Reklama

5 dôvodov PREČO JESŤ JAHODY: Okrem iného, SCHUDNETE!

Vďaka teplému počasiu a slnečným dňom sa už začali predávať jahody na viacerých miestach Slovenska.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sú plné vitamínov, antioxidantov a majú minimum kalórií. Vedeli ste, že JAHODY sú takisto perfektné pre vašu pamäť a bojujú proti rakovine?

1. Krásne voňajú

Zdroj: Shutterstock

Jahody sú SUPER OVOCIE!

Máme to potvrdené! Ako upozornil portál webmd.com, výraznej aróme jahôd nedokážete odolať, lebo patrí medzi najzložitejšie na svete. Má ju na svedomí až 300 rôznych voňavých látok, a to je dosť na to, aby sa sladučké bobule stali aj vašou láskou na celý život. Užívajte si domáce jahody do sýta v dezertoch, home made zmzline alebo kokteiloch, kým dozrievajú. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, A, B či E a tiež mnohých minerálov, no a pozor, tvrdenia, že diabetici ich nemôžu, už dávno neplatia!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší JAHODOVÝ DŽEM: Bez chémie a ÚPLNE JEDNODUCHÝ! Teaser
    Zdroj: NMH

    2. Majú minimum kalórií

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Potešenie do ruky a šup do úst!

    Keďže až 87 percent plodu tvorí voda, nemusíte mať pre silnú závislosť žiadne výčitky. JEDNA ŠÁLKA jahôd (asi 8 kusov) má iba 53 kalórií, 1 gram bielkovín a 8 gramov prírodného cukru. Nasaďte si JAHODOVÚ KÚRU, keď chcete schudnúť do plaviek.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      11 potravín pre BRONZOVÚ POKOŽKU: Krásne sa opálite! Teaser
      Zdroj: NMH

      3. Bojujú proti rakovine

      Zdroj: Laura Witteková

      Jahody!

      Železo, foláty, vitamín C, kyselina elagová (polyfenoly) a flavonoidy v jahodách- to je dokonalý mix aj v boji proti nádorovým ochoreniam. Znižujú ich riziko.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Fantastická PIŠKÓTOVÁ TORTA: U vás doma sa po nej zľahne zem! Teaser
        Zdroj: NMH

        4. Zlepšujú pamäť

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        jahodvo - malinový domáci sirup, s Veronikou a jej deťmi, Veronika Kollárová recept: 1 FĽAŠKA, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT 1. Očistite 1 kg jahôd. Nakrájajte ich na menšie kúsky. K jahodám pridajte 500 g umytých malín, 200 g trstinového cukru, kôru a šťavu z jedného biocitróna. 2. Na miernom ohni priveďte do varu a varte do zmäknutia. Uvarené ovocie prelejte do hustého sita 3. a nechajte z neho vytiecť šťavu. Nepretláčajte.

        Aj za to môžu flavonoidy, ktoré jahody obsahujú vo väčšom množstve. Podporujú činnosť nášho mozgu a pôsobia aj proti Alzheimerovej chorobe.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          JAHODOVÁ POLIEVKA: Neskutočná maškrta šéfkuchára Martina Nováka Teaser
          Zdroj: NMH

          5. Dôležité pre srdce a cievy

          Zdroj: Shutterstock

          Sú mega zdravé!

          Portál webmd.com upozorňuje aj na zvýšený obsah antioxidantov a draslíka v jahodách. Práve tie znižujú riziko mŕtvice a iných srdcovo-cievnych chorôb. Ak máte v rodine sklony k nim, o dôvod viac JESŤ JAHODY DENNE!

          Viac tipov z Dobrého jedla:

          Už ste počuli náš podcast?

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.