Reklama

TOTO sme si overili: Najchutnejšie ŠPECIALITKY hotové za 30 MINÚT

Jogurtové kuracie prsia

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama

Nepiekli ste ešte jedlo v papilote? Ani ste neobložili pizzu zemiakmi? A má byť guláš len maďarský? Skúste to dnes inak.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Takú mňamku ste ešte nejedli: Pečený losos omámi všetky vaše chuťové poháriky, hriech nevyskúšať

    LOSOSOVO-CUKETOVÉ BALÍČKY

    3 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 450 g filiet z lososa
    • trocha dijonskej horčice
    • zmes čerstvých byliniek (pažítka, petržlenová vňať, rozmarín, tymian)
    • 1 limetu
    • repkový olej s čili
    • 2 menšie cukety
    • soľ, nahrubo mleté farebné korenie

    POSTUP:

    1. Lososa potrite horčicou, soľou, nahrubo mletým korením a zmesou nasekaných byliniek. Štedro pokvapkajte limetovou šťavou a ochuteným olejom (môžete ho aj nechať nejaký čas marinovať, ale nemusíte).
    2. Cuketu umyte a nakrájajte na kolieska. Dajte do misy, posypte nasekanými bylinkami, osoľte a pokvapkajte olejom (takisto môžete nechať marinovať).
    3. Lososa prerežte na tri časti a každú zvlášť uložte do papiera na pečenie. Ku každému kúsku rozdeľte cuketu. Balíčky zabaľte tak, že opatrne pozahýnate okraje, preložte ich do pekáča a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte približne 15 minút. Potom papier roztvorte a dopečte približne 5 – 10 minút. Podávajte so zemiakmi.

    Polievka z kategórie „zamatová“. Pór skvele ladí so smotanou a ak milujete kôpor, máte svojho favorita.

    SMOTANOVO-KÔPROVÁ POLIEVKA SO ŠUNKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • polovicu menšieho póru
    • 1 lyžicu masla
    • 1 strúčik cesnaku
    • 3 malé zemiaky
    • 150 g kvalitnej šunky v celku
    • 800 ml zeleninového vývaru
    • 1-2 lyžice kôpru
    • 1-2 lyžičky cukru
    • 1-2 lyžice octu
    • 100 ml kyslej smotany
    • 50 ml sladkej smotany
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Očistený, umytý pór nakrájajte na kolieska. Opečte ho na masle. Pridajte cesnak nakrájaný na plátky a po minúte očistené zemiaky nakrájané na kocky. Opekajte asi 3 minúty a primiešajte šunku nakrájanú na hrubšie pásiky.
    2. Po 2-3 minútach zalejte horúcim vývarom, a keď sa začne polievka variť, pridajte nasekaný kôpor. Premiešajte, nechajte prejsť varom, osoľte, okoreňte a varte, kým zemiaky nie sú takmer mäkké.
    3.  Ochuťte cukrom a octom. Kyslú a sladkú smotanu vymiešajte s múkou. Za stáleho miešania vlejte do polievky. Na miernom ohni varte ešte 5 minút.

    Potrebujete rýchlo uvariť husté a sýte jedlo. Mexický guláš je to pravé.

    BLESKOVÝ MEXICKÝ GULÁŠ

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 stredne veľkú cibuľu
    • 2 mrkvy
    • 150 g hnedých šampiňónov
    • 50 ml bieleho vína
    • 200 g kukurice
    • 2 kusy domácej klobásy
    • 40 g paradajkového pretlaku
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 1 konzervu veľkej bielej fazule
    • zeleninový vývar na podlievanie
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP:

    1. V hrnci rozohrejte olej, pridajte očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu a mrkvu nakrájanú na kolieska. Spolu poduste, primiešajte šampiňóny nakrájané na plátky a duste ešte 5 minút. Osoľte, okoreňte a podlejte vínom. Povarte, časť tekutiny pritom nechajte odpariť.
    2. Pridajte kukuricu, klobásu nakrájanú na kolieska, paradajkový pretlak a podlejte vývarom tak, aby boli všetky ingrediencie zaliate. Povarte, pridajte prelisovaný cesnak, scedenú fazuľu a nechajte prevrieť. Podávajte s chlebom.

    Teraz trochu exotiky. Jogurt s rôznym korením vytvorí výbornú omáčku ku kuracím prsiam.

    JOGURTOVÉ KURACIE PRSIA V KORENÍ

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 600 g kuracích pŕs
    • 300 ml bieleho jogurtu
    • pol lyžičky korenia garam masala
    • štipku mletého čili korenia
    • štvrť lyžičky kurkumy
    • štvrť lyžičky mletej sladkej červenej papriky
    • štvrť lyžičky sušeného rozmarínu
    • soľ

    POSTUP:

    1. Umyté, osušené kuracie prsia pokrájajte na menšie kúsky, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom. Z jogurtu, garam masaly, čili korenia, mletého čierneho korenia, kurkumy, mletej sladkej červenej papriky, zo sušeného rozmarínu a soli pripravte marinádu.
    2.  Osolené kuracie kúsky ponorte do nálevu, dobre premiešajte. Preložte do zapekacej misy a v rúre vyhriatej na 180 °C zapečte 20 – 25 minút.
    3.  Podávajte s uvarenou ryžou ochutenou hrozienkami a ozdobte lístkami rukoly.   

    Zemiaky ako príloha na pizzu? Neveríte im? Ak ju upečiete, opravíte si názor.

    ZEMIAKOVÁ PIZZA S DVOMA DRUHMI SYRA

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 3 MINÚTY, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 balenie pizzového cesta

    NA PLNKU:

    • 3 väčšie zemiaky
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 160 g prírodného syra (Lučina, žervé)
    • 120 g hermelínu
    • tymian alebo rozmarín
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olivový olej

    POSTUP

    1. Očistené zemiaky umyte a pokrájajte na tenké plátky. Vo vriacej osolenej vode povarte 3 minúty. Sceďte a nechajte vychladnúť.
    2. Cesto na pizzu rozviňte, potrite olivovým olejom vymiešaným s prelisovaným cesnakom a mletým čiernym korením.
    3. Na cesto uložte plátky zemiakov, kopčeky prírodného syra a nakrájaný hermelín. Posypte mletým čiernym korením, osoľte, zľahka pokvapkajte olejom, pridajte bylinky a v rúre vyhriatej na 220 °C pizzu upečte.