Reklama

Recepty na VANILKOVÉ ROŽKY z formičky pre začiatočníkov i pokročilých: Obaľované aj plnené!

Vanilkové rožky pre začiatočníkov aj pokročilých.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Z vianočného pečiva sa vanilkové rožky pečú medzi prvými. Naša cukrárka Veronika Kollárová má po ruke recepty, podľa ktorých ich upečie každý.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočné PEČENIE S ORECHAMI ako hlavnou hviezdou: Tieto RECEPTY sú výborné!

    Vanilkové rožky či rožteky sú u nás najpopulárnejším vianočným koláčikom. Koľko domácností, toľko receptov, ktoré sa väčšinou v rodine dedia od prababičiek, babičiek, mám, krstných mám... Recepty na ne sa líšia množstvom masla, vajíčok i druhmi mletých orechov. Najčastejšie sa používajú vlašské, ale niekto do cesta na rožteky dáva aj lieskové oriešky, pistácie alebo mandle.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Vanilkové rožky na sviatky musia byť!

    Žiadne vanilkové rožky by však neboli "pravým orechovým" bez zmesi práškového a vanilkového či prípadne vanilínového cukru, v ktorej sa ešte vlažné obaľujú. Máme pre vás dva recepty - jeden jednoduchší pre cukrárov začiatočníkov a druhý pre skúsenejších. Nájdete ich na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Bohyňa aj v kuchyni: MÁRIA ČÍROVÁ pečie krehké LINECKÉ PEČIVO!
      Anketa

      Pečiete každé Vianoce vanilkové rožky?

      • Áno, patria u nás k tradičnému vianočnému pečivu.94%
      • Tieto koláčiky nepečiem.5%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Vanilkové rožky z formičky pre začiatočníkov

      Vanilkové rožky z formičky

      25 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT + CHLADENIE

       

      POTREBUJETE: 

      •  320 g hladkej múky
      • 200 g masla 
      • 80 g práškového cukru 
      • 1 lyžička mletej vanilky 
      • 2 žĺtky

      Na obaľovanie:

      • 100 g práškového cukru
      • 1 lyžička mletej vanilky

       

      POSTUP:

      1.  Múku s maslom, cukrom, vanilkou a so žĺtkami premiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky na dve hodiny.

      2.  Formičky na rožteky jemne vymastite maslom a do každej vložte kúsok cesta. Cesto dobre zatlačte po okraj formičky. Tie poukladajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 13 až 15 minút.

      3.  Nechajte 5 minút vychladnúť a rožteky opatrne vyklopte z formičiek. Ešte teplé ich obaľte vo vanilkovom cukre, ktorý si pripravíte zmiešaním práškového cukru a mletej vanilky. Vychladnuté rožteky skladujte v uzavretej nádobe.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Dobré rady ako jednoducho pripravíte cesto na medovníky

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Plnené vanilkové rožky z formičky pre pokročilých.

        Plnené vanilkové rožky z formičky

        15 - 18 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT + CHLADENIE

         

        POTREBUJETE: 

        •  320 g hladkej múky
        • 200 g masla
        • 80 g práškového cukru
        • 1 lyžička mletej vanilky
        • 2 žĺtky

        Na náplň:

        • 100 g tmavej čokolády 54 %
        • 1 lyžica medu
        • 65 g mletých lieskových orieškov

        Na namáčanie:

        • 150 g tmavej čokolády 54 %
        • 20 g masla


         

        POSTUP:

        1.  Múku s maslom, cukrom, vanilkou a so žĺtkami premiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky na dve hodiny.
        2. Kým sa chladí, urobte si náplň. Čokoládu roztopte nad vodnou parou, pridajte med a mleté lieskové oriešky. Dobre rozmiešajte, aby ste získali hustejšiu pastu. Pastu preložte do cukrárskeho vrecka a odstrihnite špičku.
        3.  Oddýchnuté cesto vyberte z chladničky. Do formičky vložte menší kúsok cesta, roztľapkajte ho na dno a boky formičky, do stredu cesta pomocou vrecka vytlačte malý valček náplne a prikryte ďalším kúskom cesta.

        4.  Formičky vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 13 až 15 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť a rožteky vyklopte.  Nakoniec konce vychladnutých rožkov namočte do čokolády, ktorú ste spolu s maslom roztopili nad parou.

         

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!