Recepty na VANILKOVÉ ROŽKY z formičky pre začiatočníkov i pokročilých: Obaľované aj plnené!
23. 11. 2024, 20:04

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Z vianočného pečiva sa vanilkové rožky pečú medzi prvými. Naša cukrárka Veronika Kollárová má po ruke recepty, podľa ktorých ich upečie každý.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Vanilkové rožky či rožteky sú u nás najpopulárnejším vianočným koláčikom. Koľko domácností, toľko receptov, ktoré sa väčšinou v rodine dedia od prababičiek, babičiek, mám, krstných mám... Recepty na ne sa líšia množstvom masla, vajíčok i druhmi mletých orechov. Najčastejšie sa používajú vlašské, ale niekto do cesta na rožteky dáva aj lieskové oriešky, pistácie alebo mandle.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vanilkové rožky na sviatky musia byť!
Žiadne vanilkové rožky by však neboli "pravým orechovým" bez zmesi práškového a vanilkového či prípadne vanilínového cukru, v ktorej sa ešte vlažné obaľujú. Máme pre vás dva recepty - jeden jednoduchší pre cukrárov začiatočníkov a druhý pre skúsenejších. Nájdete ich na ďalšej strane...

Anketa
Pečiete každé Vianoce vanilkové rožky?
- Áno, patria u nás k tradičnému vianočnému pečivu.94%
- Tieto koláčiky nepečiem.5%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Vanilkové rožky z formičky pre začiatočníkov
Vanilkové rožky z formičky
25 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 320 g hladkej múky
- 200 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej vanilky
- 2 žĺtky
Na obaľovanie:
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej vanilky
POSTUP:
-
Múku s maslom, cukrom, vanilkou a so žĺtkami premiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky na dve hodiny.
-
Formičky na rožteky jemne vymastite maslom a do každej vložte kúsok cesta. Cesto dobre zatlačte po okraj formičky. Tie poukladajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 13 až 15 minút.
-
Nechajte 5 minút vychladnúť a rožteky opatrne vyklopte z formičiek. Ešte teplé ich obaľte vo vanilkovom cukre, ktorý si pripravíte zmiešaním práškového cukru a mletej vanilky. Vychladnuté rožteky skladujte v uzavretej nádobe.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené vanilkové rožky z formičky pre pokročilých.
Plnené vanilkové rožky z formičky
15 - 18 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 13 AŽ 15 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 320 g hladkej múky
- 200 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej vanilky
- 2 žĺtky
Na náplň:
- 100 g tmavej čokolády 54 %
- 1 lyžica medu
- 65 g mletých lieskových orieškov
Na namáčanie:
- 150 g tmavej čokolády 54 %
- 20 g masla
POSTUP:
- Múku s maslom, cukrom, vanilkou a so žĺtkami premiešajte a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky na dve hodiny.
- Kým sa chladí, urobte si náplň. Čokoládu roztopte nad vodnou parou, pridajte med a mleté lieskové oriešky. Dobre rozmiešajte, aby ste získali hustejšiu pastu. Pastu preložte do cukrárskeho vrecka a odstrihnite špičku.
-
Oddýchnuté cesto vyberte z chladničky. Do formičky vložte menší kúsok cesta, roztľapkajte ho na dno a boky formičky, do stredu cesta pomocou vrecka vytlačte malý valček náplne a prikryte ďalším kúskom cesta.
-
Formičky vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 13 až 15 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť a rožteky vyklopte. Nakoniec konce vychladnutých rožkov namočte do čokolády, ktorú ste spolu s maslom roztopili nad parou.