Reklama

BAZA stále kvitne: Pripravte bazové palacinky, "kosmatice" alebo super zdravý sirup

Sladký dezert: vyprážané bazové kvety v palacinkovom cestíčku.

Zdroj: Pinterest

Reklama

Baza stále kvitne: Pripravte bazové palacinky, "kosmatice" alebo super zdravý sirup!

Dostali ste chuť? Ponúkame vám vynikajúce recepty! Ale z bazových kvetov môžete pripraviť aj iné pochúťky. Uvidíte vo fotogalérii!

BAZOVÉ "KOSMATICE"

2 PORCIE

  • 8 veľkých bazových kvetov aj so stonkami
  • 120 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli
  • 1 lyžica medu + na poliatie
  • pol lyžičky škorice
  • olej na vysmážanie

Postup:

  1. Z múky, vajec, mlieka, medu a škorice vymiešajte hustejšie cestíčko.
  2. Nechajte 15 minút odstáť a namáčajte doň postupne kvety. Vysmážajte v panvici na rozohriatom oleji. Môžete poliať medom alebo podávať s kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom.

KOSMATICE je český ľudový názov pre vysmážané kvety bazy v cestíčku.

TIP: Z cestíčka môžete upiecť BAZOVÉ PALACINKY. Panvicu potrite najskôr trochou oleja, rozohrejte a posypte bazovými kvetmi bez stoniek. Potom pridajte cestíčko a palacinky opečte z oboch strán.

BAZOVÝ SIRUP SO ZÁZVOROM

1,5 litra

Zdroj: Pinterest

Sirup vydrží na tmavom mieste niekoľko týždňov.

  • 1 kg jemného kryštálového cukru
  • 2 litre vody
  • 2 citróny
  • 1 lyžicu kyseliny citrónovej
  • 35 - 40 bazových kvetov
  • 3 cm kúsok zázvoru

1. Do väčšieho hrnca nalejte 2 litre vody. Pridajte cukor, umyté, na kolieska nakrájané citróny, a kyselinu citrónovú. Nechajte variť na väčšom plameni aby sa tekutina zredukovala takmer na polovicu.

2. Odstavte a do horúce cukrového sirupu vložte kvety očistený na plátky nakrájaný zázvor. Zľahka premiešajte a nechajte vychladnúť. Sceďte cez sitko alebo gázu do fľašiek a uzatvorte.

3. Bazový sirup uchovávajte na chladnom tmavom mieste. Použite ho zriedený s vodou, s minerálkou a môžete ho dochutiť ovocím alebo mätou. Podávajte s ľadom, alebo ho môžete pridať do horúceho čaju.

BAZOVO – POMARANČOVÁ LIMONÁDA S MEDOM

  • 8 - 10 bazových kvetov vložte do 4-litrového pohára. Pridajte na kolieska nakrájaný dobre umytý citrón a pomaranč.
  • Zalejte vychladnutou prevarenou alebo filtrovanou vodou a oslaďte 3 lyžicami tekutého medu (najlepšie lipového).
  • Pohár prikryte gázou a na slnečnom mieste nechajte kvasiť 7 dní. Občas zľahka premiešajte.
  • Limonádu sceďte a nalejte do fliaš. Skladujte v chladničke. Chutí s mätou alebo medovkou. A môžete pridať aj kvapku alkoholu...