Cheesecake New York

Dobré jedlo/Laur Witteková

10 slávnych TORT zo Sladkej výzvy: Ktorú si vyberiete prvú?

Sladká výzva má jubileum. Podľa Dobrého jedla ste do tejto súťaže mohli upiecť presne 70 úžasných tort. Desať najznámejších sme vybrali, aby ste si mohli zamaškrtiť.

Dobos torte je maďarský piškótový zákusok  s čokoládovým krémom posypaný karamelom. Pomenovaný po svojom vynálezcovi, maďarskom šéfkuchárovi Józsefovi C. Dobosovi, majiteľovi lahôdok v Budapešti. Tu ho máme ako tortu.

Tortu pripravila cukrárka VERONIKA BUŠOVÁ / www.kuchynalidla.sk

DOBOŠOVÁ TORTA

Dobošova torta
Zdroj: dobré jedlo/Valentna Nídelová

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

NA KORPUS:

  • 8 žĺtkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 10 bielkov
  • 150 g kyslej smotany (18-percentnej)
  • 200 g hladkej múky

NA KRÉM:

  • 3 žĺtky
  • 1 vajce
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 ml vody
  • 300 g masla
  • 300 g horkej čokolády (70 percent kakaa)
  • 50 g holandského kakaa

NA SIRUP:

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 20 ml rumu

NA KARAMEL:

  • 100 g kryštálového cukru
  • olej na potretie noža

Postup je na ďalšej strane...

Kategórie