Reklama

Také DOMÁCE! Náš kuchár Ľuboš robí cestoviny ako pravý TALIAN

cestoviny

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama

Dnes sme od nášho kuchára Ľuboša vymámili jeho obľúbený recept na špenátové cestoviny. Ľuboš si na ne robí cesto sám a pripraví aj aj domáci tvaroh.

CESTO NA DOMÁCE CESTOVINY

4 porcie, 10 minút

Potrebujete:

  • 150 hladkej múky (typ 00)
  • 50 g múky semolina
  • 2 vajcia
  • pol lyžičky olivového oleja
  • pol lyžičky soli

POSTUP:

  1. Hladkú múku i semolinu odvážte a dajte na kuchynskú dosku. V strede urobte jamku a rozbite do nej obidve vajcia. Pridajte olivový olej.

2. Vidličkou začnite primiešavať vajcia do múky. Keď sa vajcia spoja s múkou, cesto mieste rukou. Dlaňou zapracujte aj zvyšnú múku do cesta.

3. Z mäkkého elastického cesta vytvarujte guľu, zabaľte do kuchynskej fólie a nechajte 30 minút odležať pri izbovej teplote. 

4. Cesto rozdeľte na polovicu. Polovicu cesta zabaľte späť do fólie, aby nevyschlo. Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na hrúbku 1 až 3 milimetre.

5. Ostrým nožom alebo radielkom vykrajujte potrebný tvar cestovín.

ŠPENÁTOVÉ RÚRKY S DOMÁCIM TVAROHOM A PARADAJKAMI

4 porcie, 90 minút, 2-3 dni na prípravu domáceho tvarohu

Na cestoviny:

  • 3 hrste čerstvého špenátu
  • 3 vajcia
  • 500 g hladkej múky typu 00
  • 1 lyžičku soli

Na tvaroh:

  • 1-2 litre skysnutého mlieka
  • alebo kupovaný plnotučný tvaroh

Na dochutenie

  • strapcové paradajky
  • čerstvé čili papričky (podľa chuti)
  • 1 lyžicu masla
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej, maslo
  • čerstvý baby špenát

POSTUP:

  1. Najprv pripravte tvaroh: Čerstvé plnotučné mlieko nechajte v hrnci pri izbovej teplote dva-tri dni kysnúť, aby malo konzistenciu kefíru. Potom mlieko pomaly zohrievajte, kým sa nezačnú oddeľovať hrudky od srvátky. Mlieko nemiešajte a zohrievajte tesne po bod varu. Tvaroh sceďte a srvátku nechajte odtiecť.
  2. Urobte cestoviny: Špenátové listy rýchlo povarte vo vriacej osolenej vode. Potom ich schlaďte vo veľmi studenej vode, sceďte a medzi kuchynskými utierkami zbavte vody.
  3. Vajcia so špenátom rozmixujte. Kvôli jemnejšej konzistencii môžete ešte špenátové vajcia precediť cez jemné sitko. Múku premiešajte so soľou a špenátovými vajcami a za stáleho miesenia pridávajte vodu, kým cesto nebude pružné a homogénne. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.
  4. Cesto rozdeľte na 4 časti, jednu z nich natenko (asi 2 mm) vyvaľkajte. Zvyšné časti cesta zatiaľ odložte zabalené do fólie. Z vyvaľkaného cesta vykrajujte štvorce veľké 3 x 3 cm. Každý štvorec vytvarujte pomocou tenkého oválneho predmetu (napríklad ceruzkou) do rúrok tak, že spojíte dva protiľahlé rohy. Rúrky prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vysušiť.
  5. Vysušené cestoviny vhadzujte do vriacej osolenej vody a varte „na zhryz“. Sceďte ich, ale aspoň pol pohára vody odložte.
  6. V panvici na oleji opečte malé strapcové paradajky. Vyberte ich a do oleja dajte nadrobno nasekané čili papričky, krátko opečte a pridajte lyžicu masla. Prilejte pár lyžíc cestovinovej vody, prevarte a pridajte scedené špenátové cestoviny. Zľahka premiešajte a, ak treba, pridajte ďalšiu vodu.
  7. Prehriate cestoviny odstavte, dochuťte soľou a korením a zľahka premiešajte s hrudkovitým tvarohom. Podávajte s čerstvým baby špenátom, opečenými strapcovými paradajkami a preliate roztopeným maslom.

Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega

Voda z cestovín obsahuje prevarenú múku, takže poslúži ako prirodzené zahusťovadlo omáčok. Vždy si z nej pred scedením odložte.