Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine
29. 10. 2014, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:08)

Tradičný francúzsky slaný koláč: Quiche Lorraine
- Dĺžka prípravy (min): 75
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 ks žĺtok
- 1 ks múka na posypanie dosky
Na plnku:
- 200 g prerastenej slaniny
- 100 g syra na strúhanie
- 200 g kyslej smotany
- 200 g smotany na šľahanie
- 3 ks vajcia
- 1 štipka muškátového oriešku
- 1 ks mleté biele korenie
- 1 ks soľ
Postup
Krok 1
V mise zmiešame múku, maslo nakrájané na kocky, žĺtok a 4 lyžičky vody. V kuchynskom robote vymiesime cesto. Na mierne pomúčenej kuchynskej doske spracujeme cesto do gule. Rozvaľkáme na tenko a dáme do okrúhlej formy s priemerom 23 cm tak, aby cesto prevísalo cez okraje. Zvyšné cesto orežeme. Cesto popicháme vidličkou a dáme do chladničky na 10 minút odležať.
Krok 2
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto prekryjeme papierom na pečenie a nasypeme naň suchú fazuľu. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 15 minút. Potom fazule odstránime a pečieme ďalších 5 minút.
Krok 3
Kým sa cesto pečie, pripravíme plnku. V malej panvici opražíme slaninu nakrájanú na kocky. Poradíme skvelý trik na krájanie slaniny: A vaše plátky budú naozaj tenké!
Krok 4
Slaninu vyberieme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme ju zbavili prebytočného tuku.
Krok 5
Polovicu syra nakrájame na kocky a časť nastrúhame. Syrové kocky a časť opečenej slaniny dáme na predpečené cesto.
Krok 6
Kyslú smotanu vymiešame so smotanou na šľahanie, pridáme rozšľahané vajcia, štipku nastrúhaného muškátového orieška, soľ a mleté biele korenie. Plnku nalejeme na cesto.
Krok 7
Povrch posypeme nastrúhaným syrom a pridáme zvyšok opečenej slaniny. Koláč dáme do rúry a pečieme pri 190 °C asi 25 minút alebo dovtedy, kým povrch nie je zlatistý.
Krok 8
Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme odpočívať asi 5 minút. Quiche Lorraine môžeme podávať čerstvo upečený alebo studený.