Reklama

Avokádo 5x inak: Naše RÝCHLE A SVIEŽE RECEPTY vám zachutia!

SENDVIČ
S AVOKÁDOVO-
-VAJÍČKOVÝM
ŠALÁTOM

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Avokádo je superpotravina, ktorú miluje celý svet. Je perfektná na raňajky, na obed, večeru i ako ľahká desiata či olovrant. Inšpirujte sa, ako si toto zdravé ovocie môžete pripraviť.

WONTON TAŠTIČKY PLNENÉ AVOKÁDOM

Zdroj: Laura Witteková

WONTON TAŠTIČKY PLNENÉ AVOKÁDOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 230 g čerstvého syra
  • 80 g syra čedar
  • 80 g syra mozzarella
  • 1 avokádo
  • pol lyžičky sušeného cesnaku
  • pol lyžičky sušenej cibule
  • soľ
  • 3 jalapeňos papričky
  • 1 lyžička nasekaného koriandra + na podávanie
  • 1 balenie wonton cesta (kúpite v predajniach s orientálnymi potravinami) ";i:10;s:21:"olej na vysmážanie ";i:11;s:3:"med

POSTUP

  1. V miske zmiešajte smotanový syr, nastrúhaný čedar, mozzarellu, roztlačené avokádo, cesnakový prášok, sušenú cibuľu, soľ, koriander a na drobno nasekanú papričku jalapeňos.
  2. Na čistý pracovný povrch položte 10-12 štvorčekov wonton cesta. Na stred každého cesta dajte poriadnu lyžičku náplne. Okraje cesta navlhčite vodou a štvorček preložte tak, aby vznikol trojuholník. Začnite ho jemne zatláčať tesne okolo náplne smerom ku krajom tak, aby vnútri trojuholníka neostal prebytočný vzduch. Takto uzatvorte všetky štvorčeky.
  3. V hrnci s hrubším dnom zohrejte olej na vysmážanie. Vložte naraz 3-4 taštičky a vysmažte do zlatista. Poukladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk.
  4. Taštičky posypte koriandrom, zvyšnými nakrájanými papričkami a pokvapkajte medom, ktorý ste jemne zahriali.

AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S ČUČORIEDKAMI

Zdroj: Laura Witteková

AVOKÁDOVÝ ŠALÁT S ČUČORIEDKAMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT

Potrebujete:

Na šalát:

  • pol balenia rukoly
  • 1 avokádo
  • 1 uhorka
  • 1 šálka tmavého hrozna
  • 1 šálka čučoriedok
  • 100 g syra feta
  • za hrsť nasekaných mandlí

Na zálievku vinaigrette:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice limetkovej šťavy
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 2 lyžice nasekaných mätových lístkov
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. V miske zmiešajte všetky suroviny na vinaigrette (viňegret). Ochutnajte a prípadne osoľte a okoreňte podľa chuti.
  2. Pripravte veľký plochý tanier a postupne poukladajte suroviny na šalát. Rozložte umytú rukolu, pridajte nakrájanú uhorku a plátky avokáda. Posypte hroznom, čučoriedkami, na hrubo nasekanými mandľami a rozdrobeným syrom feta. Nakoniec pokvapkajte zálievkou vinaigrette. Šalát si môžete vychutnať samotný alebo k nemu pripravte dobrý steak.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    ŠPAGETY S KRÉMOVOU OMÁČKOU

    Zdroj: Laura Witteková

    ŠPAGETY S KRÉMOVOU OMÁČKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    • 350 g špagiet alebo fettuccine
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 avokádo
    • 30 g špenátu
    • za hrsť bazalky
    • 25 g parmezánu
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • soľ, korenie

    POSTUP

    1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Odložte si šálku vody z varenia cestovín.
    2. Do mixéra vložte na hrubo nasekaný cesnak, očistené avokádo, špenátové listy, bazalku, nastrúhaný parmezán, pol šálky vody z varenia cestovín a rozmixujte na hladkú pastu. Pridajte citrónovú šťavu, soľ, korenie, premiešajte a ochutnajte. Ak je omáčka ešte stále veľmi hustá, pridajte vodu.
    3. Cestoviny premiešajte s omáčkou a ihneď podávajte. Môžete ešte posypať parmezánom a ozdobiť bazalkovými lístkami.

    QUESADILLAS S AVOKÁDOM A ČIERNYMI FAZUĽAMI

    Zdroj: Laura Witteková

    QUESADILLAS S AVOKÁDOM A ČIERNYMI FAZUĽAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    Na quesadillas:

    • 4 celozrnné tortily
    • 4 avokáda
    • 2 strúčiky cesnaku
    • šťava z polovice limetky
    • soľ, korenie
    • veľká hrsť čerstvého koriandra
    • 1 šálka uvarených čiernych fazúľ
    • pol šálky kukurice
    • 1 väčšia červená cibuľa
    • čili papričky

    Na reďkovkový šalát:

    • 8-10 reďkoviek
    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 lyžica limetkovej šťavy
    • soľ, korenie

    POSTUP

    1. Najprv pripravte reďkovkový šalát, je dobré, ak si chvíľu odpočinie. Reďkovky nakrájajte na tenké plátky, zalejte olivovým olejom, limetkovou šťavou, osoľte a okoreňte podľa chuti. Dobre premiešajte.
    2. V malej miske vidličkou roztlačte očistené avokáda. Pridajte pretlačený cesnak, limetkovú šťavu, soľ, korenie a premiešajte.
    3. Vsypte nasekaný koriander, uvarenú čiernu fazuľu, kukuricu a na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko dobre premiešajte.
    4. Plochú panvicu položte na stredne veľký zdroj tepla. Vložte tortilu a naplňte ju do polovice avokádovou zmesou, druhou polovicou ju zakryte a opatrne opečte s oboch strán. Postup opakujte aj s ostatnými tortilami.
    5. Chrumkavú tortilu, položte na dosku, rozkrojte na polovicu a môžete podávať. Quesadillas si môžete vychutnať s reďkovkovým šalátom, kopcom koriandra, prípadne môžete pridať ešte lyžičku hustého jogurtu.

    SENDVIČ S AVOKÁDOVO-VAJÍČKOVÝM ŠALÁTOM

    Zdroj: Laura Witteková

    SENDVIČ S AVOKÁDOVO-VAJÍČKOVÝM ŠALÁTOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 8 MINÚT

    Potrebujete:

    Na avokádovo-vajíčkový šalát:

    • 2 avokáda
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 2 lyžice hustého jogurtu
    • 2 lyžice pažítky
    • 1 lyžička horčice
    • 3 na tvrdo uvarené vajíčka
    • soľ, korenie

    Na sendvič:

    • 2 plátky chleba na každú porciu
    • bazalkové listy
    • 2 syry mozzarella
    • 1 veľká paradajka
    • 1 jarná cibuľka
    • listy šalátu
    • reďkovkové klíčky

    POSTUP:

    1. Avokádo očistite, dajte do misy a roztlačte vidličkou. Pridajte citrónovú šťavu, jogurt, horčicu, pažítku, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte.
    2. Vajcia uvarené natvrdo ošúpte, nakrájajte na drobno a vmiešajte k avokádovej zmesi. Ochutnajte a ak je potrebné, pridajte ešte soľ a korenie.
    3. Plátky chleba opečte z oboch strán, natrite hrubou vrstvou avokádovo-vajíčkového šalátu. Položte plátky mozzarelly, paradajky, cibuľku nakrájanú na tenké kolieska, listy šalátu a klíčky. Prikryte druhým plátkom chleba, jemne zatlačte a pokojne sa zahryznite!

    Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.