marcipánom a kávou.

Video Player is loading.
Horúca ČOKOLÁDA: Doprajte si lahodné potešenie pre chvíle pohodyZdroj: Canva
ORIEŠKOVO-KÁVOVÝ CHLEBÍČEK
1 CHLEBÍČKOVÁ FORMA S VEĽKOSŤOU 10x30 CM, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 170 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 50 ml vriacej vody
- 150 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu (Gustin)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 60 – 70 %)";i:10;s:44:"3 lyžice posekaných orieškov na ozdobenie";i:11;s:58:"maslo na vymazanie a hladká múka na vysypanie formy
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50 %
- 40 g masla
- ½ lyžičky instantnej kávy
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 160 °C. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Postupne zašľahajte vajcia, pridajte instantnú kávu a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a mletých orieškov. Nakoniec do cesta vmiešajte posekanú čokoládu.
- Cesto rovnomerne rozotrite do vymastenej a vysypanej formy. Vo vyhriatej rúre pečte asi 30 minút. Upečený chlebíček po miernom vychladnutí vyklopte z formy a na mriežke nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý chlebíček polejte čokoládovou polevou a posypte posekanými orieškami
- Na polevu rozpustite v teplom vodnom kúpeli čokoládu, kávu a maslo. Dobre vymiešajte a polejte chlebíček.
Najlepšie recepty na sladké pečenie nájdete v Dobrom jedle:
Výber pre vás
Zámková dlažba ako nová? – Vieme ako na to!Sponzorované