Venčeky s vanilkovým krémom
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 20
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 150 g polohrubej múky
- 80 g masla
- 4 ks vajcia
- 125 ml mlieka
- 125 ml vody
Na krém:
- 150 g masla
- 50 g práškového cukru
- 550 ml mlieka
- 1 balíček krémového prášku Zlatý klas (40 g)
- 60 g hladkej múky
- 2 ks žĺtky
- 75 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 štipka soli
Postup
Krok 1
K vode prilejeme mlieko, osolíme, pridáme na kocky pokrájané maslo a privedieme do varu. Potom naraz, za stáleho miešania pridáme preosiatu múku a vajcia. Miešame tak dlho, kým nevznikne hustá kaša. Ďalej postupujeme ako pri príprave odpaľovaného cesta. Ako na odpaľované cesto
Krok 2
Rúru vyhrejeme na 220 °C. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobným nadstavcom a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame venčeky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 10 minút.
Krok 3
Pripravíme krém: Zmäknuté maslo s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. K 350 ml vriaceho mlieka pridáme cukor a zvyšné mlieko, v ktorom rozmiešame krémový prášok, preosiatu múku a žĺtky. Uvaríme hustú kašu. Kašu preložíme do studenej misy a miešame do vychladnutia. Potom ju postupne zašľaháme do maslového krému.
Krok 4
Teplé venčeky prekrojíme zúbkovaným nožom. Necháme vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme krémom. Nakoniec venčeky posypeme práškovým cukrom.