Víkendové RAŇAJKY musia byť kráľovské! Vyskúšajte naše TOP RECEPTY
8. 3. 2024, 6:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Dali by ste si luxusné pošírované vajíčka Benedikt? Alebo radšej sladké lievance, či kašu? S našimi receptami si doma vychutnáte naozaj kráľovské raňajky!
Zdroj: Dobré jedlo/Valentna Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
20 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Benediktínske VAJCIA: Známy šéfkuchár vás naučí ako na ne! TeaserAnketa
Aké raňajky si pripravíte cez víkend?
- Pošírované vajcia Benedikt50%
- Lievance0%
- Kašu0%
- Niečo iné50%
Hlasovanie bolo ukončené
POŠÍROVANÉ VAJCIA BENEDIKT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slávne vajcia benedikt.
Potrebujete:
- 2 vajcia
- voda
- 1 lyžica octu
- Na podávanie:
- 2 žemle
- maslo na potretie
- 2 plátky kvalitnej šunky
- rukola
- mladá cibuľka
Na holandskú omáčku:
- 150 g masla
- 2 žĺtky
- pol lyžice vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv urobte stratené vajcia: Vodu v hrnci priveďte do varu a prilejte do nej lyžicu octu. Do pohára rozbite vajíčko. Vo vriacej vode urobte vír, vlejte doň vajce a nechajte variť, kým bielok nestuhne – trvá to 3-4 minúty. Vajíčko vyberte a vložte do studenej vody. Pred podávaním ho môžete vložiť do teplej vody, aby sa ohrialo. Postup zopakujte aj s druhým vajcom.
- Žemle rozkrojte, potrite maslom a jemne opečte dochrumkava.
- Pripravte rýchlu holandskú omáčku: Maslo zohrejte na 100 °C. Do úzkej vyššej nádoby dajte žĺtky, vodu, citrónovú šťavu, soľ, korenie a premixujte tyčovým mixérom. Keď sa suroviny pekne spoja, začnite prilievať horúce maslo. Teplo rozpusteného masla žĺtky uvarí a omáčka sa napení.
- Na opečenú žemľu položte plátok šunky, pridajte trochu rukoly a na ňu zohriate, osušené stratené vajíčko. Prelejte ho omáčkou, posypte mladou cibuľkou alebo bylinkami a môžete podávať.

Video Player is loading.
Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely PociskovejZEMIAKOVÉ LIEVANCE
20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
ZEMIAKOVÉ LIEVANCE
Potrebujete:
- 450 g zemiakov
- 250 ml mlieka
- 300 g hladkej múky
- 1 veľké vajce
- 1 lyžica oleja
- štipka soli
- 1 lyžica práškového cukru
- 4 lyžice nemletého maku
- 3 lyžice oleja na vysmážanie
- čučoriedky alebo iné drobné ovocie na servírovanie
POSTUP:
- Zemiaky očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Nastrúhané zemiaky v mise zmiešajte s mliekom, múkou, vajíčkom, olejom a so soľou.
- Prisypte cukor, mak a dobre premiešajte. Na rozpálenom oleji opekajte lievance z každej strany do zlatista.
- Lievance podávajte s drobným ovocím – čučoriedky, maliny, jahody, javorovým sirupom alebo šodó.

Video Player is loading.
Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravoRYŽOVÁ KAŠA S PEČENÝMI BANÁNMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Ryžová kaša s pečenými banánmi
Potrebujete:
- 1 šálky ryže arborio (alebo guľatozrnnej)
- 500 – 750 ml mandľového mlieka (kokosového)
- 2 hviezdičky badiánu
- štipka cukru
- 1 lyžica masla
- 4 banány
- agávový sirup na dosladenie (med)
- za hrsť blanšírovaných mandlí
POSTUP:
- Do hrnca vsypte ryžu, zalejte ju mliekom, pridajte badián a priveďte do varu. Varte, kým ryža nezmäkne, a pridajte mlieko, ak treba. Na konci pridajte štipku cukru a zamiešajte.
- Na panvicu s nepriľnavým povrchom dajte roztopiť lyžicu masla. Banány olúpte, prekrojte na polovicu a opečte na masle.
- Ryžu rozdeľte do tanierov, uložte na ňu opečené banány, polejte ich agávovým sirupom alebo medom a posypte mandľami opraženými nasucho.