Reklama

Čas na dobrú KÁVU a skvelé KÁVOVÉ DEZERTY: Musíte ich ochutnať čo najskôr

KOLÁČIKY S KÁVOVÝM KRÉMOM

Zdroj: Witteková Laura

Reklama

Z lahodného horkého nápoja a jeho prípravy sa stal kult, a to nielen pre hipsterov. No káva je perfektný spoločník aj pri pečení. Vieme o tom svoje.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    10 najkrajších sviatočných tortičiek zo Sladkej výzvy

    KOLÁČIKY S KÁVOVÝM KRÉMOM

    PLECH S 24 JAMKAMI I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 5-6 MINÚT

    Potrebujete:

    • 50 g masla
    • 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 70 %)
    • 1 vajce
    • 60 g jemného kryštálového cukru
    • 30 g hladkej múky
    • 15 g kakaa
    • 2 g jemne mletej kávy
    • ¼ lyžičky kypriaceho prášku
    • 25 g ošúpaných mletých mandlí
    • kávové zrná (z čokolády) na ozdobenie

    Na krém:

    • 100 g bielej čokolády
    • 50 + 150 ml smotany na šľahanie
    • 1 lyžičku instantnej kávy 

    POSTUP

    1. Jamky na plechu vyložte papierovými košíčkami. Pokrájané maslo s čokoládou rozpustite v teplom vodnom kúpeli. Do mierne teplej čokoládovej masy pridajte vajce vyšľahané s cukrom a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kypriaceho prášku, kakaa, kávy a pomletých mandlí.
    2. Rúru vyhrejte na 170 °C. Cukrárske vrecko s hladkou trubičkou naplňte pripraveným cestom a naplňte košíčky. Vo vyhriatej rúre pečte 5 - 6 minút (koláčiky by nemali byť v strede úplne prepečené, zistite to špáradlom). Upečené koláčiky nechajte úplne vychladnúť, potom ich ozdobte krémom a kávovými zrnami.
    3. Pripravte krém: 50 ml smotany zohrejte (pozor, nesmie vrieť), pridajte kávu, bielu čokoládu polámanú na malé kúsky a miešajte do rozpustenia. 150 ml smotany vyšľahajte dotuha. Do vychladnutej čokoládovej masy ešte pred začiatkom tuhnutia postupne vmiešajte šľahačku.  
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Voňavé KOKOSOVÉ JEŽE, ktorým jednoducho neodoláte! TEASER

      KÁVOVÁ ROLÁDA

      PLECH S VEĽKOSŤOU 30x40 CM I PRÍPRAVA ?? MINÚT I PEČENIE 8 MINÚT

      Potrebujete:

      • 4 vajcia (veľkosť M)
      • 2 lyžice horúcej vody
      • 100 g práškového cukru
      • 2 lyžičky vanilkového cukru
      • 100 g polohrubej múky
      • 10 g kakaa
      • 1 lyžičku instantnej kávy
      • maslo na natretie papiera na pečenie (použite zmäknuté maslo)
      • 2 lyžice kávového likéru
      • 100 g marcipánu a nahrubšie mletá káva na ozdobenie

      Na krém:

      • 350 ml mlieka
      • 1 lyžičku instantnej kávy
      • 50 g kryštálového cukru
      • 1 balíček pudingového prášku – Caffé Latte (40 g)
      • 200 g mäkkého masla
      • 50 g práškového cukru 

      POSTUP

      1. Rúru vyhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a natenko natrite zmäknutým maslom. Vajcia s horúcou vodou, práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny. Do peny postupne zapracujte zmes múky, kakaa a kávy. Cesto rozotrite na pripravený plech a vo vyhriatej rúre pečte asi 8 minút.
      2. Upečený plát po miernom vychladnutí stočte aj s papierom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.
      3. Pripravte krém: Do  200 ml vriaceho mlieka pridajte lyžičku kávy a zvyšné mlieko s rozpusteným cukrom a rozmiešaným pudingovým práškom. Za stáleho miešania uvarte hustý puding, prelejte ho do misky, prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Vychladnutý puding prešľahajte.
      4. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny a postupne vmiešajte vychladnutý puding.
      5. Stočený plát opatrne rozmotajte a stiahnite papier. Plát pokvapkajte kávovým likérom, natrite pripraveným krémom, stočte a na hodinu dajte do chladničky. Potom ozdobte marcipánom a kávou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Horúca ČOKOLÁDA: Doprajte si lahodné potešenie pre chvíle pohody
        Zdroj: Canva

        ORIEŠKOVO-KÁVOVÝ CHLEBÍČEK

        1 CHLEBÍČKOVÁ FORMA S VEĽKOSŤOU 10x30 CM, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Potrebujete:

        • 170 g zmäknutého masla
        • 150 g práškového cukru
        • 2 lyžičky vanilkového cukru
        • 3 vajcia
        • 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 50 ml vriacej vody
        • 150 g hladkej múky
        • 25 g kukuričného škrobu (Gustin)
        • 2 lyžičky kypriaceho prášku
        • 100 g mletých lieskových orieškov
        • 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 60 – 70 %)";i:10;s:44:"3 lyžice posekaných orieškov na ozdobenie";i:11;s:58:"maslo na vymazanie a hladká múka na vysypanie formy

        Na polevu:

        • 100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50 %
        • 40 g masla
        • ½ lyžičky instantnej kávy 

        POSTUP

        1. Rúru vyhrejte na 160 °C. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Postupne zašľahajte vajcia, pridajte instantnú kávu a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a mletých orieškov. Nakoniec do cesta vmiešajte posekanú čokoládu.
        2. Cesto rovnomerne rozotrite do vymastenej a vysypanej formy. Vo vyhriatej rúre pečte asi 30 minút. Upečený chlebíček po miernom vychladnutí vyklopte z formy a na mriežke nechajte vychladnúť.
        3. Vychladnutý chlebíček polejte čokoládovou polevou a posypte posekanými orieškami
        4. Na polevu rozpustite v teplom vodnom kúpeli čokoládu, kávu a maslo. Dobre vymiešajte a polejte chlebíček.

        Najlepšie recepty na sladké pečenie nájdete v Dobrom jedle: