Reklama

Zapečte LETNÚ ZELENINU s chutnou plnkou: Takto chutí najlepšie CUKETA, BAKLAŽÁN, PAPRIKA, aj...

CUKETY PLNENÉ OMÁČKOU S MÄSOM

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Farebné papriky, huby, cukety, baklažány a bataty naplňte lahodnou plnkou a objavte nové recepty, ktoré vám umožnia využiť všetko, čo letná zelenina ponúka.

CUKETY PLNENÉ OMÁČKOU S MÄSOM

Zdroj: Laura Witteková

CUKETY PLNENÉ OMÁČKOU S MÄSOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30-45 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 cukety
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 zelená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 200 g paradajkovej omáčky (passaty)
  • 1 lyžička nasekaného oregana
  • 1 lyžička nasekanej bazalky";i:10;s:18:"1 lyžička cukru ";i:11;s:13:"soľ, korenie";i:12;s:16:"200 g mozzarelly

POSTUP

  1. Dve lyžice oleja zohrejte v panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a papriku a restujte 3-4 minúty. Vsypte pretlačený cesnak a restujte tak, aby nezhnedol. Zmes preložte do misky.
  2. Prilejte ďalšie dve lyžice oleja, pridajte mäso a opečte. Pridajte odloženú zeleninu, paradajky, passatu, bylinky, cukor, soľ a korenie. Varte 30-45 minút, aby mäso bolo mäkké a omáčka hustá.
  3. Cukety nakrájajte približne na 6 cm hrubé kolieska a vyberte dužinu. Pozor, aby ste sa nedostali blízko k šupke, inak z cukety pri pečení vytečie tekutina.
  4. Cuketové poháriky položte na plech s papierom na pečenie. Do omáčky pridajte polovicu nastrúhanej mozzarelly, premiešajte a naplňte cukety. Povrch posypte syrom a v rúre na 175 °C pečte 20-25 minút.

PAPRIKY PLNENÉ RIZOTOM S CÍCEROM

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Papriky plnené rizotom s cícerom.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 červené papriky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica čerstvého tymianu
  • pol lyžičky čerstvého rozmarínu
  • 25 g sušených paradajok
  • 1 šálka ryže arborio
  • 40 ml bieleho suchého vína
  • 3 šálky zeleninového vývaru";i:10;s:41:"1 plechovka cícera v slanom náleve";i:11;s:13:"soľ, korenie

Na pesto:

  • 2 šálky čerstvej bazalky
  • 1 šálka rukoly
  • 4 lyžice pražených slnečnicových semiačok
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 4-6 lyžíc olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie

POSTUP

  1. Papriky umyte, rozkrojte pozdĺžne na polovice, potrite olejom, jemne osoľte a uložte na plech. Na 200 °C pečte približne 20 minút.
  2. Pripravte náplň: V hlbšej panvici zohrejte olej. Vsypte nasekanú šalotku a orestujte, aby skaramelizovala. Pridajte pretlačený cesnak, tymian, rozmarín, sušené paradajky a ryžu. Restujte 5 minút. Nalejte víno a nechajte ho odpariť. Pridávajte vývar a vždy, keď sa tekutina odparí, pridajte ďalšiu naberačku. Osoľte a okoreňte, za občasného miešania varte približne 10 minút. Vsypte scedený cícer a varte ešte 5 minút, aby ryža bola al dente.
  3. Pripravte pesto: Rozmixujte všetky suroviny a ochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Papriky naplňte rizotom, pokvapkajte pestom a podávajte. Recept je vegánsky, ale kto má chuť, môže si navrch pridať ešte parmezán.

BATATY SO ŠPENÁTOM

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Bataty so špenátom.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 3 bataty
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 40 g čerstvého špenátu
  • 40 g syra feta
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie
  • mletá štipľavá paprika podľa chuti

POSTUP

  1. Rúru zapnite na 200 °C . Na plech položte papier na pečenie. Bataty umyte a rozkrojte pozdĺžne na polovice. Položte ich na plech rezom hore, potrite olejom a pečte asi 30 minút.
  2. Upečené zemiaky vyberte z rúry a pomocou lyžičky vyberte trocha dužiny.
  3. Spolu so špenátom, s cesnakom, fetou, lyžicou oleja, so soľou, s korením a prípadne paprikou rozmixujte na hrubšiu zmes.
  4. Naplňte bataty, pokvapkajte olejom a vložte do rúry. Pečte približne 10 minút. Podávať ich môžete teplé, ale aj studené.

PORTOBELLO PLNENÉ SYROM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10-12 MINÚT

Potrebujete:

  • 4 extra veľké portobello šampiňóny
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica čerstvého oregana
  • 120 g smotanového syra
  • 220 g strúhanej mozzarelly
  • 4 vajcia
  • 45 g strúhaného parmezánu";i:10;s:13:"soľ, korenie";i:11;s:6:"bageta

POSTUP

  1. Rúru zapnite na 230 °C. Šampiňónom odstráňte stonky a pomocou lyžičky zoškriabte vnútro, aby ste vytvorili misku. Klobúčiky položte vydlabanou stranou nadol na plech, potrite olejom a pečte 5-7 minút. Tekutinu, ktorú huby pustili počas pečenia, vylejte.
  2. V panvici na masle osmažte pretlačený cesnak. Vsypte nasekanú vňať a oregano. Zmesou potrite šampiňóny na plechu zo všetkých strán.
  3. Zmiešajte syr, mozzarellu, soľ a korenie. Do klobúčikov naložte zmes tak, aby v strede ostala priehlbina na žĺtok. Posypte parmezánom, okoreňte a vložte späť do rúry na 4-5 minút. Žĺtky by mali ostať tekuté. Ozdobte vňaťou a podávajte s bagetou.

BAKLAŽÁNY PLNENÉ PARADAJKAMI A CUKETAMI

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Baklažány plnené paradajkami a cuketami.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 2 baklažány
  • soľ, korenie
  • nasekaná petržlenová vňať

Na náplň:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 lyžica paradajkovej pasty
  • štvrť lyžičky sušeného oregana
  • štvrť lyžičky sušenej bazalky
  • štvrť lyžičky sušeného tymianu
  • soľ, korenie podľa chuti";i:10;s:37:"100 g paradajkovej omáčky (passaty)";i:11;s:16:"60 g syra čedar";i:12;s:17:"čerstvé bylinky

POSTUP

  1. Baklažány prekrojte pozdĺžne na polovice. Vyberte dužinu a nechajte 2,5 cm okraj na bokoch. Povrch soľte a okoreňte. Dužinu nakrájajte na kocky.
  2. Na panvici zohrejte olej. Pridajte nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, na kocky nakrájanú cuketu, papriku a dužinu baklažánu. Restujte 5-8 minút. Pridajte paradajkovú pastu, bylinky, soľ, korenie, vmiešajte paradajkovú omáčku a varte asi10 minút.
  3. Baklažány naplňte zmesou, posypte syrom a pečte 30-35 minút v rúre vyhriatej na 190 °C. Podávajte posypané bylinkami.

Vyskúšajte viac letných receptov z Dobrého jedla:

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.