Tipy pestovateľa Milana Fabuša
"Milujem oba druhy! Moja rodina má najradšej či už bielu, alebo zelenú špargľu zapečenú na masle so šunkou a syrom, vyskúšajte náš recept, alebo iba oblanšírovanú s holandskou omáčkou. A keď mám vypichnúť rozdiely medzi nimi – biela sa vďaka rastu bez slnečného žiarenia vyznačuje jemnou, nevtieravou chuťou a má hrubšiu šupku, ktorú treba ošúpať. Chuť zelenej je zas pre chlorofyl oveľa výraznejšia, až jemne korenistá. Tú nemusíte šúpať, stačí ju iba opláchnuť vodou a odstrániť drevnaté konce.
Pri varení pridajte do vody trošku soli, cukru a plátok citróna. Špargľa bude ešte lahodnejšia.
Čerstvá je krehká, neohybná a vo zväzku vŕzga. Jej hlavičky sú uzatvorené a pevné. Upravte ju čo najskôr, no v chladničke vám v mokrej utierke vydrží 5 dní, ošúpaná a zamrazená pri –18 °C zostane fit až 6 mesiacov," radí pestovateľ.