Babičkin MARHUĽOVÝ POSÚCH z Jelky: FOTORECEPT overený rokmi si odložíte!
9. 6. 2024, 6:07 (aktualizované: 9. 6. 2024, 6:08)

Zdroj: MATEJ KALINA
„Aby sa vám podaril, doprajte mu čas. Cesto na posúchy treba ručne miesiť, trpezlivo aj dvadsať minút, kým sa pekne neodlepí od misy. A potom ho nechať riadne vykysnúť,“ radí Monika z Jelky, ktorá nám venovala starý rodinný recept na tamojší vychýrený posúch. Určite si ho doma upečte!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci Jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký aj slaný spôsob.
Babičkin MARHUĽOVÝ POSÚCH
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička cukru
- štvrť kocky droždia
- 250 g polohrubej múky
- štipka soli
- marhule
- bravčová masť na pomastenie
- cukor, mletá škorica na posypanie
POSTUP:
- Z 50 ml mlieka, lyžičky cukru a štvrť kocky droždia nechajte vzísť kvások.
- Do misy preosejte 250 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, kvások a 100 ml mlieka. Vymieste nelepivé cesto a nechajte 45 minút kysnúť.
- Potom cesto vyvaľkajte a uložte do vymasteného plechu. Potrite ho rozpustenou masťou a obložte rozkrojenými marhuľami. Dobre ich posypte cukrom aj škoricou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20 minút. Dobrú chuť!

KROK 1
Z 50 ml mlieka, lyžičky cukru a štvrť kocky droždia nechajte vzísť kvások.
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

Zdroj: NMH
KROK 2
Do misy preosejte 250 g polohrubej múky, pridajte štipku soli, kvások a 100 ml mlieka.
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

Zdroj: NMH
KROK 3
Vymieste nelepivé cesto a nechajte 45 minút kysnúť.
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

KROK 4
Potom cesto vyvaľkajte a uložte do vymasteného plechu. Potrite ho rozpustenou masťou a obložte rozkrojenými marhuľami.
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.

Zdroj: NMH
Zdroj: MATEJ KALINA
Posúchy z Jelky - na návšteve v obci jelka, kde domáci pre mesačník Dobré Jedlo prichystali niekoľko tradičných posúchov na sladký i slaný spôsob.
KROK 5
Marhule dobre posypte cukrom aj škoricou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20 minút. Dobrú chuť!