Reklama

4x RÝCHLE SLIVKOVÉ KOLÁČE na bežný deň: Upečte ich hoci aj v pondelok!

Cuketový koláč so slivkovou polevou

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Slivky koláčom naozaj pristanú. S čokoládou, orechmi, škoricou, zázvorom, vanilkou i cuketou. Neveríte?

Cuketový koláč so slivkovou polevou

15 -18 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Cuketový koláč so slivkovou polevou

POTREBUJETE:

  • 3 vajcia
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 lyžíc slnečnicového oleja
  • 350 g cukety nastrúhanej na jemno
  • 350 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 250 ml mlieka

Na polevu:

  • 500 g sliviek
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • citrónová kôra aj šťava
  • 20 ml kvalitného bourbonu

POSTUP:

  1. Urobte cesto: Vajcia s cukrom vyšľahajte na penu. Pridajte olej, cuketu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec prilejte mlieko. Dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný polohrubou múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-40 minút.
  2. Na polevu dajte do hrnca slivky, cukor, zázvor, citrónovú šťavu a priveďte k varu. Varte, kým povolia a zmäknú. Potom pridajte citrónovú kôru, bourbon a varte ešte pár minút, aby sa alkohol odparil.
  3. Slivky rozmixujte a prepasírujte. Hladkou polevou potrite ešte teplý koláč. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Čokoládový koláč s orechmi a so slivkami

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Zdroj: Valentína Nídelová/ Dobré jedlo

Čokoládový koláč so slivkami. Upiekla ho pre nás food blogerka Karin Mitická. Je celkom bez múky.

POTREBUJETE:

  • 100 g horkej čokolády
  • 85 g masla
  • 3 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)
  • štipka soli
  • 85 g prírodného kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 7 sliviek (môže byť aj viac)
  • maslo a kakao na vymazanie formy

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte kakaom.
  2. Čokoládu s maslom roztopte vo vodnom kúpeli, odstavte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a dajte nabok.
  3. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľahajte do svetlej peny, vmiešajte roztopenú čokoládu s maslom, oriešky a nakoniec jemne aj sneh.
  4. Cesto zarovnajte do pripravenej formy a poukladajte rozpolené slivky. Dajte piecť na 50-55 minút (vyskúšajte špajdľou). Nechajte vychladnúť.

Slivková galetka

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT

Na cesto:

  • 125 g studeného masla
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 250 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice studeného mlieka

Na plnku:

  • 500 g sliviek
  • 1 zarovnaná lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžice kryštálového cukru (prírodného)
  • 1 lyžička mletej škorice
  • bielok na potretie cesta

POSTUP:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a papier na pečenie.
  2. Na cesto zmiešajte pokrájané maslo s cukrom a so štipkou soli, pridajte múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridajte mlieko. Z cesta vyformujte guľu, ale nemieste ho príliš, aby zostalo krehké. Odložte ho do chladničky.
  3. Zatiaľ na náplň pokrájajte slivky na tenké mesiačiky. Preložte do misy a pridajte škrob, cukor a škoricu. Premiešajte.
  4. Cesto vyberte z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkajte do kruhu s priemerom asi 32 cm. Ak sa cesto lepí, valček na cesto pomúčte.
  5. Na cesto dajte slivkovú náplň aj so vzniknutou šťavou, ale neukladajte ju až úplne k okrajom. Okraje zahnite a potrite bielkom. Dajte piecť asi na 35 minút, kým okraje nezhnednú.

Hrnčekový koláč so slivkami

10 - 15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

POTREBUJETE:

  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • pol hrnčeka masla
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1 veľké vajce
  • pol hrnčeka mlieka
  • 450 g sliviek

POSTUP:

  1. Predhrejte si rúru na 175°C a formu s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, škoricu a soľ.
  3. Do kuchynského robota alebo inej nádoby dajte zmäknuté maslo a cukor, miešajte približne 5 minút, kým vám nevznikne nadýchaná hmota. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a znovu premiešajte.
  4. Pridajte mlieko a polovicu sypkých surovín, opäť zamiešajte a na záver dosypte zvyšok múky, škorice, kypriaceho prášku a soli. Cesto vylejte do pripravenej formy na pečenie, na vrch poukladajte vykôstované slivky a pečte vo vyhriatej rúre približne 50 minút. Celková doba pečenia závisí od toho, aké šťavnaté ovocie použijete.
  5. Odporúčame podávať ešte horúci s kopčekom vanilkovej zmrzliny!