Reklama

SUŠENÉ SLIVKY zapečené so slaninou: Chuťovka za sto bodov!

Chuťovky so sušenými slivkami a slaninou.

Zdroj: Shuttertock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sušené slivky s chrumkavu slaninou sú jednoduchá pochúťka, ktorou zaženiete chuť na slané aj sladké naraz. Alebo ich hoďte do koláča či kapustnice!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kapustnica so slivkami alebo bez? Otestovali sme, ktoré sušené slivky sú najlepšie!

    Sušené slivky dadajú Vášmu telu okrem dôležitej vlákniny aj vitamíny B, A, C, E, železo, meď, kremík, draslík, sodík, mangán i horčík. Množstvo 100 g obsahuje 45 kalórií.

    Hodia sa do kysnutých koláčov s makom i tvarohom, biskupského chlebíčka spolu s hrozienkami namočenými v griotke, aj (bez griotky) do sušienok, florentíniek, do plnky k pečenému kurčaťu, do čatní, šalátov, paštét i do slivkovej omáčky. Zaujímavú chuť dodajú aj pečenému čaju a punču.

    Zdroj: Shutterstock

    Sušené slivky.

    Ktoré sú kvalitné?

    • Existuje viac druhov sušených sliviek. Obľúbené sú veľké kalifornské slivky s tmavofialovou šupkou a príjemne sladkastou chuť.
    • Sušené slivky sú mäkké, pružné, lesklé, bez sivých škvŕn. Ak sú niekedy potiahnuté bielym povlakom, ide o vykryštalizovaný cukor, preto sa ho nemusíte obávať.
    • Ak majú priveľmi sladkú alebo, naopak, kyslú chuť, boli pravdepodobne nesprávne spracované, alebo je v nich veľa konzervačných látok. Veľmi suché alebo lámavé zrejme neboli správne skladované.
    • V uzavretom obale vydržia približne dva roky. Skladujte ich na chladnom, suchom a tmavom mieste. Po otvorení ich uchovávajte v chlade a spotrebujte do niekoľkých týždňov.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAJZDRAVŠIE druhy ovocia: Viete, čo je na prvom mieste?

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Sušené slivky sa hodia aj do punču.

      Kupovať sírené?

      • Oxid siričitý (E220) je konzervačná látka, ktorá pôsobí ako ochrana pred baktériami a plesňami.
      • Sírenie predlžuje trvanlivosť sušeného ovocia, pomáha udržať jeho farbu, čím je viac lákavé na pohľad.
      • U citlivejších ľudí, prípadne u astmatikov môže oxid siričitý vyvolať alergické reakcie, najmä dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy či tráviace problémy.
      • Ak sa obávate účinkov sírenia, kupujte sušené ovocie s označením „bez pridaného oxidu siričitého.“ Tieto produkty majú často prirodzenejšiu farbu, ale môžu mať kratšiu trvanlivosť a vyžadujú lepšie skladovanie.

      Na ďalšej strane nájdete recept na slivkové chuťovky so slaninou >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Originálna chuťovka na Silvester: CIBUĽOVÉ KRÚŽKY s mäsom

        Zdroj: Shuttertock

        Chuťovky so sušenými slivkami a slaninou.

        Sušené slivky v slanine

        20 kusov, príprava 15 minút + namáčanie, pečenie 10 minút

         

        POTREBUJETE:

        • 20 väčších sušených sliviek bez kôstky

        • voda, červené víno, koňak alebo rum na namáčanie

        • 20 plátkov anglickej slaniny alebo prosciutta

        • vetvičky rozmarínu

        • špáradlá

         

        POSTUP:

        1. Slivky namočte na 20 až 30 minút do vody, prípadne do niektorého alkoholického nápoja.

        2. Sceďte ich a osušte papierovým obrúskom. Každú zabaľte do slaniny a prepichnite špáradlom. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, obložte niekoľkými vetvičkami rozmarínu a pečte pri 200 °C asi 10 minút, kým slanina nebude chrumkavá a jemne zlatistá.

         

         

         

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!