Reklama

4x famózne HRNČEKOVÉ KOLÁČE: S čokoládou, makom, tvarohom i banánmi

Čokoládovo-orechový koláč.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Napečiete ich rýchlo a jednoducho, no ich chuť bude exkluzívna. Tieto vyskúšajú určite aj zručné kuchárky, nie len tie "lenivé"!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BARBORA KRAJČÍROVÁ v krásnej kuchyni: Upiekla skvelé MALINOVÉ BROWNIES!

    ŠŤAVNATÝ ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S KÁVOU

    1 plech, príprava 15 minút, pečenie 45 minút

    POTREBUJETE:

    • 5 vajec
    • 1 hrnček kryštálového cukru
    • 1 hrnček polohrubej múky
    • 1 balíček kypriaceho prášku
    • 1 hrnček Granka
    • 1 hrnček oleja

    Na polevu:

    • pol hrnčeka kávy (uvarenej, osladenej)
    • ríbezľový džem
    • 1 a pol téglika šľahačkovej smotany
    • 150 g čokolády na varenie

    POSTUP:

    1. Z bielkov vyšľahajte sneh. V druhej mise zmiešajte žĺtky s cukrom, múkou, práškom do pečiva, grankom a olejom. Nakoniec do hmoty jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 35-45 minút.
    2. Upečený, ešte teplý koláč polejte studenou kávou a nechajte ju dobre vsiaknuť. Potom koláč potrite džemom.
    3. V hrnci zohrejte smotanu a rozpustite v nej čokoládu. Chvíľu ju povarte a nechajte trochu vychladnúť. Ešte tekutú polevu natrite na  koláč. Najlepšie chutí odležaný – 8 až 10 hodín.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zberajte ŠÍPKY podľa bylinkárky: Takto vám znížia cholesterol a zastavia krvácanie!
      Zdroj: NMH

      STRAKATÝ KAKAOVO-TVAROHOVÝ KOLÁČ

      1 plech, príprava 35 minút, pečenie 30-40 minút

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Strakatý kakaovo-tvarohový koláč.

      POTREBUJETE:

      Na tvarohovú zmes:

      • 500 g jemného tvarohu
      • 1 šálka mlieka
      • 2 vajcia
      • trištvrte šálky práškového cukru
      • 1 balíček vanilkového pudingu

      Na kakaové cesto:

      • 2 vajcia
      • 1 hrnček kryštálového cukru
      • trištvrte hrnčeka slnečnicového oleja
      • 1hrnček mlieka
      • 1 hrnček polohrubej múky
      • 1 hrnček špaldovej celozrnnej múky
      • 3 lyžice kakaa holandského typu
      • pol hrnčeka lieskových orieškov (posekaných na hrubo)
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • kakao a oriešky na ozdobu

      POSTUP:

      1. Rúru zohrejte na 170 °C. V mise zmiešajte všetky suroviny na tvarohovú zmes a dajte bokom.
      2. Pripravte kakaové cesto: Vymiešajte vajcia s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko, obe múky, kakao, oriešky aj kypriaci prášok.
      3. Na plech (34 x 24 cm) vyložený papierom na pečenie vylejte 2/3 kakaového cesta a rozotrite naň celú tvarohovú zmes. Zvyšnú kakaovú zmes ukladajte lyžicou na tvarohovú vrstvu, aby na nej vznikli pekné fliačiky.
      4. Koláč pečte 30-40 minút a potom ho nechajte dobre vychladnúť. Pred podávaním ho ešte posypte kakaom a posekanými orieškami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najklikanejšia ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: S celým FOTOPOSTUPOM!
        Zdroj: NMH

        OBRÁTENÝ BANÁNOVÝ KOLÁČ S KARAMELOM

        1 kus, príprava 30 minút, + chladenie, pečenie 35 minút

        POTREBUJETE:

        • 1 a pol hrnčeka hladkej špaldovej múky
        • 100 g masla
        • 1 vajce
        • štvrť hrnčeka trstinového cukru
        • 1 lyžička kypriaceho prášku

        Na karamel:

        • pol hrnčeka kryštálového cukru
        • 3 lyžice masla
        • 3 zrelé banány

        POSTUP:

        1. Rúru vyhrejte na 200 °C a pripravte cesto. Jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie. Potom cesto nechajte v chladničke pol hodiny odpočinúť.
        2. Do hrnca s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa neroztopí. Keď má zlatú farbu, pridajte maslo a miešajte, aby sa rozpustilo. Hotový karamel vylejte do formy na chlebíček a naň poukladajte prepolené banány (opatrne, karamel je ešte stále veľmi horúci).
        3. Cesto rozvaľkajte na veľkosť formy a zakryte ním banány. Okraje cesta zastrčte do formy a dajte piecť na 35 minút. Upečený koláč pomocou taniera ihneď prevráťte, aby karamel nestuhol.

        RÝCHLY MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ

        1 stredne veľký plech, príprava 15 minút, pečenie 25 minút

        POTREBUJETE:

        • 4 vajcia
        • 3/4 hrnčeka práškového cukru
        • 1 balíček vanilkový cukor
        • 250 g kyslej smotany
        • pol hrnčeka mlieka
        • 1 hrnček hladkej múky (môže byť špaldová)
        • 1 balíček kypriaceho prášku
        • štipka škorice
        • 2 hrnčeky mletého maku
        • 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry";i:10;s:17:"2 veľké jablká

        POSTUP:

        1. Vo veľkej mise vymiešajte metličkou vajíčka s práškovým cukrom do penista. Pridajte vanilkový cukor, smotanu a mlieko.
        2. Primiešajte mletý mak, citrónovú kôru, hladkú múku s kypriacim práškom a škoricou a potom zľahka zapracujte jablká. Ak máte radi sušené hrozienka alebo brusnice, môžete pridať za lyžicu.
        3. Vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej rúry na 180 °C pečte asi 25 minút.
        4. Vlažný koláč môžete poliať čokoládovou alebo cukrovo-citrónovou polevou. a nechajte stuhnúť. No chutiť vám bude aj bez polevy.

        vyskúšajte aj tieto recepty na chutné koláče: