Milujeme ZDRAVÉ REĎKOVKY: A tieto geniálne JARNÉ RECEPTY ešte viac!
3. 5. 2021, 8:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:02)

Zdroj: GURMET/Marek Bartoš
Zbožňujeme ich najmä preto, že nám rastú priamo pod nosom a chutia geniálne aj na „obyčajnom“ chlebíku s maslom. Teraz ich zamiešajte do týchto receptov.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: profimedia.sk
Galéria k článku

My už tušíme, že si ich odložíte navždy. Ak natrafíte na reďkovky neobvyklých tvarov a farieb, neváhajte a šup s nimi do košíka. Tie vyniknú najmä v šalátoch. Reďkovky milovali už starovekí faraóni – do Európy sa tieto chrumkavé plody dostali práve z Egypta. Pestujte ich trebárs na balkóne! Budú úplne iné ako tie vodové z obchodu, navyše, môžete s čistým svedomím využiť aj zdravú vňať. Hodí sa najmä do šalátov a polievok.
Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT
Zdroj: GURMET/Marek Bartoš
Dokonalá kombinácia chutí.
Potrebujeme:
- 8 – 12 jahňacích kotliet
- čerstvá bazalka
- petržlenová vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- citrónová šťava
- olivový a repkový olej
- soľ, korenie
Na šalát:
- 1 zväzok reďkoviek
- 1 červená cibuľa
- 200 ml bieleho jogurtu
- čerstvá mäta
- vločky čili
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv urobte šalát: Reďkovky nastrúhajte nahrubo, cibuľu nakrájajte najemno. Vmiešajte do jogurtu, pridajte nasekanú mätu, vločky čili, soľ a korenie. Dajte do chladničky, aby sa všetky chute dobre prepojili.
- Očistené kotlety osoľte, okoreňte. Bazalku a petržlenovú vňať rozmixujte s cesnakom a olivovým olejom na hladkú pastu. Dochuťte ju soľou, korením a citrónovou šťavou.
- V panvici rozpáľte repkový olej a opečte na ňom kotlety z oboch strán dozlatista – asi 4 minúty z každej strany. Ešte horúce kotlety podávajte s bylinkovou pastou odstátym reďkovkovým šalátom.
Jogurtový základ a pikantné reďkovky tvoria skvelý dip, ktorý sa hodí k mäsu aj zelenine. So šťavnatou jahňacinou vytvoria dokonalé jarné jedlo.
Jarná frittata
4 PORCIE, PRÍPRAVA 60 MINÚT
Potrebujeme:
- 200 g reďkoviek
- 12 malých zemiačikov
- 1 červená cibuľa
- 200 g čerstvého špenátu
- 6 vajec
- 130 g čedaru
- soľ, korenie
- olivový olej, maslo
- čerstvá bazalka na podávanie
POSTUP:
- Reďkovky umyte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 20 minút.
- Zemiaky uvarte v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich nakrájajte a na masle opečte dozlatista.
- Cibuľu nakrájajte na kolieska. Vo väčšej mise prešľahajte vajcia, väčšiu časť nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte. Jemne vmiešajte špenát, zemiaky, cibuľu a reďkovky.
- Panvicu vhodnú aj do rúry vymažte olejom a vlejte pripravenú zmes. V rúre rozpáľte gril a frittatu v nej pečte 5-10 minút, aby vajcia stuhli a pekne zozlatli. Podávajte ju posypanú bazalkou.
Sýte raňajky alebo ľahšia večera? Stavte na kontrast hutného zemiakového základu a sviežu chuť špenátu, reďkoviek a bazalky. Pridajte tiež mangold alebo špargľu, ak chcete.
Pečené reďkovky so steakom a s rozmarínom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujeme:
- 3 zväzky reďkoviek
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 4 steaky (z roštenky)
- olivový olej, maslo
- soľ (maldonská), korenie
POSTUP:
- Reďkovky dobre umyte, malé nechajte v celku, väčšie kusy prerežte na polovicu. Pokvapkajte olejom a sprudka opečte na panvici alebo v rúre s rozpáleným grilom. Stačí 4 minúty, aby sa zvonka pekne opiekli, ale vnútri ostali chrumkavé. Potom vmiešajte nasekaný rozmarín a maslo.
- Steaky opečte na rozpálenom oleji. Ak ich chcete krvavé, opekajte najviac 2 minúty z každej strany, pre medium 3-4 minúty a well done verziu pečte 5 minút z oboch strán.
Potom mäso osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút odpočívať. Podávajte s opečenými reďkovkami.
Tortily s kuracím mäsom, reďkovkami a hráškovým pestom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujeme:
- 2 opečených kuracích pŕs
- 1 zväzok reďkoviek
- 4 kukuričné tortily
Na hráškové pesto:
- 100 g mrazeného hrášku
- čerstvá mäta
- citrónová šťava
- 3 lyžice krémového syra (Lučina)
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv urobte hráškové pesto: Hrášok uvarte vo vriacej osolenej vode. Zlejte a roztlačte vidličkou. Pridajte nasekanú mätu, citrónovú šťavu podľa chuti, soľ, korenie. Nakoniec vmiešajte syr.
- Opečené mäso nakrájajte alebo natrhajte, reďkovky nakrájajte na tenké plátky. Tortily nasucho opečte a potrite pestom. Potom ich naplňte reďkovkami a mäskom. Zaviňte a môžete servírovať.