Reklama

Retro koláč starých mám: Oblíž prst, ktorý neviete prestať jesť!

Názov "Oblíž prst" je odvodený od toho, že tento koláč je tak sladký a chutný, že po jeho zjedení sa málokto dokáže udržať a neoblízne prsty.

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Oblíž prst je tradičný koláč, ktorý nás svojou jedinečnou chuťou priamo spája s detstvom. Názov je nielen vtipný, ale aj symbolický – po jeho ochutnaní si jednoducho oblíznete prsty.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí: Upečte si oblíž prst - milovaný dezert od starej mamy

    Prečo "Oblíž prst"?

    Názov oblíž prst je odvodený od toho, že tento koláč je tak sladký a chutný, že po jeho zjedení sa málokto dokáže udržať a neoblízne prsty. Oblíž prst je obľúbený v mnohých slovenských domácnostiach a často sa zdedí cez generácie.

    Je skvelým príkladom toho, ako sa tradície a rodinné recepty predávajú z generácie na generáciu, aby sme si aj dnes mohli užívať túto lahodnú dobrotu. Je to pokrm, ktorý sa hodí na akúkoľvek príležitosť, či už na rodinné stretnutia, sviatky alebo len tak pre radosť.

    Anketa

    Patríte i vy k milovníkom tohto koláčika?

    Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo

    Oblíž prst je obľúbený v mnohých slovenských domácnostiach a často sa zdedí cez generácie.

    Oblíž prst

    15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT, CHLADENIE
    INGREDIENCIE

    Na cesto:

    • 5 vajec
    • 150 g krupicového cukru
    • 5 lyžíc horúcej vody
    • 160 g polohrubej múky
    • 7 g kypriaceho prášku
    • 1 lyžica kakaa holandského typu

    Na vanilkový krém:

    • 500 ml mlieka
    • 5 žĺtkov
    • 45 g hladkej múky
    • 1 lyžička vanilkovej pasty
    • 250 g masla
    • 130 g práškového cukru

    Na bielkovú vrstvu:

    • 5 bielkov
    • 200 g práškového cukru
    • šťava z 1 citróna

    POSTUP

    1. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do hustej svetlej peny. Po lyžiciach zapracujte horúcu vodu. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Nakoniec už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 24 x 30 cm a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 až 25 minút. Urobte test špajdľou. Nechajte vychladnúť.
    2. Do hrnca vlejte mlieko a zohrejte pod bod varu. V miske zmiešajte žĺtky, múku, vanilkovú pastu a postupne za stáleho miešania vlejte zohriate mlieko. Prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Preložte ho do misky, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť.
    3. Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny. Po častiach zapracujte vychladnutý puding, tak aby vnikol hladký krém. Krém rovnomerne rozotrite na korpus a vložte na hodinu do chladničky.
    4. Na bielkovú vrstvu dajte do ohňovzdornej misy bielky, cukor, citrónovú šťavu a nad parou šľahajte do úplného zhustnutia. Odstavte misu zo zdroja tepla a šľahajte ešte 5 minút, aby sneh vychladol. Potom ho rovnomerne rozotrite na stuhnutú vanilkovú vrstvu a opäť vložte do chladničky stuhnúť.
    5. Pred servírovaním už stačí koláčik posypať nastrúhanou čokoládou a máte hotovo.

    Autori článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.