Za všetky tieto recepty ručíme vlastnými rozmaznanými jazykmi. Zdedili sme ich po milovaných mamách, babkách, priateľkách... a nech sa páči, teraz sú vaše! Ďalšie skvelé tipy na vianočnú hostinu nájdete v Dobrom jedle, ktoré je práve v predaji.

KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY

Recept na fantastické vanilkové rožky máme od našej Majky. Zdedila ho po babičke.
Recept na fantastické vanilkové rožky máme od našej Majky. Zdedila ho po babičke.
Zdroj: Laura Witteková

60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 280 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky
  • rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov

Na obalenie:

  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2-3 balíčky vanilkového cukru

Postup:

  1. Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
  2. Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
  3. Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Čítajte viac
Vianočná hviezda s vanilkovým krémom: Zachutí aj poteší oko

Kategórie