3. Trávenie a chudnutie
Ak máte problém so zápchou, jablko denne to vyrieši. Obsahuje približne 5 gramov vlákniny, ktorá sa nachádza hlavne v šupke, preto ho jedzte aj s ňou. Pri chudnutí je ideálnou voľbou, pretože stredne veľké jablko obsahuje len 140 kalórií.
4. Mozog a nervy
Blahodarnými účinkami flavonoidov, významných látok v jablku, sa zaoberala štúdia z roku 2022, ktorá bola publikovaná v časopise Neurology. Sledovala 599 žien a 652 mužov s Parkinsonovou chorobou. Konzumácia týchto fytochemikálií bola u účastníkov štúdie spojená s nižším rizikom úmrtnosti na toto ochorenie. V časopise Frontiers in Aging Neuroscience bola v roku 2021 publikovaná štúdia, v ktorej jej autori potvrdili významné účinky flavonoidov na rozvoj kongnitívnych funkcií a zlepšenie mozgovej a nervovej činnosť. Ďalšie výskumy potvrdzujú, že tieto významné látky môžu znížiť aj riziko Alzheimerovej choroby, ako na svojich stránkach informuje Every Day Health.
5. Pľúca
Liečivé účinky majú aj polyfenoly obsianuté v jablkách a účinne bojujú proti respiračným a pľúcnym ochoreniam.
6. Cukor v krvi
Jablká pomáhajú udržať hladinu glukózy v krvi, a preto sú vhodné aj pre diabetikov, pretože nezvyšujú glykémiu.
Na ďalšej strane nájdete recept na šťavnaté koláčiky s jablkami>>