Reklama

Vraj najlepší koláč na svete: Poďte si upiecť nórsky KOLÁČ SO SNEHOVOU PUSINKOU

Koláč so snehovou pusinkou - KVÆFJORDKAKE.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tento dezert je údajne najlepším koláčom na svete. Poďte si upiecť s nami upiecť recept na KVÆFJORDKAKE a posúďte na vlastné ústa, či je to pravda!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    BANÁNOVÝ OBLÍŽ PRST: Zákusok, ktorý vás zbaví zimnej depresie!

    Koláč s krkolomným názvom nie je až tak zložitý na prípravu a chutí fenomenálne! Kvafjordkake, často označovaný aj ako „najlepší koláč na svete“ (Verdens Beste), je ikonickým nórskym dezertom, ktorý sa vyznačuje svojou jemnou štruktúrou, lahodnou chuťou a elegantným vzhľadom.

    Koláč pochádza z oblasti Kvafjord v severnom Nórsku, kde sa stal symbolom miestnej kuchyne. Vďaka svojej popularite sa dnes považuje za jeden z národných dezertov Nórska.

    Kvafjordkake kombinuje jednoduché ingrediencie do nezameniteľnej harmónie chutí. Nadýchaná pusinka, krémová plnka a jemný základ z neho robia dezert, ktorý očarí na prvý pohľad aj ochutnanie. Tento „najlepší koláč na svete“ je skutočne zaslúženým kráľom medzi nórskymi sladkosťami. Poďte si ho upiecť s nami!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Koláč so snehovou pusinkou - KVÆFJORDKAKE.

    KVÆFJORDKAKE – KOLÁČ SO SNEHOVOU PUSINKOU

    12 AŽ 15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 112 g masla izbovej teploty
    • 125 g krupicového cukru
    • 4 žĺtky L
    • 4 lyžice mlieka
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 150 g hladkej múky
    • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku

    Na snehovú pusinku:

    • 4 bielky L
    • 200 g krupicového cukru
    • 50 g mandľových plátkov

    Na vanilkový puding:

    • 55 g krupicového cukru
    • 2 žĺtky L
    • 2 lyžice kukuričného škrobu
    • 500 ml mlieka
    • polovica vanilkového struku
    • 300 ml šľahačkovej smotany 40 %

    POSTUP:

    1. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Za stáleho miešania pridajte po jednom žĺtky. Vlejte mlieko, vanilkový extrakt a zapracujte. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešajte.
    2. Cesto rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie.
    3. Bielky vyšľahajte na ľahkú penu. Teraz začnite pridávať cukor a šľahajte. Vznikne hladký lesklý sneh. Sneh rovnomerne rozotrite na pripravené cesto, pomocou lyžice môžete vytvoriť aj malé vlnky. Posypte plátkami mandlí. Plech vložte do rúry vyhriatej na 165 °C a pečte približne 30 minút. Nechajte vychladnúť.
    4. Kým sa koláč pečie, pripravte si vanilkový puding. V miske vymiešajte cukor so žĺtkami a škrobom. Mlieko spolu s vanilkovými semiačkami dajte zohriať pod bod varu. Za stáleho miešania vlejte mlieko k žĺtkovej zmesi a následne prelejte späť do hrnca. Uvarte hladký puding. Puding preložte do misky, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť.
    5. Šľahačku vyšľahajte na pevné špičky a jemne zapracujte do vychladnutého pudingu.
    6. Vychladnutý koláč prekrojte na polovicu. Prvú polovicu potrite vanilkovým krémom a zakryte druhou polovicou korpusu, tak aby snehová časť bola navrchu. Podávajte dobre vychladené.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.