Reklama

Aké RECEPTY si doniesli Z DOVOLENKY redaktorky Dobrého jedla? Tieto jedlá milujeme

Jedlá z dovolenky.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Niekedy jednoducho neodoláte a musíte si ich priviezť domov. My v Dobrom jedle nie sme iné. Ako nadšené zberateľky dovolenkových receptov z hociktorého kúta sveta vám ponúkame na ochutnanie naše najobľúbenejšie.

RAVIOLY S GORGONZOLOU A VLAŠSKÝMI ORECHMI

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 400 g hladkej múky typu 00
  • 1 lyžička soli
  • 4 celé vajcia

Na plnku:

  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g gorgonzoly
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 1 vajce na potieranie cesta
  • maslo na poliatie
  • bylinky a šalát na podávanie

POSTUP

  1. Premiešajte múku so soľou a postupne do nej vmiešajte všetky vajcia. Vypracujte pevné a tuhšie cesto. V prípade, ak sa cesto rozpadá alebo je veľmi suché, navlhčite si ruky a pokračujte v jeho miesení. Podľa potreby opakujte. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.
  2. Vlašské orechy nahrubo nasekajte a premiešajte ich s gorgonzolou a so smotanou, až kým nebudete mať krémovú plnku.
  3. Cesto vyvaľkajte – najlepšie pomocou strojčeka na cestoviny. Prejdite ho dvakrát cez druhé najtenšie nastavenie a rozložte naň plnku po lyžičkách vo vzdialenosti asi 5 cm od seba. Priestor medzi kôpkami plnky potrite vodou alebo rozmiešaným vajcom. Plát cesta s plnkami prikryte ďalším plátom cesta a pritlačte ich k sebe (zatláčajte od plnky smerom von pre vzduchové bubliny).
  4. Radielkom vykrojte štvorcové ravioly a postup opakujte s ďalším cestom (to medzitým udržujte prikryté utierkou, aby nevyschlo). Cestoviny varte asi 4 minúty v osolenej, mierne vriacej vode. 5. Ravioly podávajte preliate roztopeným maslom, posypané ďalšími orieškami a gorgonzolou, prípadne aj bylinkami alebo s listovým šalátom.

ORADA NA ŽARU (PEČENÁ PRAŽMA)

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, GRILOVANIE 8 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 malé alebo 2 veľké pražmy kráľovské
  • 800 g šalátových zemiakov
  • bobkový list
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g mangoldu alebo špenátu
  • hrsť píniových orieškov
  • maslo
  • 4 lyžice petržlenovej vňate
  • 2 citróny
  • soľ, mleté čierne korenie ";i:10;s:13:"olivový olej

POSTUP

  1. Pripravte gril. Ak používate gril na uhlie, počkajte, kým sa nevytvorí horúca pahreba, negrilujte nad priamym ohňom.
  2. Zemiaky ošúpte, nakrájajte a uvarte v osolenej vode s bobkovým listom a so strúčikom cesnaku.
  3. Mangold (alebo špenát) očistite, umyte, vysušte a natrhajte alebo nakrájajte na stredne veľké kúsky. Píniové oriešky opečte nasucho na panvici. 4. Rybu zbavte šupín, osušte ju, potrite olivovým olejom a osoľte zvnútra aj zvonku. Grilujte nad horúcou pahrebou na každej strane 3-4 minúty. Vnútorná teplota mäsa v najhrubšej časti ryby (za krkom) bude asi 55 °C, mäso bude biele a pôjde ľahko od kosti. Rybu odložte bokom. 5. Do studenej panvice vlejte olivový olej, pridajte zvyšné cesnaky nakrájané na plátky. Pomaly zohrejte, nechajte mierne skaramelizovať a pridajte k nim mangold (alebo špenát). Nechajte ho „zvädnúť“ a primiešajte k nemu uvarené a scedené zemiaky. Dochuťte soľou a mletým korením. 6. Do horúceho roztopeného masla primiešajte petržlenovú vňať a rybu maslom na tanieri prelejte. Podávajte so zemiakmi, s píniovými orieškami a citrónom.

GAMBAS AL AJILLO

4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 600-800 g kreviet
  • 250 ml olivového oleja (ak treba, aj viac)
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 sušené čili papričky (nemusia byť)
  • soľ

POSTUP

  1. Do keramickej zapekacej misy alebo viacerých misiek dajte opláchnuté a osušené krevety.
  2. Cesnak očistite a dajte ho ku krevetám. Môžete ho aj nakrájať na plátky. Ak chcete mať olej pikantný, pridajte čili papričky.
  3. Krevety bohato zalejte olivovým olejom, aby boli celkom ponorené, a pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Podávajte s dobrým pečivom alebo domácim chlebom.

ŠALÁT Z CHOBOTNICE

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 2 HODINY + CHLADENIE

Potrebujete:

  • 1 väčšiu čerstvú chobotnicu
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1-2 bobkové listy
  • korkovú zátku z vína (zjemňuje mäso chobotnice)
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • šťavu z 1-2 limetiek
  • 2 šalotky
  • 2-3 lyžice petržlenovej vňate ";i:10;s:23:"1-2 strúčiky cesnaku ";i:11;s:35:"300 g farebných letných paradajok";i:12;s:21:" 1 červenú papriku ";i:13;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:14;s:21:"bagetu na podávanie

POSTUP

  1. Chobotnicu opláchnite pod studenou vodou, chápadlá jemne pobúchajte tĺčikom na mäso a celú chobotnicu vložte na 5 minút do vriacej vody. Ak nie je celá ponorená, v polovici varenia ju otočte.
  2. Vodu vylejte a chobotnicu dajte variť do čerstvej spolu s očistenou mrkvou, petržlenom, so zelerom, s bobkovým listom a korkovou zátkou na 1-2 hodiny. Na každých 500 g chobotnice to bude 30 minút. Varte pozvoľna, nie prudkým varom.
  3. Hrniec odstavte, keď sa dá mäso v najhrubšej časti (na konci chápadiel) ľahko prepichnúť vidličkou. Chobotnicu nechajte úplne vychladnúť vo vývare.
  4. Chobotnicu nakrájajte na menšie kúsky (hlavu aj chápadlá), premiešajte s olivovým olejom, limetkovou šťavou, so šalotkou nakrájanou na tenké plátky, s nasekanou petržlenovou vňaťou, so soľou a s mletým čiernym korením. Nechajte ju takto marinovať niekoľko hodín, ideálne cez noc.
  5. Primiešajte nakrájané strúčiky cesnaku, paradajky a červenú papriku. Ak treba, dochuťte soľou, korením a limetkovou šťavou.

V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: