Varte s rozumom! V jeden deň urobte ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK a zo zvyšku uvarte KARÍ
14. 11. 2024, 11:31

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Nemusíte každý deň tráviť veľa času pri hrncoch, ani jesť dva dni to isté. Inšpirujte sa našimi receptami. V prvý deň si uvarte šošovicový prívarok a zo zvyšku urobte šošovicové karí.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Šošovicový prívarok so šampiňónmi.
ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK SO ŠAMPIŇÓNMI
4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 AŽ 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na prívarok:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa
- 200 g šampiňónov
- 150 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 bobkový list
- soľ, korenie
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 300 g hnedej šošovice v konzerve
Na zemiakovú kašu:
- 500 g zemiakov
- soľ
- 2 lyžice masla
- 100 ml šľahačkovej smotany alebo mlieka
- štipka muškátového orieška
POSTUP:
- V hlbšej panvici zohrejte olej. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a 5 minút restujte. Pridajte šampiňóny nakrájané na menšie kúsky a opečte.
- Vlejte pretlak a varte približne 5 až 8 minút. Potom pridajte rascu, bobkový list a korenie. Vývar zmiešajte so sójovou omáčkou a vlejte k šampiňónom. Vsypte prepláchnutú šošovicu a varte, kým sa tekutina nezredukuje. Nakoniec dochuťte soľou.
- V osolenej vode uvarte očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky. Sceďte, pridajte maslo, smotanu, muškátový oriešok a roztlačte na hladkú kašu.
- Na kašu naložte šošovicový prívarok, ozdobte petržlenovou vňaťou a môžete podávať.
Prívarok, ktorý vám zostane, si odložte na ďalší deň, môžete z neho pripraviť lahodné šošovicové karí, ktoré budete mať uvarené za chvíľočku. Recept nájdete na ďalšej strane...

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Šošovicové karí.
ŠOŠOVICOVÉ KARÍ
4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica ghí masla
- 1 stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
- 1 červená paprika
- čili podľa chuti
- 1 lyžička rímskej rasce
- 3 lyžice červenej karí pasty
- 400 g krájaných paradajok
- 400 g cíceru z plechovky
- 150 ml kokosového mlieka
- čili podľa chuti
- soľ, korenie
- 150 g zvyšného šošovicového prívarku
- čerstvý koriander
POSTUP:
- Vo veľkej panvici zohrejte maslo. Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút na miernom ohni. Cibuľa by mala byť mäkká a zlatistá.
- Pridajte cesnak, zázvor, papriku a čili a varte ďalšie 2 minúty. Primiešajte koreniny a varte 1 minútu, kým nebudú cítiť. Ak to bude príliš suché, pridajte trocha vody.
- Nalejte konzervu paradajok a pridajte cícer, premiešajte a nechajte 5 minút dusiť. Potom pridajte kokosové mlieko, čili podľa chuti, osoľte a okoreňte. Premiešajte a nechajte ďalších 5 minút jemne dusiť.
- Nakoniec zamiešajte zvyšný prívarok, nechajte zohriať a podávajte s basmati ryžou, kúskami limetky a posypte nasekaným koriandrom.