Anka Šišková nám venovala recept na skvelé MÄSOVÉ GUĽKY z jej detstva: Oblížete si prsty!
7. 9. 2024, 8:01 (aktualizované: 9. 9. 2024, 16:37)

Zdroj: NMH
Obľúbená herečka a šikovná kuchárka ich milovala celé svoje detstvo. Sama si ich vedela pripraviť, už keď mala 7 rokov!
Zdroj: Lýdia Czakó
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Archív A.Š.
Malá Anka ŠIšková milovala tráviť čas v kuchyni.
"... najprv to boli klasické čevabčiči, ktoré ma naučila pani kuchárka v hoteli, ktorý prevádzkovali moji rodičia. Mala som asi 7 rokov a veľmi rada som sa piplala s mletým mäsom. Neskôr, v dospelosti som ich vylepšila na guľky.
Mama s otcom šéfovali hotelu vo Vrátnej doline, kam prichádzali domáci turisti, ale aj tí z Česka, Maďarska či Holandska, takže mali vždy kopu práce. Detstvo som tak strávila v reštauračnej kuchyni s úžasnou pani Balátovou. Boli sme zohraná dvojka - neraz sme spolu piekli pre hostí naraz aj 200 palaciniek na 4 panviciach!" dodáva obľúbená herečka a vynikajúca kuchárka. Jej mäsové guľky si jednoducho musíte pripraviť - a ďalšie recepty na Ankine dobroty z detstva nájdete v jej knihe Nič lepšie nepoznám.
Anketa
Tiež varíte už od detstva?
- Áno53%
- Nie33%
- Zbožňoval som pomáhať mamine v kuchyni!13%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Shutterstock
Vylepšené čevabčiči Anky Šiškovej chutí fantasticky.
Ankine mäsové guľky
4-6 PORCIÍ PRÍPRAVA 20 MINÚT PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g mletého mäsa (hovädzieho + bravčového)
- 2 rožky
- pol až 1 šálka vody
- 2 vajcia
- 20 sušených marhúľ
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvé bylinky (oregano, tymian, šalvia, bazalka)
- soľ, mleté čili, rímska rasca
- olivový olej na vymastenie plechu
POSTUP:
- Najprv nakrájajte rožky a zalejte ich vodou. Keď napučia, vyžmýkajte z nich vodu a preložte do misy. Pridajte mäso, vajcia, nasekané marhule a cibuľu, prelisovaný cesnak aj nasekané bylinky.
- Zmes osoľte, okoreňte a rukami tvarujte guľky. Uložte ich na vymastený plech a v rúre vyhriatej na 180 C pečte 30-35 minút.
- Guľky podávajte so zemiakovou kašou, s opečenou bagetou alebo len tak, s dobrým letným dresingom. Dobrú chuť!