Reklama

Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine

Reklama

Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine

  • Dĺžka prípravy (min): 75
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 1 ks žĺtok
  • 1 ks múka na posypanie dosky

Na plnku:

  • 200 g prerastenej slaniny
  • 100 g syra na strúhanie
  • 200 g kyslej smotany
  • 200 g smotany na šľahanie
  • 3 ks vajcia
  • 1 štipka muškátového oriešku
  • 1 ks mleté biele korenie
  • 1 ks soľ

Postup

Krok 1

V mise zmiešame múku, maslo nakrájané na kocky, žĺtok a 4 lyžičky vody. V kuchynskom robote vymiesime cesto. Na mierne pomúčenej kuchynskej doske spracujeme cesto do gule. Rozvaľkáme na tenko a dáme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm tak, aby cesto prevísalo cez okraje. Zvyšné cesto orežeme. Cesto popicháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minút odležať.

Krok 2

Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme naň suchú fazuľu. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom fazule odstránime a pečieme ďalších 5 minút.

Krok 3

Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky. Poradíme skvelý trik na krájanie slaniny: A vaše plátky budú naozaj tenké! 

Krok 4

Slaninu vyberieme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.

Krok 5

Polovicu syra nakrájame na kocky a časť nastrúhame. Syrové kocky a časť opečenej slaniny dáme na predpečené cesto.

Krok 6

Kyslú smotanu vymiešame so smotanou na šľahanie, pridáme rozšľahané vajcia, štipku nastrúhaného muškátového orieška, soľ a mleté biele korenie. Plnku nalejeme na cesto.

Krok 7

Povrch posypeme nastrúhaným syrom a pridáme zvyšok opečenej slaniny. Koláč dáme do rúry a pečieme pri 190 °C asi 25 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý.

Krok 8

Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme odpočívať asi 5 minút. Quiche Lorraine môžeme podávať čerstvo upečený alebo studený.