Reklama

4x famózne HRNČEKOVÉ KOLÁČE: S čokoládou, makom, tvarohom i banánmi

Čokoládovo-orechový koláč.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Napečiete ich rýchlo a jednoducho, no ich chuť bude exkluzívna. Tieto vyskúšajú určite aj zručné kuchárky, nie len tie "lenivé"!

ŠŤAVNATÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S KÁVOU

1 plech, príprava 15 minút, pečenie 45 minút

POTREBUJETE:

  • 5 vajec
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 hrnček Granka
  • 1 hrnček oleja

Na polevu:

  • pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
  • ríbezľový džem
  • 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
  • 150 g čokolády na varenie

POSTUP:

  1. Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
  2. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
  3. V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na  koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.

STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

1 plech, príprava 35 minút, pečenie 30-40 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Strakatý kakaovo-tvarohový koláč.

POTREBUJETE:

Na tvarohovú zmes:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 1 šálka mlieka
  • 2 vajcia
  • trištvrte šálky práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu

Na kakaové cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • trištvrte hrnčeka slnečnicového oleja
  • 1hrnček mlieka
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
  • 3 lyžice kakaa holandského typu
  • pol hrnčeka lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • kakao a oriešky na ozdobu

POSTUP:

  1. Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
  2. Pripravte kakaové cesto: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj kypriaci prášok.
  3. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaového cesta a rozotrite naň celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky.
  4. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.

OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

1 kus, príprava 30 minút, + chladenie, pečenie 35 minút

POTREBUJETE:

  • 1 a pol hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • štvrť hrnčeka trstinového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku

Na karamel:

  • pol hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 lyžice masla
  • 3 zrelé banány

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
  2. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
  3. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.

RÝCHLY MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ

1 stredne veľký plech, príprava 15 minút, pečenie 25 minút

POTREBUJETE:

  • 4 vajcia
  • 3/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 250 g kyslej smotany
  • pol hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček hladkej múky (môže byť špaldová)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka škorice
  • 2 hrnčeky mletého maku
  • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:17:"2 veľké jablká

POSTUP:

  1. Vo veľkej mise vymiešajte metličkou vajíčka s práškovým cukrom do penista. Pridajte vanilkový cukor, smotanu a mlieko.
  2. Primiešajte mletý mak, citrónovú kôru, hladkú múku s kypriacim práškom a škoricou a potom zľahka zapracujte jablká. Ak máte radi sušené hrozienka alebo brusnice, môžete pridať za lyžicu.
  3. Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej rúry na 180 °C pečte asi 25 minút.
  4. Vlažný koláč môžete poliať čokoládovou alebo cukrovo-citrónovou polevou. a nechajte stuhnúť. No chutiť vám bude aj bez polevy.

vyskúšajte aj tieto recepty na chutné koláče: