TOTO sme si overili: Najchutnejšie ŠPECIALITKY hotové za 30 MINÚT
6. 11. 2021, 10:22 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Nepiekli ste ešte jedlo v papilote? Ani ste neobložili pizzu zemiakmi? A má byť guláš len maďarský? Skúste to dnes inak.

LOSOSOVO-CUKETOVÉ BALÍČKY
3 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 450 g filiet z lososa
- trocha dijonskej horčice
- zmes čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať, rozmarín, tymian)
- 1 limetu
- repkový olej s čili
- 2 menšie cukety
- soľ, nahrubo mleté farebné korenie
POSTUP:
- Lososa potrite horčicou, soľou, nahrubo mletým korením a zmesou nasekaných byliniek. Štedro pokvapkajte limetovou šťavou a ochuteným olejom (môžete ho aj nechať nejaký čas marinovať, ale nemusíte).
- Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska. Dajte do misy, posypte nasekanými bylinkami, osoľte a pokvapkajte olejom (takisto môžete nechať marinovať).
- Lososa prerežte na tri časti a každú zvlášť uložte do papiera na pečenie. Ku každému kúsku rozdeľte cuketu. Balíčky zabaľte tak, že opatrne pozahýnate okraje, preložte ich do pekáča a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte približne 15 minút. Potom papier roztvorte a dopečte približne 5 – 10 minút. Podávajte so zemiakmi.
Polievka z kategórie „zamatová“. Pór skvele ladí so smotanou a ak milujete kôpor, máte svojho favorita.
SMOTANOVO-KÔPROVÁ POLIEVKA SO ŠUNKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- polovicu menšieho póru
- 1 lyžicu masla
- 1 strúčik cesnaku
- 3 malé zemiaky
- 150 g kvalitnej šunky v celku
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1-2 lyžice kôpru
- 1-2 lyžičky cukru
- 1-2 lyžice octu
- 100 ml kyslej smotany
- 50 ml sladkej smotany
- 1 lyžicu hladkej múky
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Očistený, umytý pór nakrájajte na kolieska. Opečte ho na masle. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky a po minúte očistené zemiaky nakrájané na kocky. Opekajte asi 3 minúty a primiešajte šunku nakrájanú na hrubšie pásiky.
- Po 2-3 minútach zalejte horúcim vývarom, a keď sa začne polievka variť, pridajte nasekaný kôpor. Premiešajte, nechajte prejsť varom, osoľte, okoreňte a varte, kým zemiaky nie sú takmer mäkké.
- Ochuťte cukrom a octom. Kyslú a sladkú smotanu vymiešajte s múkou. Za stáleho miešania vlejte do polievky. Na miernom ohni varte ešte 5 minút.
Potrebujete rýchlo uvariť husté a sýte jedlo. Mexický guláš je to pravé.
BLESKOVÝ MEXICKÝ GULÁŠ
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Mexický guláš
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 2 mrkvy
- 150 g hnedých šampiňónov
- 50 ml bieleho vína
- 200 g kukurice
- 2 kusy domácej klobásy
- 40 g paradajkového pretlaku
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 konzervu veľkej bielej fazule
- zeleninový vývar na podlievanie
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- V hrnci rozohrejte olej, pridajte očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a mrkvu nakrájanú na kolieska. Spolu poduste, primiešajte šampiňóny nakrájané na plátky a duste ešte 5 minút. Osoľte, okoreňte a podlejte vínom. Povarte, časť tekutiny pritom nechajte odpariť.
- Pridajte kukuricu, klobásu nakrájanú na kolieska, paradajkový pretlak a podlejte vývarom tak, aby boli všetky ingrediencie zaliate. Povarte, pridajte prelisovaný cesnak, scedenú fazuľu a nechajte prevrieť. Podávajte s chlebom.
Teraz trochu exotiky. Jogurt s rôznym korením vytvorí výbornú omáčku ku kuracím prsiam.
JOGURTOVÉ KURACIE PRSIA V KORENÍ
4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g kuracích pŕs
- 300 ml bieleho jogurtu
- pol lyžičky korenia garam masala
- štipku mletého čili korenia
- štvrť lyžičky kurkumy
- štvrť lyžičky mletej sladkej červenej papriky
- štvrť lyžičky sušeného rozmarínu
- soľ
POSTUP:
- Umyté, osušené kuracie prsia pokrájajte na menšie kúsky, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Z jogurtu, garam masaly, čili korenia, mletého čierneho korenia, kurkumy, mletej sladkej červenej papriky, zo sušeného rozmarínu a soli pripravte marinádu.
- Osolené kuracie kúsky ponorte do nálevu, dobre premiešajte. Preložte do zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 °C zapečte 20 – 25 minút.
- Podávajte s uvarenou ryžou ochutenou hrozienkami a ozdobte lístkami rukoly.
Zemiaky ako príloha na pizzu? Neveríte im? Ak ju upečiete, opravíte si názor.
ZEMIAKOVÁ PIZZA S DVOMA DRUHMI SYRA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 3 MINÚTY, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 balenie pizzového cesta
NA PLNKU:
- 3 väčšie zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 160 g prírodného syra (Lučina, žervé)
- 120 g hermelínu
- tymian alebo rozmarín
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Očistené zemiaky umyte a pokrájajte na tenké plátky. Vo vriacej osolenej vode povarte 3 minúty. Sceďte a nechajte vychladnúť.
- Cesto na pizzu rozviňte, potrite olivovým olejom vymiešaným s prelisovaným cesnakom a mletým čiernym korením.
- Na cesto uložte plátky zemiakov, kopčeky prírodného syra a nakrájaný hermelín. Posypte mletým čiernym korením, osoľte, zľahka pokvapkajte olejom, pridajte bylinky a v rúre vyhriatej na 220 °C pizzu upečte.