Reklama

Babičkin MARHUĽOVÝ POSÚCH z Jelky: FOTORECEPT overený rokmi si odložíte!

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Aby sa vám podaril, doprajte mu čas. Cesto na posúchy treba ručne miesiť, trpezlivo aj dvadsať minút, kým sa pekne neodlepí od misy. A potom ho nechať riadne vykysnúť,“ radí Monika z Jelky, ktorá nám venovala starý rodinný recept na tamojší vychýrený posúch. Určite si ho doma upečte!

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci Jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký aj slaný spôsob.

Babičkin MARHUĽOVÝ POSÚCH

ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžička cukru
  • štvrť kocky droždia
  • 250 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • marhule
  • bravčová masť na pomastenie
  • cukor, mletá škorica na posypanie

POSTUP:

  1. Z 50 ml mlieka, lyžičky cukru a štvrť kocky droždia nechajte vzísť kvások.
  2. Do misy preosejte 250 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, kvások a 100 ml mlieka. Vymieste nelepivé cesto a nechajte 45 minút kysnúť.
  3. Potom cesto vyvaľkajte a uložte do vymasteného plechu. Potrite ho rozpustenou masťou a obložte rozkrojenými marhuľami. Dobre ich posypte cukrom aj škoricou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20 minút. Dobrú chuť!

 

KROK 1
Z 50 ml mlieka, lyžičky cukru a štvrť kocky droždia nechajte vzísť kvások.

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

KROK 2
Do misy preosejte 250 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, kvások a 100 ml mlieka.

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

KROK 3
Vymieste nelepivé cesto a nechajte 45 minút kysnúť.

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

KROK 4
Potom cesto vyvaľkajte a uložte do vymasteného plechu. Potrite ho rozpustenou masťou a obložte rozkrojenými marhuľami.

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

Zdroj: MATEJ KALINA

Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

KROK 5
Marhule dobre posypte cukrom aj škoricou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20 minút. Dobrú chuť!

Upečte si aj:

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.