Reklama

Šťavnaté OVOCNÉ KOLÁČIKY: Letné RECEPTY od cukrárky sú na jednotku!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnaté koláčiky: Upečte si dezerty plné sezónneho ovocia
    Reklama
    Veronika Kollárová

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Je tu obdobie, keď sú záhrady a trhy plné čerstvého ovocia, ktoré priam láka, aby sme z neho pripravili šťavnatú dobrotu. Nechajte sa inšpirovať a užite si leto v každom zahryznutí.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Šťavnatý mandľovo - černicový koláč.

    ŠŤAVNATÝ MANDĽOVO-ČERNICOVÝ KOLÁČ

    12 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 AŽ 50 MINÚT

    Potrebujete:

    Na svetlé cesto:

    • 1 vajce
    • 70 g práškového cukru
    • 70 g roztopeného masla
    • 100 g mletých mandlí

    Na tmavé cesto:

    • 80 g tmavej čokolády 54 %
    • 80 g masla + na vymazanie formy
    • 2 vajcia
    • 90 g kokosového cukru
    • 90 g hustého jogurtu gréckeho typu
    • 100 g hladkej múky
    • 25 kakaa holandského typu
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • 200 g černíc
    • 20 g mandľových lupienkov
    • polohrubá múka na vysypanie formy

    POSTUP:

    1. Vajce s cukrom vyšľahajte. Za stáleho šľahania pridajte roztopené, ale schladnuté maslo. Zamiešajte mleté mandle a cesto vložte do chladničky.
    2. Na tmavé cesto nechajte nad parou rozpustiť čokoládu s maslom. Odstavte a nechajte chvíľu vychladnúť. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte roztopenú čokoládu s maslom, jogurt izbovej teploty a premiešajte. Teraz zapracujte preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom.
    3. Tmavé cesto rovnomerne rozotrite na dno formy s priemerom 26 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie alebo vymazali maslom a vysypali polohrubou múkou. Svetlé cesto lyžičkou poukladajte na tmavé cesto, tak aby vytváralo fliačky.
    4. Nakoniec posypte černicami a mandľovými lupienkami. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 45 až 50 minút. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Citrónovo - čučoriedkové rezy.

    CITRÓNOVO-ČUČORIEDKOVÉ REZY

    1 PLECH, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT

    Potrebujete:

    Na spodné cesto:

    • 165 g hladkej múky
    • 100 g masla
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lyžica mlieka

    Na náplň:

    • 150 g čučoriedok
    • 30 g krupicového cukru
    • 1 lyžička kukuričného škrobu

    Na vrchné cesto:

    • 4 vajcia
    • 200 g krupicového cukru
    • kôra zo 4 biocitrónov
    • šťava zo 4 biocitrónov
    • 125 g hladkej múky
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Formu s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie.
    2. V mise múku s maslom a vanilkovým extraktom vypracujte do konzistencie mrveničky. Môžete použiť aj kuchynský robot. Pridajte cukor a premiešajte. Vlejte mlieko a vypracujte cesto, ktoré bude trochu držať pokope. Cesto presypte do formy a pomocou lyžice utlačte na dno. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Teplotu po vložení cesta stiahnite na 180 °C a pečte približne 20 minút, tak aby povrch cesta zozlatol.
    3. Na náplň rozmixujte čučoriedky a prepasírujte ich cez sitko. Šťavu vlejte do hrnca, pridajte 30 g cukru, škrob a 3 až 4 minúty varte, kým sa cukor nerozpustí a šťava zhustne. Odstavte a 3 lyžice čučoriedkového pyré si odložte bokom. Zvyšné pyré rozotrite na predpečený korpus.
    4. Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte na svetlú penu. Do peny pridajte citrónovú kôru, šťavu, preosiatu múku a jemne zamiešajte. Zmes vylejte na čučoriedkovú vrstvu a pokvapkajte odloženým čučoriedkovým pyré. Špajdľou pyré rozvírte do cesta. Vložte späť do rúry a pečte 20 až 25 minút.
    5. Koláč nechajte úplne vychladnúť, posypte práškovým cukrom a potom nakrájajte na rezy.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kysnutý višňový koláč s mandľami.

    KYSNUTÝ VIŠŇOVÝ KOLÁČ S MANDĽAMI

    10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT, KYSNUTIE

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 170 g hladkej múky
    • 150 g polohrubej múky
    • 2 lyžičky sušeného droždia
    • 130 g krupicového cukru
    • štipka soli
    • 80 g hustého jogurtu izbovej teploty
    • 1 vajce
    • 1 žĺtok
    • 50 ml mlieka
    • 90 g masla izbovej teploty
    • za hrsť nasekaných mandlí
    • práškový cukor na posypanie

    Na náplň:

    • 500 g vykôstkovaných višní
    • 160 g krupicového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžica kukuričného škrobu

    POSTUP:

    1. Do hrnca vsypte višne, pridajte cukor, citrónovú šťavu a nechajte 15 minút postáť. Višne pustia šťavu. Pridajte škrob, dobre rozmiešajte a varte do zhustnutia. Nechajte vychladnúť.
    2. Do misy vsypte múku, droždie, cukor, soľ, jogurt, vajce, žĺtok, vlažné mlieko, zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, zakryte a nechajte 45 až 60 minút kysnúť.
    3. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Prvú polovicu vložte do formy s priemerom 23 cm, ktorú ste vyložili papierom na pečenie. Cesto roztlačte po celom dne a urobte približne 2 cm vysoké okraje.
    4. Na cesto rovnomerne rozprestrite vychladnutú náplň. Z druhej polovice cesta vytvarujte malé guľôčky a tie poukladajte na náplň. Koláč posypte nasekanými mandľami a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne 35 minút. Urobte test špajdľou. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Nakoniec posypte práškovým cukrom a podávajte.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Marhuľový koláč s tvarohom.

    MARHUĽOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM

    10 AŽ 12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT

    Potrebujete:

    • 3 vajcia L
    • 130 g krupicového cukru
    • 250 g jemného tučného tvarohu
    • 300 g hladkej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • pol lyžičky mletej vanilky
    • 6 až 7 g marhúľ
    • maslo na vymazanie formy
    • polohrubá múka na vysypanie formy
    • práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Vajcia s cukrom vyšľahajte na svetlú a nadýchanú penu. Pridajte tvaroh a jemne zapracujte. Vsypte preosiatu múku s kypriacim práškom, vanilkou a premiešajte.
    2. Cesto rovnomerne rozotrite do formy s priemerom 26 cm, ktorú ste vymazali maslom a vysypali múkou.
    3. Marhule umyte a nakrájajte na mesiačiky. Poukladajte ich na cesto a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 40 až 45 minút, tak aby povrch koláča získal zlatú farbu.
    4. Nechajte vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Koláč z lístkového cesta s broskyňami a nektárinkami.

    KOLÁČ Z LÍSTKOVÉHO CESTA S BROSKYŇAMI A NEKTÁRINKAMI

    1 PLECH, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 lístkové cesto
    • 120 g mletých mandlí
    • 1 vanilkový struk
    • 1 lyžica pomarančovej kôry
    • 2 lyžice krupicového cukru + na posypanie
    • 3 žlté broskyne
    • 3 biele broskyne
    • 3 nektárinky

    POSTUP:

    1. Plát lístkového cesta rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
    2. V mise zmiešajte mandle, vanilkové semiačka zo struku, pomarančovú kôru a krupicový cukor. Touto zmesou posypte povrch cesta.
    3. Na posýpku rozložte broskyne a nektárinky nakrájané na plátky. Ovocie posypte cukrom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C.
    4. Pečte približne 20 až 25 minút. Okraje získajú zlatú farbu a broskyne skrehnú.

    Autor článku

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.