Reklama

Ako na ODPAĽOVANÉ CESTO: Finalisti z Pečie celé Slovensko to zvládli na jednotku!

V 11. epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko sa finalisti popasovali s odpalovaným cestom.

Zdroj: STVR

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Finalisti Pečie celé Slovensko sa popasovali s odpaľovaným cestom. Piekli z neho slané veterníčky a ďalšie dobroty. Pripravte si aj vy doma niečo dobré z odpaľovaného cesta.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO

    Odpaľované cesto často nazývané aj varené cesto má medzi ostatnými druhmi cesta osobitné miesto, lebo sa pred pečením varí – odpaľuje.

    Ako na odpaľované cesto

    1. Cesto vždy obsahuje múku, vodu (alebo mlieko), tuk, soľ a vajcia.
    2. Vodu a mlieko používajte najčastejšie v rovnakom pomere.
    3. Odpaľované cesto je ťažšie, vajcia ho skypria a prevzdušnia a tým ho nadvihnú.
    4. Stierku na rozotieranie cesta najprv namočte do studenej vody, odpaľované cesto sa pri rozotieraní bude menej lepiť.
    5. Veterníčky, profiterolky, mraky, éclairky a iné dezerty z odpaľovaného cesta sa vám tak vždy podaria! Vyskúšajte náš základný recept:

    Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková

    Krehké veterníky z odpaľovaného cesta.

    Základný recept na odpaľované cesto

    Potrebujete:

    • 250 ml vody (alebo 125 ml vody a 125 ml mlieka)
    • 80 až 100 g masla
    • 160 až 170 g hladkej a polohrubej múky (podľa veľkosti vajec) alebo 150 g hrubej múky
    • štipka soli
    • 4 vajcia (veľkosť M – 53 – 62 g)

    POSTUP:

    1. Do vody v hrnci dáme štipku soli a na kocky pokrájaný tuk. Len čo zmes vody a tuku zovrie, hrniec odstavíme a za stáleho miešania nasypeme múku. Miešame tak dlho, kým sa všetko dokonale nespojí do hustej kaše.
    2. Hrniec potom opäť postavíme na oheň a obsah miešame tak dlho, kým sa z neho nevytvorí hladké cesto a na dne hrnca nevznikne tenká biela vrstva.
    3. Cesto preložíme do misy, pridáme prvé vajce, ktoré rýchlo zapracujeme. Do vlažného cesta potom po jednom zapracujeme ďalšie vajcia. Ďalšie vajce pridáme, keď je predchádzajúce dôkladne zapracované. Správne pripravené cesto sa musí lesknúť a z varechy odpadávať v pevných dlhých kusoch.
    4. Odpaľované cesto sa najčastejšie ďalej spracováva striekaním (veterníky, venčeky, banány, tortové korpusy) alebo vykrajovaním pomocou dvoch lyžíc (profiterolky) a pečie sa na plechu, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Pri striekaní cesta treba rátať s tým, že pri pečení zdvojnásobí svoj objem.
    5. Odpaľované cesto pečieme pri vysokej teplote, ktorá závisí aj od tvaru a veľkosti jednotlivých kusov. Vkladá sa asi na 10 minút do rúry vyhriatej na vysokú teplotu – 220 až 230 °C. Potom teplotu znížime na 200-180°C a dopekáme 10 až 15 minút. Rúru počas pečenia neotvárame.

    Z odpaľovaného cesta vyskúšajte upiecť napríklad naše karamelové veterníčky. S fotopostupom vám to pôjde ako po masle:

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.