Vraj najlepší koláč na svete: Poďte si upiecť nórsky KOLÁČ SO SNEHOVOU PUSINKOU
9. 1. 2025, 12:03

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Tento dezert je údajne najlepším koláčom na svete. Poďte si upiecť s nami upiecť recept na KVÆFJORDKAKE a posúďte na vlastné ústa, či je to pravda!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Koláč s krkolomným názvom nie je až tak zložitý na prípravu a chutí fenomenálne! Kvafjordkake, často označovaný aj ako „najlepší koláč na svete“ (Verdens Beste), je ikonickým nórskym dezertom, ktorý sa vyznačuje svojou jemnou štruktúrou, lahodnou chuťou a elegantným vzhľadom.
Koláč pochádza z oblasti Kvafjord v severnom Nórsku, kde sa stal symbolom miestnej kuchyne. Vďaka svojej popularite sa dnes považuje za jeden z národných dezertov Nórska.
Kvafjordkake kombinuje jednoduché ingrediencie do nezameniteľnej harmónie chutí. Nadýchaná pusinka, krémová plnka a jemný základ z neho robia dezert, ktorý očarí na prvý pohľad aj ochutnanie. Tento „najlepší koláč na svete“ je skutočne zaslúženým kráľom medzi nórskymi sladkosťami. Poďte si ho upiecť s nami!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Koláč so snehovou pusinkou - KVÆFJORDKAKE.
KVÆFJORDKAKE – KOLÁČ SO SNEHOVOU PUSINKOU
12 AŽ 15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 112 g masla izbovej teploty
- 125 g krupicového cukru
- 4 žĺtky L
- 4 lyžice mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 150 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
Na snehovú pusinku:
- 4 bielky L
- 200 g krupicového cukru
- 50 g mandľových plátkov
Na vanilkový puding:
- 55 g krupicového cukru
- 2 žĺtky L
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 500 ml mlieka
- polovica vanilkového struku
- 300 ml šľahačkovej smotany 40 %
POSTUP:
- Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Za stáleho miešania pridajte po jednom žĺtky. Vlejte mlieko, vanilkový extrakt a zapracujte. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a premiešajte.
- Cesto rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý ste vyložili papierom na pečenie.
- Bielky vyšľahajte na ľahkú penu. Teraz začnite pridávať cukor a šľahajte. Vznikne hladký lesklý sneh. Sneh rovnomerne rozotrite na pripravené cesto, pomocou lyžice môžete vytvoriť aj malé vlnky. Posypte plátkami mandlí. Plech vložte do rúry vyhriatej na 165 °C a pečte približne 30 minút. Nechajte vychladnúť.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si vanilkový puding. V miske vymiešajte cukor so žĺtkami a škrobom. Mlieko spolu s vanilkovými semiačkami dajte zohriať pod bod varu. Za stáleho miešania vlejte mlieko k žĺtkovej zmesi a následne prelejte späť do hrnca. Uvarte hladký puding. Puding preložte do misky, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Šľahačku vyšľahajte na pevné špičky a jemne zapracujte do vychladnutého pudingu.
- Vychladnutý koláč prekrojte na polovicu. Prvú polovicu potrite vanilkovým krémom a zakryte druhou polovicou korpusu, tak aby snehová časť bola navrchu. Podávajte dobre vychladené.