BAZA stále kvitne: Pripravte bazové palacinky, "kosmatice" alebo super zdravý sirup
5. 6. 2020, 12:05 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:31)

Zdroj: Pinterest
Baza stále kvitne: Pripravte bazové palacinky, "kosmatice" alebo super zdravý sirup!
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
Dostali ste chuť? Ponúkame vám vynikajúce recepty! Ale z bazových kvetov môžete pripraviť aj iné pochúťky. Uvidíte vo fotogalérii!
BAZOVÉ "KOSMATICE"
2 PORCIE
- 8 veľkých bazových kvetov aj so stonkami
- 120 g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- štipka soli
- 1 lyžica medu + na poliatie
- pol lyžičky škorice
- olej na vysmážanie
Postup:
- Z múky, vajec, mlieka, medu a škorice vymiešajte hustejšie cestíčko.
- Nechajte 15 minút odstáť a namáčajte doň postupne kvety. Vysmážajte v panvici na rozohriatom oleji. Môžete poliať medom alebo podávať s kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom.
KOSMATICE je český ľudový názov pre vysmážané kvety bazy v cestíčku.
TIP: Z cestíčka môžete upiecť BAZOVÉ PALACINKY. Panvicu potrite najskôr trochou oleja, rozohrejte a posypte bazovými kvetmi bez stoniek. Potom pridajte cestíčko a palacinky opečte z oboch strán.
BAZOVÝ SIRUP SO ZÁZVOROM
1,5 litra
Zdroj: Pinterest
Sirup vydrží na tmavom mieste niekoľko týždňov.
- 1 kg jemného kryštálového cukru
- 2 litre vody
- 2 citróny
- 1 lyžicu kyseliny citrónovej
- 35 - 40 bazových kvetov
- 3 cm kúsok zázvoru
1. Do väčšieho hrnca nalejte 2 litre vody. Pridajte cukor, umyté, na kolieska nakrájané citróny, a kyselinu citrónovú. Nechajte variť na väčšom plameni aby sa tekutina zredukovala takmer na polovicu.
2. Odstavte a do horúce cukrového sirupu vložte kvety očistený na plátky nakrájaný zázvor. Zľahka premiešajte a nechajte vychladnúť. Sceďte cez sitko alebo gázu do fľašiek a uzatvorte.
3. Bazový sirup uchovávajte na chladnom tmavom mieste. Použite ho zriedený s vodou, s minerálkou a môžete ho dochutiť ovocím alebo mätou. Podávajte s ľadom, alebo ho môžete pridať do horúceho čaju.
BAZOVO – POMARANČOVÁ LIMONÁDA S MEDOM
- 8 - 10 bazových kvetov vložte do 4-litrového pohára. Pridajte na kolieska nakrájaný dobre umytý citrón a pomaranč.
- Zalejte vychladnutou prevarenou alebo filtrovanou vodou a oslaďte 3 lyžicami tekutého medu (najlepšie lipového).
- Pohár prikryte gázou a na slnečnom mieste nechajte kvasiť 7 dní. Občas zľahka premiešajte.
- Limonádu sceďte a nalejte do fliaš. Skladujte v chladničke. Chutí s mätou alebo medovkou. A môžete pridať aj kvapku alkoholu...