Massimo nám prezradil RECEPT na PRAVÚ TALIANSKU PIZZU: Takú nespravia ani pekári v telke
27. 11. 2023, 13:26 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsqjPONoodu/
Tiež ste pri sledovaní šou Pečie celé Slovensko dostali chuť upiecť si doma poriadnu taliansku pizzu?
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Taliansky šéfkuchár Massimo Attanasio pred časom pre náš časopis Dobré jedlo priznal, že najobľúbenejšiu pizzu margheritu by piekol a jedol aj každý deň. Miluje ju pre nadýchanosť, chrumkavosť a jednoduchosť, vďaka ktorým vraj vynikne jej pravá chuť.
„Pizza di bufala je vlastne tradičná margherita, no používam na ňu mozzarellu z byvolieho mlieka. Pripravujem ju podľa podobného receptu, ale cesto nechám kysnúť celú noc. Pečiem ju v elektrickej peci maximálne 4 minúty, pričom mozzarellu di bufala na ňu rozložím po 2 minútach pečenia. Mozzarellu fior di latte zase poukladám na cesto ešte pred pečením,” prezrádza Massimo, ktorý nám prezradil tajomstvá pravej neapolskej pizze.
Tajomstvá pravej neapolskej pizze
- VLÁČNA: Pomalé a dlhé kysnutie cesta (cez noc, ale pokojne aj 22 hodín) zabezpečí ľahkosť a nadýchanosť cesta, ktoré nezaťaží žalúdok. V Neapole používajú prírodný kvások lievito madre. V našich podmienkach sa používa pivovarské droždie. No s jeho množstvom to nepreháňajte.
- TENKÁ: Vyvaľkané cesto by nemalo byť hrubšie než 3 mm.
- CHRUMKAVÁ: Podľa originálneho receptu sa pečie v kamennej peci, kde vďaka vysokej teplote dosiahne chrumkavosť v priebehu minúty. Výborná je však aj tá, ktorú upečiete v elektrickej rúre, kde jej to trvá o 2-3 minúty dlhšie. „Hotová pizza má byť chrumkavá, zároveň však mäkká a pružná,“ dodava Massimo.
CESTO NA PIZZU PODĽA MASSIMA
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, KYSNUTIE 120 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 25 g čerstvého pivovarského droždia
- 3-4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 30 g soli
- 300 ml vlažnej vody
POSTUP:
- Do 100 ml vlažnej vody dajte droždie a na teplom mieste nechajte 5 minút kysnúť.
- Kvások pridajte do múky a prilejte olej a trocha vody. Spracujte rukami a počas miesenia pridávajte vodu, aby vzniklo vláčne, elastické a nelepivé cesto.
- Z cesta vyformujte bochník, poprášte trochou múky, prikryte vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku 3 – 5 mm do okrúhleho tvaru.