Tieto PAGÁČE si musíte upiecť! Zaujímavá príchuť sa vám zapáči
3. 1. 2025, 20:01

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tradičné pagáče trochu netradične. Chuť tohto vynikajúceho receptu na pagáče ulahodí každému, kto má rád olivy, pesto a parmezán.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Poďte si s nami upiecť pagáčiky plné lahodných olív, voňavého pesta a fantastického parmezánu. Krásne nadýchané pagáče s nádychom Talianska sa veľmi rýchlo stanú obľúbenou pochúťkou pre návštevu, ako pohostenie na oslavu alebo len tak na zobkanie k domácej pohodičke.
Anketa
Vyskúšate tento recept na pagáče?
- Určite áno!65%
- Ešte uvidím.34%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pagáče s pestom a olivami.
V bazalkovej sezóne si môžete pripraviť domáce bazalkové pesto a vylepšiť ním tento zaujímavý recept z Dobrého jedla ešte viac. Ale nečakajte pridlho a poďte si naše pagáčiky upiecť čím skôr!
PAGÁČE S PESTOM A OLIVAMI
36 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
- 100 ml mlieka + 1 lyžica na potretie
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 40 g olivového oleja
- 50 g kyslej smotany
- 1 vajce + 1 na potretie
- vajce a trochu mlieka na potieranie
- 100 g bazalkového pesta
- 50 g čiernych olív
- 100 g parmezánu
POSTUP:
- Do misky nalejte vlažné mlieko, pridajte droždie, cukor, premiešajte a na teplom nechajte 10 až 15 minút aktivovať kvasnice.
- V mise kuchynského robota zmiešajte múku, soľ, olej, smotanu, vajce, kvások a vypracujte hladké, trošku lepkavé cesto. Uložte ho do misy vymazanej olejom, prikryte a nechajte hodinu až hodinu a pol kysnúť, tak aby zdvojnásobilo svoj objem.
- Vykysnuté cesto preložte na múkou vysypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Cesto rozkrojte na polovicu.
- Prvé cesto potrite polovicou bazalkového pesta, posypte polovicou nakrájaných čiernych olív a polovicou parmezánu. Potom na náplň uložte druhé prázdne cesto a potrite ho zvyšným pestom, posypte olivami a parmezánom. Takto pripravené cesto preložte na tretiny ako list a potom ešte na polovicu. Prikryte ho a nechajte 30 minút podkysnúť.
- Cesto jemne rozvaľkajte na hrúbku približne 2 cm a pomocou formičky s priemerom 4 cm vykrajujte malé krúžky. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a opäť nechajte 20 minút podkysnúť.
- Vykysnuté pagáčiky potrite vajíčkom, posypte syrom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 minút.
Dobrý tip: Počas sezóny použite na náplň domáce pesto z čerstvej bazalky, vôňa pagáčikov bude úplne neodolateľná!