Sušené slivky s chrumkavu slaninou sú jednoduchá pochúťka, ktorou zaženiete chuť na slané aj sladké naraz. Alebo ich hoďte do koláča či kapustnice!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Sušené slivky dadajú Vášmu telu okrem dôležitej vlákniny aj vitamíny B, A, C, E, železo, meď, kremík, draslík, sodík, mangán i horčík. Množstvo 100 g obsahuje 45 kalórií.
Hodia sa do kysnutých koláčov s makom i tvarohom, biskupského chlebíčka spolu s hrozienkami namočenými v griotke, aj (bez griotky) do sušienok, florentíniek, do plnky k pečenému kurčaťu, do čatní, šalátov, paštét i do slivkovej omáčky. Zaujímavú chuť dodajú aj pečenému čaju a punču.
Zdroj: Shutterstock
Sušené slivky.
Ktoré sú kvalitné?
- Existuje viac druhov sušených sliviek. Obľúbené sú veľké kalifornské slivky s tmavofialovou šupkou a príjemne sladkastou chuť.
- Sušené slivky sú mäkké, pružné, lesklé, bez sivých škvŕn. Ak sú niekedy potiahnuté bielym povlakom, ide o vykryštalizovaný cukor, preto sa ho nemusíte obávať.
- Ak majú priveľmi sladkú alebo, naopak, kyslú chuť, boli pravdepodobne nesprávne spracované, alebo je v nich veľa konzervačných látok. Veľmi suché alebo lámavé zrejme neboli správne skladované.
- V uzavretom obale vydržia približne dva roky. Skladujte ich na chladnom, suchom a tmavom mieste. Po otvorení ich uchovávajte v chlade a spotrebujte do niekoľkých týždňov.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Sušené slivky sa hodia aj do punču.
Kupovať sírené?
- Oxid siričitý (E220) je konzervačná látka, ktorá pôsobí ako ochrana pred baktériami a plesňami.
- Sírenie predlžuje trvanlivosť sušeného ovocia, pomáha udržať jeho farbu, čím je viac lákavé na pohľad.
- U citlivejších ľudí, prípadne u astmatikov môže oxid siričitý vyvolať alergické reakcie, najmä dýchacie ťažkosti, bolesti hlavy či tráviace problémy.
- Ak sa obávate účinkov sírenia, kupujte sušené ovocie s označením „bez pridaného oxidu siričitého.“ Tieto produkty majú často prirodzenejšiu farbu, ale môžu mať kratšiu trvanlivosť a vyžadujú lepšie skladovanie.
Na ďalšej strane nájdete recept na slivkové chuťovky so slaninou >>>

Zdroj: Shuttertock
Chuťovky so sušenými slivkami a slaninou.
Sušené slivky v slanine
20 kusov, príprava 15 minút + namáčanie, pečenie 10 minút
POTREBUJETE:
-
20 väčších sušených sliviek bez kôstky
-
voda, červené víno, koňak alebo rum na namáčanie
-
20 plátkov anglickej slaniny alebo prosciutta
-
vetvičky rozmarínu
-
špáradlá
POSTUP:
1. Slivky namočte na 20 až 30 minút do vody, prípadne do niektorého alkoholického nápoja.
2. Sceďte ich a osušte papierovým obrúskom. Každú zabaľte do slaniny a prepichnite špáradlom. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, obložte niekoľkými vetvičkami rozmarínu a pečte pri 200 °C asi 10 minút, kým slanina nebude chrumkavá a jemne zlatistá.