4x famózne HRNČEKOVÉ KOLÁČE: S čokoládou, makom, tvarohom i banánmi
16. 10. 2023, 21:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Napečiete ich rýchlo a jednoducho, no ich chuť bude exkluzívna. Tieto vyskúšajú určite aj zručné kuchárky, nie len tie "lenivé"!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

ŠŤAVNATÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S KÁVOU
1 plech, príprava 15 minút, pečenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 5 vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 hrnček Granka
- 1 hrnček oleja
Na polevu:
- pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
- ríbezľový džem
- 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
- 150 g čokolády na varenie
POSTUP:
- Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
- Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
- V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.

Zdroj: NMH
STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ
1 plech, príprava 35 minút, pečenie 30-40 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Strakatý kakaovo-tvarohový koláč.
POTREBUJETE:
Na tvarohovú zmes:
- 500 g jemného tvarohu
- 1 šálka mlieka
- 2 vajcia
- trištvrte šálky práškového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingu
Na kakaové cesto:
- 2 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- trištvrte hrnčeka slnečnicového oleja
- 1hrnček mlieka
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- pol hrnčeka lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- kakao a oriešky na ozdobu
POSTUP:
- Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
- Pripravte kakaové cesto: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj kypriaci prášok.
- Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaového cesta a rozotrite naň celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky.
- Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.

Zdroj: NMH
OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM
1 kus, príprava 30 minút, + chladenie, pečenie 35 minút
POTREBUJETE:
- 1 a pol hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 1 vajce
- štvrť hrnčeka trstinového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Na karamel:
- pol hrnčeka kryštálového cukru
- 3 lyžice masla
- 3 zrelé banány
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
- Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.
RÝCHLY MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ
1 stredne veľký plech, príprava 15 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 1 balíček vanilkový cukor
- 250 g kyslej smotany
- pol hrnčeka mlieka
- 1 hrnček hladkej múky (môže byť špaldová)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipka škorice
- 2 hrnčeky mletého maku
- 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:17:"2 veľké jablká
POSTUP:
- Vo veľkej mise vymiešajte metličkou vajíčka s práškovým cukrom do penista. Pridajte vanilkový cukor, smotanu a mlieko.
- Primiešajte mletý mak, citrónovú kôru, hladkú múku s kypriacim práškom a škoricou a potom zľahka zapracujte jablká. Ak máte radi sušené hrozienka alebo brusnice, môžete pridať za lyžicu.
- Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej rúry na 180 °C pečte asi 25 minút.
- Vlažný koláč môžete poliať čokoládovou alebo cukrovo-citrónovou polevou. a nechajte stuhnúť. No chutiť vám bude aj bez polevy.
vyskúšajte aj tieto recepty na chutné koláče: