Reklama

Jedlo PROTI CUKROVKE: Varili sme so slovenskou biochemičkou, ktorá vynašla SVETOVÚ DIÉTU!

Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Týka sa každého desiateho dospelého Slováka aj rodiny šikovnej biochemičky z Liptova. Aj preto sa Zuzana Plevová vrátila z Anglicka s prevratnou diétou, ktorá už pomohla tisíckam diabetikov a jej blízkeho dokonca zbavila inzulínovej liečby. Varili sme s ňou!

Stojíme pred Národným endokrinologickým a diabetologickým ústavom v Ľubochni, kde Zuzka o zázračnom protokole pravidelne prednáša a spolupracuje s tamojšími diabetológmi.

„Pre môjho uja sme prišli s myšlienkou NFI, bohužiaľ, neskoro, ale našťastie včas pre príbuzného Petra, ktorý po 23 týždňoch špeciálnej diéty nielenže schudol 29 kíl, ale po 30 rokoch vysadil inzulín a lieky na vysoký krvný tlak,“ usmieva sa Zuzka.

Zdroj: MATEJ KALINA

Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov. Na snímke s kuchárom Mariánom Saloňom, ktorý jej pomáha s tvorbou receptov.

Kým pripravujeme suroviny na fotenie, stihne ju pozdraviť niekoľko pacientov, ktorí ak vydržia jesť podľa jej zásad, môžu dať cukrovke a jej negatívnym vplyvom na svoje zdravie takisto zbohom. Žiadna hladovka pri tom nehrozí. Naopak, ich taniere sú plné dobrôt a farieb aj bez zakázaného mäsa a mliečnych výrobkov!

Ako to funguje?

Diabetik už po prvom týždni vidí výrazný pokles glykémií a je úplne nadšený, keď po 7 až 10 dňoch diéty kontaktuje diabetológa ohľadne redukcie liečby. Je úžasné celé to sledovať!" hovorí Zuzka.

Zdroj: MATEJ KALINA

Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov.

"Ďalšou výhodou oproti ostatným typom diét je, že klient sa poriadne naje. Pre veľké množstvo vlákniny a vody, ktoré stravovací plán NFI obsahuje, je absolútne zbytočné robiť akékoľvek kalorické obmedzenia. Jesť treba, koľko chutí," dodáva slovenská biochemička s diétou, z ktorej svet padá na zadok!

"Tieto rýchle špagety sú častým receptom v našej diéte. Klienti ich milujú! Omáčka obsahuje rôzne farby papriky s kopou vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a prispieva k prevencii cukrovky 2. typu aj srdcovo-cievnych ochorení," vysvetľuje biochemička a autorka prevratného NFI protokolu Zuzka.

Špagety all’Arrabbiata

Zdroj: MATEJ KALINA

Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov. Na snímke sú špagety s paradajkovo paprikovou omáčkou.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 300 g špagiet
  • 500 g hnedých šampiňónov
  • pol červenej, zelenej a žltej hrubostennej papriky
  • pol žltej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • petržlenová vňať (alebo bazalka)
  • pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja

Na marinované tofu (náhrada mletého mäsa):

  • 180 g tofu (naturálneho)
  • 1 a pol lyžice sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačeného)
  • pol lyžice sušeného oregana
  • čierne korenie

Na omáčku arrabbiata:

  • 1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • pol červenej a žltej hrubostennej papriky
  • 1 a pol zelenej hrubostennej papriky
  • 2 väčšie kapie
  • 1 paprička jalapeño (alebo mletá kajenská paprika)
  • 1 lyžica oregana
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 425 g krájaných paradajok (mimo sezóny z konzervy)
  • pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja";i:10;s:21:"soľ, čierne korenie

POSTUP:

  1. Najprv namarinujte tofu: Sceďte z neho prebytočnú tekutinu, rozdrvte do misy a pridajte zvyšné suroviny. Vidličkou dobre premiešajte, prikryte fóliou a nechajte postáť aspoň 30 minút. Špagety uvarte podľa návodu, sceďte a prikryte, aby nevychladli.
  2. Uvarte omáčku: Na oleji opražte pokrájanú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku (v celku), osoľte, okoreňte. Pridajte papriku a kapiu nakrájanú na prúžky, jalapeño, posypte oreganom a restujte. Podlievajte zeleninovým vývarom. Keď je paprika polomäkká, pridajte krájané paradajky. Varte do zhustnutia. Potom omáčku rozmixujte – stačí nahrubo. 
  3. Šampiňóny nakrájajte na plátky a orestujte na oleji. Polovicu odložte bokom. Do panvice pridajte všetky papriky nakrájané na kocky, nakrájanú žltú cibuľu, pretlačený cesnak, marinované tofu a asi trištvrte omáčky arrabbiata. Všetko spolu krátko povarte. Ak treba, pridajte trochu zeleninového vývaru. Vmiešajte uvarené špagety, jarnú cibuľku a spolu prehrejte.
  4. Špagety podávajte so zvyšnou omáčkou, s restovanými šampiňónmi a ozdobené bylinkami.

Ďalšie Zuzkine chutné recepty proti cukrovke vám prinesieme v najbližších dňoch.

Už ste počuli náš podcast?

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.