Také DOMÁCE! Náš kuchár Ľuboš robí cestoviny ako pravý TALIAN
8. 2. 2022, 12:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Dnes sme od nášho kuchára Ľuboša vymámili jeho obľúbený recept na špenátové cestoviny. Ľuboš si na ne robí cesto sám a pripraví aj aj domáci tvaroh.
CESTO NA DOMÁCE CESTOVINY
4 porcie, 10 minút
Potrebujete:
- 150 hladkej múky (typ 00)
- 50 g múky semolina
- 2 vajcia
- pol lyžičky olivového oleja
- pol lyžičky soli
POSTUP:
- Hladkú múku i semolinu odvážte a dajte na kuchynskú dosku. V strede urobte jamku a rozbite do nej obidve vajcia. Pridajte olivový olej.
2. Vidličkou začnite primiešavať vajcia do múky. Keď sa vajcia spoja s múkou, cesto mieste rukou. Dlaňou zapracujte aj zvyšnú múku do cesta.
3. Z mäkkého elastického cesta vytvarujte guľu, zabaľte do kuchynskej fólie a nechajte 30 minút odležať pri izbovej teplote.
4. Cesto rozdeľte na polovicu. Polovicu cesta zabaľte späť do fólie, aby nevyschlo. Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na hrúbku 1 až 3 milimetre.
5. Ostrým nožom alebo radielkom vykrajujte potrebný tvar cestovín.
ŠPENÁTOVÉ RÚRKY S DOMÁCIM TVAROHOM A PARADAJKAMI
4 porcie, 90 minút, 2-3 dni na prípravu domáceho tvarohu
Na cestoviny:
- 3 hrste čerstvého špenátu
- 3 vajcia
- 500 g hladkej múky typu 00
- 1 lyžičku soli
Na tvaroh:
- 1-2 litre skysnutého mlieka
- alebo kupovaný plnotučný tvaroh
Na dochutenie
- strapcové paradajky
- čerstvé čili papričky (podľa chuti)
- 1 lyžicu masla
- soľ, mleté čierne korenie
- olej, maslo
- čerstvý baby špenát
POSTUP:
- Najprv pripravte tvaroh: Čerstvé plnotučné mlieko nechajte v hrnci pri izbovej teplote dva-tri dni kysnúť, aby malo konzistenciu kefíru. Potom mlieko pomaly zohrievajte, kým sa nezačnú oddeľovať hrudky od srvátky. Mlieko nemiešajte a zohrievajte tesne po bod varu. Tvaroh sceďte a srvátku nechajte odtiecť.
- Urobte cestoviny: Špenátové listy rýchlo povarte vo vriacej osolenej vode. Potom ich schlaďte vo veľmi studenej vode, sceďte a medzi kuchynskými utierkami zbavte vody.
- Vajcia so špenátom rozmixujte. Kvôli jemnejšej konzistencii môžete ešte špenátové vajcia precediť cez jemné sitko. Múku premiešajte so soľou a špenátovými vajcami a za stáleho miesenia pridávajte vodu, kým cesto nebude pružné a homogénne. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.
- Cesto rozdeľte na 4 časti, jednu z nich natenko (asi 2 mm) vyvaľkajte. Zvyšné časti cesta zatiaľ odložte zabalené do fólie. Z vyvaľkaného cesta vykrajujte štvorce veľké 3 x 3 cm. Každý štvorec vytvarujte pomocou tenkého oválneho predmetu (napríklad ceruzkou) do rúrok tak, že spojíte dva protiľahlé rohy. Rúrky prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vysušiť.
- Vysušené cestoviny vhadzujte do vriacej osolenej vody a varte „na zhryz“. Sceďte ich, ale aspoň pol pohára vody odložte.
- V panvici na oleji opečte malé strapcové paradajky. Vyberte ich a do oleja dajte nadrobno nasekané čili papričky, krátko opečte a pridajte lyžicu masla. Prilejte pár lyžíc cestovinovej vody, prevarte a pridajte scedené špenátové cestoviny. Zľahka premiešajte a, ak treba, pridajte ďalšiu vodu.
- Prehriate cestoviny odstavte, dochuťte soľou a korením a zľahka premiešajte s hrudkovitým tvarohom. Podávajte s čerstvým baby špenátom, opečenými strapcovými paradajkami a preliate roztopeným maslom.
Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega
Voda z cestovín obsahuje prevarenú múku, takže poslúži ako prirodzené zahusťovadlo omáčok. Vždy si z nej pred scedením odložte.