Reklama

Viete uvariť naozaj dobrý VIANOČNÝ PUNČ? Naučíme vás to!

Vianočný nápoj

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CWyYpg2tCJB/

Reklama

Varené víno či vianočný punč sú vynikajúce nápoje na zahriatie počas zimy, keďže sa podávajú horúce.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Horúca ČOKOLÁDA: Doprajte si lahodné potešenie pre chvíle pohody
    Zdroj: Canva

    Vianočný punč

    Zdroj: Shutterstock

    Vianočný punč

    Potrebujete:

    • 1 l červeného alebo bieleho vína
    • 4 sáčky čierneho alebo ovocného čaju
    • 200 ml rumu (ak chcete, môžete dať viac)
    • 2 pomaranče
    • 1 mandarínku
    • 1 jablko
    • hrsť obľúbeného ovocia (hrozienka, maliny, černice, ananás)
    • 3 celé škorice
    • 8 klinčekov
    • 1 - 2 badiány";i:10;s:37:"1 lyžička celého čierneho korenia";i:11;s:33:"pomarančový džús podľa chuti";i:12;s:19:"voda podľa potreby";i:13;s:20:"cukor podľa potreby

    POSTUP

    1. Do hrnca nalejte víno a pomaly ohrievajte. V druhom kastróliku vo vode varte asi 10 minút koreniny. Potom k nim pridajte čaj a nechajte ho vylúhovať. Čierny vylúhujte 3 minúty, ovocný aj dlhšie.
    2. K vinu prilejte džús, rum a vylúhovaný čaj cez sitko, aby sa do punču nedostalo korenie.
    3. Pridajte ovocie nakrájané na plátky (citrusy). Jablko nakrájajte na kocky. Prisypte hrozienka, alebo iné obľúbené ovocie. Všetko ešte zohrievajte, ale nápoj nevarte. Ochutnajte, ak treba doslaďte. Nalejte do pohárov.

    Keď začnete variť

    Je lepšie, keď víno nepríde do varu, pretože sa pri ňom veľmi rýchlo odparuje alkohol a to nechcete.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/CXjSSiKo3kK/

    V kuchyni to začalo rozvoniavať.

    Víno nevarte, len zohrievajte na teplotu asi 60 °C.

    Variabilita punču je obrovská. Pridať do neho môžete aj iný ako pomarančový džús - hodí sa napríklad brusnicový, ale vyskúšať môžete aj jahodový.

    Okrem rumu do punču môžete priliať aj tequilu či vodku, brandy, whisky, dokonca aj absint.

    Osviežujúci vianočný nápoj s ľahko pálivým podtónom získate pridaním čerstvého zázvoru a výraznejšie ho prevoniate mletou škoricou.

    Keď budete variť sviatočný punč, nezabudnite na deti. Pripravte im voňavý nápoj z ovocného čaju a medu. A aby chutil ešte lepšie, nakrájajte doň jablká, hrušky, pomaranč i citrón a nezabudnite na klinčeky, škoricu a badián. Ak ho dochutíte rumovou arómou, môžete ho ponúknuť aj vodičom.

    Veľa receptov na vianočné varenie a pečenie nájdete v Dobrom jedle: