Reklama

Víkendová POLIEVKA: Bude u vás FAZUĽOVÁ, KELOVÁ, či DRŽKOVÁ? Máme pre vás naj RECEPTY

Jókai - fazuľová polievka.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Bez poriadnej polievky sa víkend nezaobíde! Máme pre vás recepty na obľúbené sýte polievky, po ktorých vám druhý chod ani nebude treba. Ktorá bude tá vaša?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    JÓKAI (FAZUĽOVÁ)

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jókai - fazuľová polievka.

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

    Potrebujete:

    • 250 g miešanej fazule
    • 300 g údeného kolena
    • 1 bobkový list
    • 2 mrkvy
    • 2 petržleny
    • 1 malý zeler
    • 200 g klobásy
    • 1 cibuľa
    • 40 g hladkej múky
    • 1 strúčik cesnaku";i:10;s:36:"1 lyžička mletej červenej papriky";i:11;s:16:"bravčová masť";i:12;s:34:"ocot a kyslá smotana na ochutenie";i:13;s:30:"petržlenová vňať na ozdobu

    POSTUP:

    1. Fazuľu namočte na noc do vody. Na druhý deň ju zlejte a dajte variť s kolenom a bobkovým listom do studenej vody.
    2. Očistite zeleninu a nakrájajte na kolieska alebo malé kocky. Po 30 minútach ju aj s klobásou pridajte k fazuli.
    3. Cibuľu ošúpte a nasekajte. Keď mäso a klobása zmäknú, vyberte ich. Z múky a z lyžice masti pripravte svetlú zápražku, pridajte nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak a mletú papriku. Zápražkou zahustite polievku.
    4. Mäso nakrájate alebo natrhajte a pridajte do polievky. Rovnako pridajte klobásu. Polievku dochuťte octom a smotanou. Pred podávaním ju môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

      DRŽKOVÁ

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Držková polievka.

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2 HODINY

      Potrebujete:

      • 1 kg držiek
      • 3 cibule
      • 3 strúčiky cesnaku
      • celé čierne korenie
      • 1 bobkový list
      • borievky
      • 3 lyžice paradajkového pretlaku
      • 1 lyžica mletej sladkej papriky
      • soľ, mletá rasca
      • 3 lyžice hladkej múky";i:10;s:16:"bravčová masť

      POSTUP:

      1. Držky dajte variť do čistej vody asi na 90 minút. Potom ich zlejte a prepláchnite.
      2. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a na masti opečte dozlatista. Pridajte čierne korenie, bobkový list aj borievky a chvíľku spolu opekajte. Vmiešajte paradajkový pretlak, posypte paprikou a dochuťte soľou aj mletou rascou. Zalejte vodou. Pridajte držky a varte spolu asi 15 minút.
      3. Z múky a masti pripravte tmavšiu zápražku a zahustite ňou polievku. Podľa potreby ju dochuťte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

        KELOVÁ S KLOBÁSOU A SO SLANINOU

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Kelová so slaninou a s klobásou.

        6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 1 HODINA

        Potrebujete:

        • 1 kg zemiakov
        • 150 g slaniny
        • pol klobásy
        • 2 cibule
        • 2 strúčiky cesnaku
        • 400 g kelu
        • mletá červená paprika
        • 1 bobkový list
        • rasca
        • 1,5 l hovädzieho vývaru";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:16:"bravčová masť";i:12;s:18:"ocot na dochutenie";i:13;s:41:"75 g plátkov anglickej slaniny na ozdobu

        POSTUP:

        1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Slaninu a klobásu nakrájajte na malé kocky. Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno. Kel opláchnite a nakrájajte na tenké rezance. V hrnci rozhorúčte masť a pridajte cibuľu, slaninu a klobásu. Opražte, pridajte cesnak a zemiaky a tiež chvíľu spolu opekajte.
        2. Do hrnca pridajte kel a krátko poduste. Poprášte červenou paprikou, pridajte bobkový list, rascu a zalejte vývarom. Na miernom ohni varte asi 30 minút. Ak sa vyparí veľa tekutiny, prilejte vodu.
        3. Polievku dochuťte soľou, octom a korením. Anglickú slaninku opražte na panvici dochrumkava. Polievku podávajte so slaninkovými čipsami.

        Čítajte viac z Dobrého jedla: