Reklama

Varte s rozumom! V jeden deň urobte ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK a zo zvyšku uvarte KARÍ

Šošovicový prívarok so šampiňónmi.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nemusíte každý deň tráviť veľa času pri hrncoch, ani jesť dva dni to isté. Inšpirujte sa našimi receptami. V prvý deň si uvarte šošovicový prívarok a zo zvyšku urobte šošovicové karí.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hviezdy na panvici: Martina Schindlerová uvarila super šošovicovú polievku!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Šošovicový prívarok so šampiňónmi.

    ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK SO ŠAMPIŇÓNMI

    4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30 AŽ 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    Na prívarok:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 cibuľa
    • 200 g šampiňónov
    • 150 g paradajkového pretlaku
    • 1 lyžička mletej rasce
    • 1 bobkový list
    • soľ, korenie
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • 2 lyžice sójovej omáčky
    • 300 g hnedej šošovice v konzerve

    Na zemiakovú kašu:

    • 500 g zemiakov
    • soľ
    • 2 lyžice masla
    • 100 ml šľahačkovej smotany alebo mlieka
    • štipka muškátového orieška

    POSTUP:

    1. V hlbšej panvici zohrejte olej. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a 5 minút restujte. Pridajte šampiňóny nakrájané na menšie kúsky a opečte.
    2. Vlejte pretlak a varte približne 5 až 8 minút. Potom pridajte rascu, bobkový list a korenie. Vývar zmiešajte so sójovou omáčkou a vlejte k šampiňónom. Vsypte prepláchnutú šošovicu a varte, kým sa tekutina nezredukuje. Nakoniec dochuťte soľou.
    3. V osolenej vode uvarte očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky. Sceďte, pridajte maslo, smotanu, muškátový oriešok a roztlačte na hladkú kašu.
    4. Na kašu naložte šošovicový prívarok, ozdobte petržlenovou vňaťou a môžete podávať.

    Prívarok, ktorý vám zostane, si odložte na ďalší deň, môžete z neho pripraviť lahodné šošovicové karí, ktoré budete mať uvarené za chvíľočku. Recept nájdete na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Šošovicová polievka so slivkami vám prinesie šťastie!

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Šošovicové karí.

      ŠOŠOVICOVÉ KARÍ

      4 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

      Potrebujete:

      • 1 lyžica ghí masla
      • 1 stredná cibuľa
      • 2 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžica nastrúhaného zázvoru
      • 1 červená paprika
      • čili podľa chuti
      • 1 lyžička rímskej rasce
      • 3 lyžice červenej karí pasty
      • 400 g krájaných paradajok
      • 400 g cíceru z plechovky
      • 150 ml kokosového mlieka
      • čili podľa chuti
      • soľ, korenie
      • 150 g zvyšného šošovicového prívarku
      • čerstvý koriander

      POSTUP:

      1. Vo veľkej panvici zohrejte maslo. Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút na miernom ohni. Cibuľa by mala byť mäkká a zlatistá.
      2. Pridajte cesnak, zázvor, papriku a čili a varte ďalšie 2 minúty. Primiešajte koreniny a varte 1 minútu, kým nebudú cítiť. Ak to bude príliš suché, pridajte trocha vody.
      3. Nalejte konzervu paradajok a pridajte cícer, premiešajte a nechajte 5 minút dusiť. Potom pridajte kokosové mlieko, čili podľa chuti, osoľte a okoreňte. Premiešajte a nechajte ďalších 5 minút jemne dusiť.
      4. Nakoniec zamiešajte zvyšný prívarok, nechajte zohriať a podávajte s basmati ryžou, kúskami limetky a posypte nasekaným koriandrom.

      Autori článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.