Bože, TO JE DOBROTA: Slivkové CESTENICE z Myjavy upečte podľa babičky Adama Pavlovčina!
11. 8. 2023, 12:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková
„Jednoduché, no božské koláčiky z myjavských kopaníc, kraja slivkových sadov, nám piekla celú sezónu. Voňali rozprávkovo a zvrchu neuveriteľne chrumkali,“ zaspomínal si spevák Adam Pavlovčin alias Adonxs. A venoval nám rodinný recept!
Zdroj: Archív A.P.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„... moja starká bola mimoriadne obetavá a starostlivá žena. Najradšej nás, všetky svoje vnúčatá, mala pri sebe a od rána do večera nám vyvárala, vypekala rôzne dobroty. Od cesteníc z konca prázdnin sme mali zamazané – starká vravievala, že zarýpané – celé ruky aj ústa. Milujem túto spomienku," dodáva Adam.
Hneď, ako nám Adam poslal foto ich domácich cesteníc, slinky nám v Dobrom jedle tiekli prúdom... a TU JE ICH RODINNÝ RECEPT!
Slivkové cestenice
Zdroj: Laura Witteková
Slivkové cestenice od starkej.
ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 350 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 250 g zmäknutého masla
- 225 ml kyslej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 50 sliviek na plnenie
- 1 vajce na potretie

Zdroj: NMH
POSTUP:
Zdroj: Archív A.P.
Cestenice, ktoré upiekli u Adama doma. Chrumkavé a šťavnaté zároveň. Mňam!
- Všetky suroviny na cesto dobre zmiešajte a vypracujte tak, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 2 – 3 mm a na polovicu uložte vedľa seba odkôstkované slivky – okraje nechajte voľné.
- Slivky prikryte pretŕčajúcim cestom a rozkrájajte na obdĺžniky – cestenice. Okraje dobre pritlačte, aby z nich nevytiekla slivková šťava, a preložte do vymasteného plechu tesne jednu k druhej. Cestenice potrite rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C pečte 20 – 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!