objednať časopis
všetky kategórie

Slivky koláčom naozaj pristanú. S čokoládou, orechmi, škoricou, zázvorom, vanilkou i cuketou. Neveríte?

Cuketový koláč so slivkovou polevou

15 -18 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30-40 MINÚT

Cuketový koláč so slivkovou polevou
Cuketový koláč so slivkovou polevou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

  • 3 vajcia
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 lyžíc slnečnicového oleja
  • 350 g cukety nastrúhanej na jemno
  • 350 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 250 ml mlieka

Na polevu:

  • 500 g sliviek
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
  • citrónová kôra aj šťava
  • 20 ml kvalitného bourbonu

POSTUP:

  1. Urobte cesto: Vajcia s cukrom vyšľahajte na penu. Pridajte olej, cuketu, múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec prilejte mlieko. Dobre premiešajte a vylejte na plech vyložený papierom na pečenie alebo vymastený a vysypaný polohrubou múkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-40 minút.
  2. Na polevu dajte do hrnca slivky, cukor, zázvor, citrónovú šťavu a priveďte k varu. Varte, kým povolia a zmäknú. Potom pridajte citrónovú kôru, bourbon a varte ešte pár minút, aby sa alkohol odparil.
  3. Slivky rozmixujte a prepasírujte. Hladkou polevou potrite ešte teplý koláč. Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>