Tradičné FAŠIANGOVÉ KAPUSTNÍKY: Máte ich radšej na sladko, či na slano?
4. 2. 2024, 10:36 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Kapustníky sú láska na prvé ochutnanie. Podľa receptu od cukrárky Veroniky Kollárovej sa vám zaručene podaria.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
39 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!Anketa
Máte radšej kapustníky sladké alebo slané?
- Na sladko34%
- Na slano65%
Hlasovanie bolo ukončené
KAPUSTNÍKY
Zdroj: Laura Witteková
Kapustníky.
12 KUSOV, 40 MINÚT, KYSNUTIE 75 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 200 ml mlieka
- 21 g čerstvého droždia
- 1 lyžica krupicového cukru
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 100 ml rastlinného oleja
- 50 g rozpustenej masti na potretie
Na náplň:
- 1 lyžica masti + na pomastenie plechu
- 750 g čerstvej hlávkovej kapusty
- 2 lyžice krupicového cukru
- 100 ml vody
- 1 lyžička mletej škorice
POSTUP:
- Do misky vlejte polovicu vlažného mlieka, rozmrvte droždie, posypte cukrom, rozmiešajte a prikryte. Uložte na teplé miesto a nechajte 10 minút vzísť kvások.
- Vo veľkej mise pripravte preosiatu múky, pridajte soľ, vajce a prilejte vzídený kvások. Spracujte cesto a prilejte mlieko. Po zapracovaní prilejte olej a znovu dobre prepracujte. Ak je cesto príliš tuhé, prilejte ešte mlieko. Cesto by malo byť hladké a pružné. Misu prikryte a nechajte aspoň hodinu kysnúť.
- Zatiaľ pripravte náplň: Do širšieho hrnca dajte roztopiť lyžicu masti. Vsypte na jemno nastrúhanú kapustu, stiahnite plameň a duste. V druhom kastróle dajte skaramelizovať cukor. Keď je pekne zlatistý, zalejte hohorúcou vodou a karamel nechajte vo vode úplne rozpustiť. Následne túto karamelovú zmes vlejte do kapusty, premiešajte a duste do zmäknutia. Ak vám pri dusení kapusty vznikne príliš veľa tekutiny, nechajte hrniec odkrytý, trocha zvýšte teplotu a miešajte, aby sa tekutina odparila. Nakoniec dochuťte mletou škoricou. Ochutnajte, kapusta by mala byť príjemne karamelovo-škoricová. Nechajte vychladnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na 12 štvorcov. Do každého štvorca položte za poriadnu lyžicu až dve náplň. Okraje zahnite smerom do stredu a postláčajte ich, akoby ste robili buchty. Kapustníky otočte spojom nadol a poukladajte ich na vymastený plech. Jemne ich postláčajte na placku, popichajte vidličkou, potrite roztopenou masťou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
- Rúru vyhrejte na 220 °C, podkysnuté kapustníky vložte do rúry a teplotu stiahnite na 190 °C. Pečte do zlatista približne 25 minút. Upečené ich ešte raz potrite masťou, no pred ochutnaním chvíľu počkajte, aby trochu vychladli.
Dobrý tip: Kapustníky môžete pripraviť aj na slano, stačí, ak miesto cukru do kapusty pridáte osmaženú slaninku, soľ a korenie.