Recepty na chutnú a rýchlu večeru pre vás pripravil metalový foodbloger Viktor
22. 1. 2025, 16:04

Zdroj: Viktor Kalivoda
Foodbloger Viktor Kalivoda je Košičan, ale viac rokov už žije v Prahe. Keď si na Instagrame zakladal účet, nevedel, aké meno by si tam mal dať a vymyslel niečo, čo by ho najviac charakterizovalo. Tak sa zrodil metalhead_inthe_kitchen.
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Recepty na chutné a rýchle večere pre vás pripravil foodbloger Viktor Kalivoda. Hoci je je Košičan, už viac rokov žije v Prahe. Keď si na Instagrame zakladal účet, nevedel, aké meno by si tam mal dať a vymyslel niečo, čo by ho najviac charakterizovalo. Tak sa zrodil metalhead_inthe_kitchen. Viac chutných receptov nájdete na jeho Instagrame @metalhead_inthe_kitchen
Vajcia Benedict
2 porcie, príprava 20 minút
Potrebujete:
- 2 anglické mafiny (v obchode nájdete aj ako toustis)
- 4 plátky šunky
- 700 ml vody
- 2 lyžice octu
- 4 vajcia
- pažítka
Na holandskú omáčku:
- 2 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy + ďalšia na dochutenie
- 1 lyžičku vody
- 80 g masla
- soľ a korenie
POSTUP
- Mafiny prekrojte na polovicu a opečte ich. Opečte aj šunku. Do hrnca nalejte 700 ml vody, 2 lyžice octu, priveďte do varu a znížte plameň.
- Lyžicou urobte vo vode vír a pomaly do jeho stredu vlejte vajíčko. Varte 3 až 4 minúty, vyberte ho dierovanou lyžicou a presuňte na tanier. Rovnako pripravte aj zvyšné tri vajcia. Udržujte teplé.
- Pripravte omáčku: Do hrnca nalejte trochu vody a priveďte k varu. Vo väčšej sklenenej miske zmiešajte žĺtky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku vody, štipku soli a premiešajte. V inom hrnci roztopte 80 g masla.
- Keď voda jemne vrie, stíšte plameň na najnižšiu intenzitu a misku so žĺtkami položte na hrniec s vriacou vodou. Metličkou žĺtkovú zmes miešajte, kým žĺtky nezhustnú. Misku odstráňte z hrnca a pomaly začnite prilievať roztopené maslo. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Vajcia uložte na opečené mafiny, polejte holandskou omáčkou a dozdobte pažítkou a mletým čiernym korením.