Reklama

Ako rozpoznať čerstvé mäso v obchode? 6 spoľahlivých tipov

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: S farmaceutkou o horčíku

    Tekutina v obale môže byť varovným signálom

    Ak je na dne balenia priveľa tekutiny, nemusí to byť dobré znamenie. Príliš veľa šťavy znamená, že mäso už stráca svoju prirodzenú štruktúru a je otázne, ako dlho bolo v obchode uskladnené. Voda s červenkastým sfarbením môže naznačovať, že mäso je staršie a už púšťa krv, čo znižuje jeho šťavnatosť a kvalitu. Ak sa v balení nachádza zakalená tekutina alebo nepríjemne zapácha ešte predtým, než mäso otvoríte, určite ho nekupujte. Kvalitné čerstvé mäso by nemalo uvoľňovať veľké množstvo tekutiny – ak si všimnete, že sa v obale hromadí veľa vody, je lepšie vybrať iný kus.

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Základom kvalitného jedla sú kvalitné suroviny!

    Čítajte etiketu a sledujte dátumy

    Dôležité informácie o kvalite mäsa nájdete aj na etikete. Vždy si skontrolujte dátum spotreby a dátum balenia. Čím novší je dátum balenia, tým vyššia je pravdepodobnosť, že mäso bude čerstvé. Ak sa dátum spotreby blíži ku koncu, zvážte, či mäso dokážete skonzumovať včas. Krajina pôvodu môže tiež veľa napovedať – preferujte mäso z overených zdrojov a miestnych fariem, ktoré podliehajú prísnejším kontrolám. Etiketa by mala obsahovať aj informácie o podmienkach skladovania – ak mäso bolo uchovávané pri nesprávnej teplote, jeho kvalita mohla výrazne klesnúť.

    Strana

    2/3

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.
    Reklama