Reklama

Bože, TO JE DOBROTA: Slivkové CESTENICE z Myjavy upečte podľa babičky Adama Pavlovčina!

Slivkové cestenice od starkej z Myjavy.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Jednoduché, no božské koláčiky z myjavských kopaníc, kraja slivkových sadov, nám piekla celú sezónu. Voňali rozprávkovo a zvrchu neuveriteľne chrumkali,“ zaspomínal si spevák Adam Pavlovčin alias Adonxs. A venoval nám rodinný recept!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jedlo PROTI CUKROVKE: Recepty biochemičky so SVETOVOU DIÉTOU
    Zdroj: NMH

    „... moja starká bola mimoriadne obetavá a starostlivá žena. Najradšej nás, všetky svoje vnúčatá, mala pri sebe a od rána do večera nám vyvárala, vypekala rôzne dobroty. Od cesteníc z konca prázdnin sme mali zamazané – starká vravievala, že zarýpané – celé ruky aj ústa. Milujem túto spomienku," dodáva Adam.

    Hneď, ako nám Adam poslal foto ich domácich cesteníc, slinky nám v Dobrom jedle tiekli prúdom... a TU JE ICH RODINNÝ RECEPT!

    Slivkové cestenice

    Zdroj: Laura Witteková

    Slivkové cestenice od starkej.

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    • 350 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
    • 250 g zmäknutého masla 
    • 225 ml kyslej smotany
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    • 2 žĺtky
    • 1 lyžička sódy bikarbóny
    • štipka soli
    • 50 sliviek na plnenie
    • 1 vajce na potretie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Téglikový koláč VÁS DOSTANE: Recept Petry Tóthovej musíte vyskúšať, hodí sa hocaké ovocie!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      Zdroj: Archív A.P.

      Cestenice, ktoré upiekli u Adama doma. Chrumkavé a šťavnaté zároveň. Mňam!

      1. Všetky suroviny na cesto dobre zmiešajte a vypracujte tak, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 2 – 3 mm a na polovicu uložte vedľa seba odkôstkované slivky – okraje nechajte voľné.
      2. Slivky prikryte pretŕčajúcim cestom a rozkrájajte na obdĺžniky – cestenice. Okraje dobre pritlačte, aby z nich nevytiekla slivková šťava, a preložte do vymasteného plechu tesne jednu k druhej. Cestenice potrite rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C pečte 20 – 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.