Reklama

Milujeme ZDRAVÉ REĎKOVKY: A tieto geniálne JARNÉ RECEPTY ešte viac!

Reďkovkové variácie

Zdroj: GURMET/Marek Bartoš

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Zbožňujeme ich najmä preto, že nám rastú priamo pod nosom a chutia geniálne aj na „obyčajnom“ chlebíku s maslom. Teraz ich zamiešajte do týchto receptov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 4:04
Remaining Time 4:04
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO: Rady a tipy pri pestovaní a zbere chrumkavej reďkovky

    My už tušíme, že si ich odložíte navždy. Ak natrafíte na reďkovky neobvyklých tvarov a farieb, neváhajte a šup s nimi do košíka. Tie vyniknú najmä v šalátoch. Reďkovky milovali už starovekí faraóni – do Európy sa tieto chrumkavé plody dostali práve z Egypta. Pestujte ich trebárs na balkóne! Budú úplne iné ako tie vodové z obchodu, navyše, môžete s čistým svedomím využiť aj zdravú vňať. Hodí sa najmä do šalátov a polievok.

    Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT

    Zdroj: GURMET/Marek Bartoš

    Dokonalá kombinácia chutí.

    Potrebujeme:

    • 8 – 12 jahňacích kotliet
    • čerstvá bazalka
    • petržlenová vňať
    • 2 strúčiky cesnaku
    • citrónová šťava
    • olivový a repkový olej
    • soľ, korenie

    Na šalát:

    • 1 zväzok reďkoviek
    • 1 červená cibuľa
    • 200 ml bieleho jogurtu
    • čerstvá mäta
    • vločky čili
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte šalát: Reďkovky nastrúhajte nahrubo, cibuľu nakrájajte najemno. Vmiešajte do jogurtu, pridajte nasekanú mätu, vločky čili, soľ a korenie. Dajte do chladničky, aby sa všetky chute dobre prepojili.
    2.  Očistené kotlety osoľte, okoreňte. Bazalku a petržlenovú vňať rozmixujte s cesnakom a olivovým olejom na hladkú pastu. Dochuťte ju soľou, korením a citrónovou šťavou.
    3. V panvici rozpáľte repkový olej a opečte na ňom kotlety z oboch strán dozlatista – asi 4 minúty z každej strany. Ešte horúce kotlety podávajte s bylinkovou pastou odstátym reďkovkovým šalátom.

    Jogurtový základ a pikantné reďkovky tvoria skvelý dip, ktorý sa hodí k mäsu aj zelenine. So šťavnatou jahňacinou vytvoria dokonalé jarné jedlo.

    Jarná frittata

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 60 MINÚT

    Potrebujeme:

    • 200 g reďkoviek
    • 12 malých zemiačikov
    • 1 červená cibuľa
    • 200 g čerstvého špenátu
    • 6 vajec
    • 130 g čedaru
    • soľ, korenie
    • olivový olej, maslo
    • čerstvá bazalka na podávanie

    POSTUP:

    1. Reďkovky umyte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 20 minút.
    2. Zemiaky uvarte v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich nakrájajte a na masle opečte dozlatista.
    3. Cibuľu nakrájajte na kolieska. Vo väčšej mise prešľahajte vajcia, väčšiu časť nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte. Jemne vmiešajte špenát, zemiaky, cibuľu a reďkovky.
    4. Panvicu vhodnú aj do rúry vymažte olejom a vlejte pripravenú zmes. V rúre rozpáľte gril a frittatu v nej pečte 5-10 minút, aby vajcia stuhli a pekne zozlatli. Podávajte ju posypanú bazalkou.

    Sýte raňajky alebo ľahšia večera? Stavte na kontrast hutného zemiakového základu a sviežu chuť špenátu, reďkoviek a bazalky. Pridajte tiež mangold alebo špargľu, ak chcete.

     Pečené reďkovky so steakom a s rozmarínom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujeme:

    • 3 zväzky reďkoviek
    • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
    • 4 steaky (z roštenky)
    • olivový olej, maslo
    • soľ (maldonská), korenie

    POSTUP:

    1. Reďkovky dobre umyte, malé nechajte v celku, väčšie kusy prerežte na polovicu. Pokvapkajte olejom a sprudka opečte na panvici alebo v rúre s rozpáleným grilom. Stačí 4 minúty, aby sa zvonka pekne opiekli, ale vnútri ostali chrumkavé. Potom vmiešajte nasekaný rozmarín a maslo.
    2. Steaky opečte na rozpálenom oleji. Ak ich chcete krvavé, opekajte najviac 2 minúty z každej strany, pre medium 3-4 minúty a well done verziu pečte 5 minút z oboch strán.

    Potom mäso osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút odpočívať. Podávajte s opečenými reďkovkami.

    Tortily s kuracím mäsom, reďkovkami a hráškovým pestom

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT

    Potrebujeme:

    • 2 opečených kuracích pŕs
    • 1 zväzok reďkoviek
    • 4 kukuričné tortily

    Na hráškové pesto:

    • 100 g mrazeného hrášku
    • čerstvá mäta
    • citrónová šťava
    • 3 lyžice krémového syra (Lučina)
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte hráškové pesto: Hrášok uvarte vo vriacej osolenej vode. Zlejte a roztlačte vidličkou. Pridajte nasekanú mätu, citrónovú šťavu podľa chuti, soľ, korenie. Nakoniec vmiešajte syr.
    2. Opečené mäso nakrájajte alebo natrhajte, reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Tortily nasucho opečte a potrite pestom. Potom ich naplňte reďkovkami a mäskom. Zaviňte a môžete servírovať.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.