Čas na dobrú KÁVU a skvelé KÁVOVÉ DEZERTY: Musíte ich ochutnať čo najskôr
8. 1. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Witteková Laura
Reklama
Z lahodného horkého nápoja a jeho prípravy sa stal kult, a to nielen pre hipsterov. No káva je perfektný spoločník aj pri pečení. Vieme o tom svoje.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
34 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
10 najkrajších sviatočných tortičiek zo Sladkej výzvyKOLÁČIKY S KÁVOVÝM KRÉMOM
PLECH S 24 JAMKAMI I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 5-6 MINÚT
Potrebujete:
- 50 g masla
- 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 70 %)
- 1 vajce
- 60 g jemného kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 15 g kakaa
- 2 g jemne mletej kávy
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku
- 25 g ošúpaných mletých mandlí
- kávové zrná (z čokolády) na ozdobenie
Na krém:
- 100 g bielej čokolády
- 50 + 150 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžičku instantnej kávy
POSTUP
- Jamky na plechu vyložte papierovými košíčkami. Pokrájané maslo s čokoládou rozpustite v teplom vodnom kúpeli. Do mierne teplej čokoládovej masy pridajte vajce vyšľahané s cukrom a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kypriaceho prášku, kakaa, kávy a pomletých mandlí.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Cukrárske vrecko s hladkou trubičkou naplňte pripraveným cestom a naplňte košíčky. Vo vyhriatej rúre pečte 5 - 6 minút (koláčiky by nemali byť v strede úplne prepečené, zistite to špáradlom). Upečené koláčiky nechajte úplne vychladnúť, potom ich ozdobte krémom a kávovými zrnami.
- Pripravte krém: 50 ml smotany zohrejte (pozor, nesmie vrieť), pridajte kávu, bielu čokoládu polámanú na malé kúsky a miešajte do rozpustenia. 150 ml smotany vyšľahajte dotuha. Do vychladnutej čokoládovej masy ešte pred začiatkom tuhnutia postupne vmiešajte šľahačku.

Video Player is loading.
Voňavé KOKOSOVÉ JEŽE, ktorým jednoducho neodoláte! TEASERKÁVOVÁ ROLÁDA
PLECH S VEĽKOSŤOU 30x40 CM I PRÍPRAVA ?? MINÚT I PEČENIE 8 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia (veľkosť M)
- 2 lyžice horúcej vody
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 10 g kakaa
- 1 lyžičku instantnej kávy
- maslo na natretie papiera na pečenie (použite zmäknuté maslo)
- 2 lyžice kávového likéru
- 100 g marcipánu a nahrubšie mletá káva na ozdobenie
Na krém:
- 350 ml mlieka
- 1 lyžičku instantnej kávy
- 50 g kryštálového cukru
- 1 balíček pudingového prášku – Caffé Latte (40 g)
- 200 g mäkkého masla
- 50 g práškového cukru
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 200 °C. Plech vyložte papierom na pečenie a natenko natrite zmäknutým maslom. Vajcia s horúcou vodou, práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do hustej peny. Do peny postupne zapracujte zmes múky, kakaa a kávy. Cesto rozotrite na pripravený plech a vo vyhriatej rúre pečte asi 8 minút.
- Upečený plát po miernom vychladnutí stočte aj s papierom, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.
- Pripravte krém: Do 200 ml vriaceho mlieka pridajte lyžičku kávy a zvyšné mlieko s rozpusteným cukrom a rozmiešaným pudingovým práškom. Za stáleho miešania uvarte hustý puding, prelejte ho do misky, prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Vychladnutý puding prešľahajte.
- Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny a postupne vmiešajte vychladnutý puding.
- Stočený plát opatrne rozmotajte a stiahnite papier. Plát pokvapkajte kávovým likérom, natrite pripraveným krémom, stočte a na hodinu dajte do chladničky. Potom ozdobte marcipánom a kávou.

Video Player is loading.
Horúca ČOKOLÁDA: Doprajte si lahodné potešenie pre chvíle pohodyZdroj: Canva
ORIEŠKOVO-KÁVOVÝ CHLEBÍČEK
1 CHLEBÍČKOVÁ FORMA S VEĽKOSŤOU 10x30 CM, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 170 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 50 ml vriacej vody
- 150 g hladkej múky
- 25 g kukuričného škrobu (Gustin)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 100 g mletých lieskových orieškov
- 50 g horkej čokolády (obsah kakaa 60 – 70 %)";i:10;s:44:"3 lyžice posekaných orieškov na ozdobenie";i:11;s:58:"maslo na vymazanie a hladká múka na vysypanie formy
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády s obsahom kakaa 50 %
- 40 g masla
- ½ lyžičky instantnej kávy
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 160 °C. Zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte do peny. Postupne zašľahajte vajcia, pridajte instantnú kávu a premiešajte. Potom vmiešajte zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a mletých orieškov. Nakoniec do cesta vmiešajte posekanú čokoládu.
- Cesto rovnomerne rozotrite do vymastenej a vysypanej formy. Vo vyhriatej rúre pečte asi 30 minút. Upečený chlebíček po miernom vychladnutí vyklopte z formy a na mriežke nechajte vychladnúť.
- Vychladnutý chlebíček polejte čokoládovou polevou a posypte posekanými orieškami
- Na polevu rozpustite v teplom vodnom kúpeli čokoládu, kávu a maslo. Dobre vymiešajte a polejte chlebíček.
Najlepšie recepty na sladké pečenie nájdete v Dobrom jedle: