Retro koláč starých mám: Oblíž prst, ktorý neviete prestať jesť!
3. 4. 2025, 11:01

Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Oblíž prst je tradičný koláč, ktorý nás svojou jedinečnou chuťou priamo spája s detstvom. Názov je nielen vtipný, ale aj symbolický – po jeho ochutnaní si jednoducho oblíznete prsty.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Prečo "Oblíž prst"?
Názov oblíž prst je odvodený od toho, že tento koláč je tak sladký a chutný, že po jeho zjedení sa málokto dokáže udržať a neoblízne prsty. Oblíž prst je obľúbený v mnohých slovenských domácnostiach a často sa zdedí cez generácie.
Je skvelým príkladom toho, ako sa tradície a rodinné recepty predávajú z generácie na generáciu, aby sme si aj dnes mohli užívať túto lahodnú dobrotu. Je to pokrm, ktorý sa hodí na akúkoľvek príležitosť, či už na rodinné stretnutia, sviatky alebo len tak pre radosť.
Anketa
Patríte i vy k milovníkom tohto koláčika?
Zdroj: Laura Witteková / Dobré jedlo
Oblíž prst je obľúbený v mnohých slovenských domácnostiach a často sa zdedí cez generácie.
Oblíž prst
15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT, CHLADENIE
INGREDIENCIE
Na cesto:
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 5 lyžíc horúcej vody
- 160 g polohrubej múky
- 7 g kypriaceho prášku
- 1 lyžica kakaa holandského typu
Na vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 5 žĺtkov
- 45 g hladkej múky
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 250 g masla
- 130 g práškového cukru
Na bielkovú vrstvu:
- 5 bielkov
- 200 g práškového cukru
- šťava z 1 citróna
POSTUP
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do hustej svetlej peny. Po lyžiciach zapracujte horúcu vodu. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Nakoniec už len ručne zapracujte sneh vyšľahaný z bielkov. Hmotu rovnomerne rozotrite na plech s rozmerom 24 x 30 cm a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 20 až 25 minút. Urobte test špajdľou. Nechajte vychladnúť.
- Do hrnca vlejte mlieko a zohrejte pod bod varu. V miske zmiešajte žĺtky, múku, vanilkovú pastu a postupne za stáleho miešania vlejte zohriate mlieko. Prelejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Preložte ho do misky, zakryte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Maslo s cukrom vyšľahajte do svetlej peny. Po častiach zapracujte vychladnutý puding, tak aby vnikol hladký krém. Krém rovnomerne rozotrite na korpus a vložte na hodinu do chladničky.
- Na bielkovú vrstvu dajte do ohňovzdornej misy bielky, cukor, citrónovú šťavu a nad parou šľahajte do úplného zhustnutia. Odstavte misu zo zdroja tepla a šľahajte ešte 5 minút, aby sneh vychladol. Potom ho rovnomerne rozotrite na stuhnutú vanilkovú vrstvu a opäť vložte do chladničky stuhnúť.
- Pred servírovaním už stačí koláčik posypať nastrúhanou čokoládou a máte hotovo.