Reklama

Víkendové RAŇAJKY musia byť kráľovské! Vyskúšajte naše TOP RECEPTY

Slávne vajcia benedikt.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Dali by ste si luxusné pošírované vajíčka Benedikt? Alebo radšej sladké lievance, či kašu? S našimi receptami si doma vychutnáte naozaj kráľovské raňajky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Benediktínske VAJCIA: Známy šéfkuchár vás naučí ako na ne! Teaser
    Anketa

    Aké raňajky si pripravíte cez víkend?

    • Pošírované vajcia Benedikt50%
    • Lievance0%
    • Kašu0%
    • Niečo iné50%

    Hlasovanie bolo ukončené

    POŠÍROVANÉ VAJCIA BENEDIKT

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Slávne vajcia benedikt.

    Potrebujete:

    • 2 vajcia
    • voda
    • 1 lyžica octu
    • Na podávanie:
    • 2 žemle
    • maslo na potretie
    • 2 plátky kvalitnej šunky
    • rukola
    • mladá cibuľka

    Na holandskú omáčku:

    • 150 g masla
    • 2 žĺtky
    • pol lyžice vody
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • soľ, korenie

    POSTUP:

    1. Najprv urobte stratené vajcia: Vodu v hrnci priveďte do varu a prilejte do nej lyžicu octu. Do pohára rozbite vajíčko. Vo vriacej vode urobte vír, vlejte doň vajce a nechajte variť, kým bielok nestuhne – trvá to 3-4 minúty. Vajíčko vyberte a vložte do studenej vody. Pred podávaním ho môžete vložiť do teplej vody, aby sa ohrialo. Postup zopakujte aj s druhým vajcom.
    2. Žemle rozkrojte, potrite maslom a jemne opečte dochrumkava.
    3. Pripravte rýchlu holandskú omáčku: Maslo zohrejte na 100 °C. Do úzkej vyššej nádoby dajte žĺtky, vodu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a premixujte tyčovým mixérom. Keď sa suroviny pekne spoja, začnite prilievať horúce maslo. Teplo rozpusteného masla žĺtky uvarí a omáčka sa napení.
    4. Na opečenú žemľu položte plátok šunky, pridajte trochu rukoly a na ňu zohriate, osušené stratené vajíčko. Prelejte ho omáčkou, posypte mladou cibuľkou alebo bylinkami a môžete podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely Pociskovej

      ZEMIAKOVÉ LIEVANCE

      20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

      Potrebujete:

      • 450 g zemiakov
      • 250 ml mlieka
      • 300 g hladkej múky
      • 1 veľké vajce
      • 1 lyžica oleja
      • štipka soli
      • 1 lyžica práškového cukru
      • 4 lyžice nemletého maku
      • 3 lyžice oleja na vysmážanie
      • čučoriedky alebo iné drobné ovocie na servírovanie

      POSTUP:

      1. Zemiaky očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Nastrúhané zemiaky v mise zmiešajte s mliekom, múkou, vajíčkom, olejom a so soľou.
      2. Prisypte cukor, mak a dobre premiešajte. Na rozpálenom oleji opekajte lievance z každej strany do zlatista.
      3. Lievance podávajte s drobným ovocím – čučoriedky, maliny, jahody, javorovým sirupom alebo šodó.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

        RYŽOVÁ KAŠA S PEČENÝMI BANÁNMI

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

        Zdroj: Laura Witteková

        Ryžová kaša s pečenými banánmi

        Potrebujete:

        • 1 šálky ryže arborio (alebo guľatozrnnej)
        • 500 – 750 ml mandľového mlieka (kokosového)
        • 2 hviezdičky badiánu
        • štipka cukru
        • 1 lyžica masla
        • 4 banány
        • agávový sirup na dosladenie (med)
        • za hrsť blanšírovaných mandlí

        POSTUP:

        1. Do hrnca vsypte ryžu, zalejte ju mliekom, pridajte badián a priveďte do varu. Varte, kým ryža nezmäkne, a pridajte mlieko, ak treba. Na konci pridajte štipku cukru a zamiešajte.
        2. Na panvicu s nepriľnavým povrchom dajte roztopiť lyžicu masla. Banány olúpte, prekrojte na polovicu a opečte na masle.
        3. Ryžu rozdeľte do tanierov, uložte na ňu opečené banány, polejte ich agávovým sirupom alebo medom a posypte mandľami opraženými nasucho.

        Autor článku

        Tatiana Kubicová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.