Reklama

Tradičné FAŠIANGOVÉ KAPUSTNÍKY: Máte ich radšej na sladko, či na slano?

Kapustníky.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Kapustníky sú láska na prvé ochutnanie. Podľa receptu od cukrárky Veroniky Kollárovej sa vám zaručene podaria.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!
    Anketa

    Máte radšej kapustníky sladké alebo slané?

    • Na sladko34%
    • Na slano65%

    Hlasovanie bolo ukončené

    KAPUSTNÍKY

    12 KUSOV, 40 MINÚT, KYSNUTIE 75 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 200 ml mlieka
    • 21 g čerstvého droždia
    • 1 lyžica krupicového cukru
    • 250 g hladkej múky
    • 250 g polohrubej múky
    • 1 lyžička soli
    • 1 vajce
    • 100 ml rastlinného oleja
    • 50 g rozpustenej masti na potretie

    Na náplň:

    • 1 lyžica masti + na pomastenie plechu
    • 750 g čerstvej hlávkovej kapusty
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 100 ml vody
    • 1 lyžička mletej škorice

    POSTUP:

    1. Do misky vlejte polovicu vlažného mlieka, rozmrvte droždie, posypte cukrom, rozmiešajte a prikryte. Uložte na teplé miesto a nechajte 10 minút vzísť kvások.
    2. Vo veľkej mise pripravte preosiatu múky, pridajte soľ, vajce a prilejte vzídený kvások. Spracujte cesto a prilejte mlieko. Po zapracovaní prilejte olej a znovu dobre prepracujte. Ak je cesto príliš tuhé, prilejte ešte mlieko. Cesto by malo byť hladké a pružné. Misu prikryte a nechajte aspoň hodinu kysnúť.
    3. Zatiaľ pripravte náplň: Do širšieho hrnca dajte roztopiť lyžicu masti. Vsypte na jemno nastrúhanú kapustu, stiahnite plameň a duste. V druhom kastróle dajte skaramelizovať cukor. Keď je pekne zlatistý, zalejte hohorúcou vodou a karamel nechajte vo vode úplne rozpustiť. Následne túto karamelovú zmes vlejte do kapusty, premiešajte a duste do zmäknutia. Ak vám pri dusení kapusty vznikne príliš veľa tekutiny, nechajte hrniec odkrytý, trocha zvýšte teplotu a miešajte, aby sa tekutina odparila. Nakoniec dochuťte mletou škoricou. Ochutnajte, kapusta by mala byť príjemne karamelovo-škoricová. Nechajte vychladnúť.
    4. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na 12 štvorcov. Do každého štvorca položte za poriadnu lyžicu až dve náplň. Okraje zahnite smerom do stredu a postláčajte ich, akoby ste robili buchty. Kapustníky otočte spojom nadol a poukladajte ich na vymastený plech. Jemne ich postláčajte na placku, popichajte vidličkou, potrite roztopenou masťou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť.
    5. Rúru vyhrejte na 220 °C, podkysnuté kapustníky vložte do rúry a teplotu stiahnite na 190 °C. Pečte do zlatista približne 25 minút. Upečené ich ešte raz potrite masťou, no pred ochutnaním chvíľu počkajte, aby trochu vychladli.

    Dobrý tip: Kapustníky môžete pripraviť aj na slano, stačí, ak miesto cukru do kapusty pridáte osmaženú slaninku, soľ a korenie.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.