Reklama

Ako nás klamú výrobcovia potravín? Takto im už nenaletíte!

KARFIOLOVÁ PIZZA CAPRICCIOSA

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

Reklama

Na niektoré fígle výrobcov by sme si ozaj mali dať pozor. Pozrite, čím nás všetkých najčastejšie klamú!

Na stránkach spotrebiteľských testov nájdete nielen porovnanie kvality testovaných výrobkov, ale aj množstvo praktických informácií týkajúcich sa výživy či tovaroznalstva. Potravinový Sherlock portálu Blesk.cz často upozorňuje na to, aké je dôležité čítať pred nákupom obaly výrobkov, tiež upozorňuje na spotrebiteľovi zažité mýty, fígle výrobcov alebo nedostatky legislatívy. Ktoré rady a tipy boli najzaujímavejšie? Zosumarizoval to portál Pluska.sk

1. Nie je bujón ako bujón

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Nie je bujón ako bujón

Pod označením bujón môžete kúpiť bujón, z ktorého pripravíte poctivý hydinový vývar, ale častejšie narazíte na glutamát s palmovým tukom v kocke. Takýto vývar neobsahuje kvalitné plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa do tradičného mäsového vývaru dostávajú varením mäsa. Také bujóny na báze soli, palmového tuku a glutamátu rozhodne neslúžia ako náhrada kvalitného vývaru.

2. Zdravý cukor neexistuje

Zdroj: Shutterstock

Zdravý cukor neexistuje.

Zdravý cukor neexistuje. Určite ste už počuli, že hnedý cukor je „zdravší“ ako ten biely, pretože obsahuje zdraviu prospešné látky – najmä vápnik, horčík alebo železo. Ide však o rozšírený mýtus. Obsah minerálnych látok, pre ktoré je hnedý cukor odporúčaný ako „zdravý“ cukor, je z výživového hľadiska zanedbateľný.

Hnedý cukor má rovnakú energetickú hodnotu ako biely. Prirodzená farba cukru nie je biela, tá sa docieli technologickým postupom – rafináciou. Tá okrem iného odstraňuje z cukru aj nečistoty, ktoré sa do cukrovej suroviny dostávajú z poľa. Ide v podstate o odfarbovanie, odstraňovanie minerálnych látok. Bielu farbu tak môže mať nielen repný cukor, ale aj trstinový cukor. A rovnako tak môže byť hnedý nielen trstinový cukor, ale aj ten repný.

3. Koktail pesticídov

Zdroj: Shutterstock

Čaje na detox a chudnutie majú očistiť organizmus alebo pomôcť pri redukcii váhy. Okrem liečivých účinkov si v takom čaji môžete lúhovať aj koktail pesticídov vrátane tých, ktoré Európska únia zakazuje používať, ale dovoľuje piť. Nerieši, že napriek neustále sa rozširujúcemu zoznamu zakázaných účinných látok proti škodcom rastlín sa rezíduá (zvyšky) zakázaných pesticídov k spotrebiteľom dostanú v bylinách pestovaných mimo EÚ. Dobrou správou je, že množstvo takých pesticídov bolo podlimitné a nebolo z hľadiska zdravia a konzumovaného množstva významné. Avšak čím menej pesticídov výrobok má, tým lepšie.

Bylinné čaje, ako sú tie na detox a chudnutie, sa väčšinou neodporúčajú dlhodobo. Zmesi byliniek môžu totiž obsahovať nežiaduce látky, ktoré sa v niektorých použitých bylinách prirodzene vyskytujú. Ide o tzv. pyrolizidínové alkaloidy, čo sú zlúčeniny, ktorými sa rastliny chránia pred bylinožravcami. Vysoké dávky týchto látok môžu viesť k akútnemu poškodeniu pečene, preto sa stráži limit pre hodnotu týchto zlúčenín a žiadny z testovaných čajov ho neprekročil. Avšak je dôležité držať sa odporúčania (koľko šálok čaju je bezpečné denne vypiť) popísaného na škatuľke, a to uvádzajú všetci výrobcovia.

4. Nie každý potrebuje proteínovú tyčinku

Zdroj: Shutterstock

4. Nie každý potrebuje proteínovú tyčinku

Kupovať si proteínové tyčinky len preto, že sú „v móde“, nie je správny prístup. Každý by mal vedieť, čo mu taká tyčinka dá a či naozaj potrebuje jej pomocou zvýšiť obsah bielkovín. V bežnej zdravej vyváženej strave ich nedostatkom rozhodne netrpíme. Navyše za veľké peniaze si kupujete často to, čo by ste dohnali pohárom mlieka alebo vajcami. A niektoré tyčinky môžu obsahovať celkom dosť cukru.

5. Koľko mäsa je v náplni?

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

5. Koľko mäsa je v náplni?

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom sú obľúbená klasika slovenskej kuchyne. O pomere jednotlivých zložiek, najmä množstva mäsa, majú výrobcovia odlišné predstavy. Preto je dôležité sledovať na obale obsah mäsa v masovej náplni. Je totiž rozdiel, či si doprajete knedle s údeným, ktoré obsahujú sotva z polovice mäso (a zvyšok v náplni tvoria zahusťovadlá, škrob a pod.), alebo si pochutnáte na knedlách s mäsom, ktoré tvoria len bravčové, soľ a prípadne konzervant dusitan sodný.

6. Lesná zmes nie len z lesa

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Bobuľové ovocie môžete zohnať prakticky kedykoľvek. Stačí otvoriť mraziaci box v obchode. Ale ako ukázal test mrazených ovocných zmesí, „lesná zmes“ nemusí byť len z lesa. Môže obsahovať najmä ríbezle, ktoré patria medzi záhradné plody. Samozrejme, je to na každom výrobcovi, akú zmes do balenia namieša, ale rozhodne by nemal klamať spotrebiteľa názvom.

7. Najväčší klamár

Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

RÝCHLA DETSKÁ PIZZA S KUKURICOU A SO ŠAMPIŇÓNMI

Pri testovaní mrazených syrových pízz laboratórium odhalilo pizzu, ktorá okrem syra obsahovala aj náhradku syra, ale to výrobca neuvádzal na obale, takže klamal spotrebiteľov. Pritom keby to priznal v zložení, v hodnotení by na tom bol dobre. Táto pizza totiž senzorickým odborníkom chutila najviac.

8. Vylepšováky v burgroch

Zdroj: shutterstock

8. Vylepšováky v burgroch

Na prípravu burgra stačí kvalitné, primerane tučné hovädzie, soľ a korenie. Ako ukázal test, niektorí výrobcovia mäsové placky „vylepšujú“ zbytočnými ingredienciami, ako sú sušená repa, extrakt z ríbezlí, výťažok z čerešní, hovädzia bielkovina či pšeničná vláknina. Také zložky však nepridávajú preto, aby bol výrobok zdravší či chutnejší.

Extrakt z ríbezlí či čerešní pomáha výrobok stabilizovať a vylepší farbu (obmedzí sivosť mäsa), sušená červená repa burger zafarbí. Vláknina zase výrobok zahusťuje, aby sa pri opekaní nerozpadal, a pridaná bielkovina môže pri laboratórnom rozbore navyšovať obsah mäsa.

9. Miesto cukru sladidlo

Zdroj: Shutterstock

9. Miesto cukru sladidlo

Čokoládové ochutené mliečne nápoje pre deti môžu obsahovať veľa cukru, ale rozhodne nie je výhra, pokiaľ veľkú časť cukru nahrádza sladidlo. Síce je obsah cukru pri takýchto výrobkoch nižší, ale sladká chuť, na ktorú si deti rady zvykajú, pretrváva.

10. Gumové medvedíky na kĺby? Mýtus!

Zdroj: Shutterstock

Bolia vás kĺby? Dajte si gumových medvedíkov. Ide o obľúbený mýtus. Aby mala želatína v gumových medvedíkoch nejaký účinok, museli by ste jesť cukríky "na kilá". Lenže v jednom 100-gramovom vrecku sa skrýva priemerná denná odporúčaná dávka. A to platí pre dospelého. Pre dieťa je to dokonca o tretinu viac.

11. Strúhanka nevydrží večne

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Niektoré strúhanky vydržia vyše roka, iné mesiac. Na ich „životnosti“ sa výrazne podieľa tuk, ktorý môže žltnúť. Čím viac tuku v strúhanke je, tým je náchylnejší na kazenie, takže ju nemožno príliš dlho skladovať. Pri nákupe by ste preto mali sledovať dátum minimálnej trvanlivosti, ktorý nájdete na obale.

12. Len čerstvá ryba je zdravá ryba

Zdroj: Shutterstock

Čerstvý tuniak je zdravý, tuniaková nátierka však taká byť nemusí. Tučnejšie morské ryby, kam patrí aj tuniak, sú cenené najmä vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k správnej činnosti nášho srdca, mozgu a k udržaniu správnej hladiny tukov v krvi.

Hoci sú tuniakové nátierky spestrením jedálnička, nečakajte od nich, že vám plnohodnotne doplnia absenciu rýb v strave. Niektoré síce obsahujú vyššie množstvo omega-3 mastných kyselín, ale ako ukazuje test, tie pochádzajú predovšetkým z repkového oleja, nie z tuniaka.

13. Nedajte sa zlákať názvom

Zdroj: Shutterstock

To, že majú pečeňové knedličky v názve „babičky“ alebo „babičkine“, ešte neznamená, že je ich receptúra ​​taká, ako robievali naše babičky. Pri výbere týchto mrazených polotovarov sa preto zamerajte na zloženie, ktoré dosť napovie. Základom výroby pečeňových knedličiek je pečeň, strúhanka, korenie, vajcia a cesnak. Ingrediencie ako masť na popredných miestach zostupného zloženia, ďalej škrob či iné zahusťovadlá, sú len zložky navyše. Šikovní výrobcovia sa bez nich úplne zaobídu a také knedličky chutia, dobre vyzerajú a vo vývare držia pohromade.

14. Hrášok vs. hrach

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Zelená hrášková polievka.

Keď vezmete do ruky plechovku so sterilizovaným hráškom, presvedčte sa, že v zložení je skutočne hrášok a nie hrach. Hrach a hrášok totiž nie je to isté. Zatiaľ čo v prvom prípade ide o strukovinu, v tom druhom ide o zeleninu, ktorá sa obvykle pridáva do zemiakového šalátu. A nejde o slovíčkarenie. Rozdiel je nielen v druhu potraviny, ale aj v chuti. Lenže to niektorí výrobcovia neriešia a hrach v konzerve nazývajú hráškom. Aj keď sú to v oboch prípadoch semená jednej rastliny, ide o dve rozdielne kategórie potravín, ktoré sa líšia štádiom zrelosti. Hrášok je doposiaľ nezrelým plodom hrachu siateho, zatiaľ čo hrach sú už plne vyzreté semená tejto rastliny

Čítajte viac z Dobrého jedla: