Ako rozpoznať čerstvé mäso v obchode? 6 spoľahlivých tipov
6. 2. 2025, 6:02

Tekutina v obale môže byť varovným signálom
Ak je na dne balenia priveľa tekutiny, nemusí to byť dobré znamenie. Príliš veľa šťavy znamená, že mäso už stráca svoju prirodzenú štruktúru a je otázne, ako dlho bolo v obchode uskladnené. Voda s červenkastým sfarbením môže naznačovať, že mäso je staršie a už púšťa krv, čo znižuje jeho šťavnatosť a kvalitu. Ak sa v balení nachádza zakalená tekutina alebo nepríjemne zapácha ešte predtým, než mäso otvoríte, určite ho nekupujte. Kvalitné čerstvé mäso by nemalo uvoľňovať veľké množstvo tekutiny – ak si všimnete, že sa v obale hromadí veľa vody, je lepšie vybrať iný kus.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Základom kvalitného jedla sú kvalitné suroviny!
Čítajte etiketu a sledujte dátumy
Dôležité informácie o kvalite mäsa nájdete aj na etikete. Vždy si skontrolujte dátum spotreby a dátum balenia. Čím novší je dátum balenia, tým vyššia je pravdepodobnosť, že mäso bude čerstvé. Ak sa dátum spotreby blíži ku koncu, zvážte, či mäso dokážete skonzumovať včas. Krajina pôvodu môže tiež veľa napovedať – preferujte mäso z overených zdrojov a miestnych fariem, ktoré podliehajú prísnejším kontrolám. Etiketa by mala obsahovať aj informácie o podmienkach skladovania – ak mäso bolo uchovávané pri nesprávnej teplote, jeho kvalita mohla výrazne klesnúť.