Reklama

Recepty na chutnú a rýchlu večeru pre vás pripravil metalový foodbloger Viktor

ˇŽemľovka.

Zdroj: Viktor Kalivoda

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Foodbloger Viktor Kalivoda je Košičan, ale viac rokov už žije v Prahe. Keď si na Instagrame zakladal účet, nevedel, aké meno by si tam mal dať a vymyslel niečo, čo by ho najviac charakterizovalo. Tak sa zrodil metalhead_inthe_kitchen.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vajcia BENEDIKT: Takto ich pripravuje šéfkuchár Peter Varga

    Recepty na chutné a rýchle večere pre vás pripravil foodbloger Viktor Kalivoda. Hoci je je Košičan, už viac rokov žije v Prahe. Keď si na Instagrame zakladal účet, nevedel, aké meno by si tam mal dať a vymyslel niečo, čo by ho najviac charakterizovalo. Tak sa zrodil metalhead_inthe_kitchen. Viac chutných receptov nájdete na jeho Instagrame @metalhead_inthe_kitchen

    Vajcia Benedict

    2 porcie, príprava 20 minút
    Potrebujete:

    • 2 anglické mafiny (v obchode nájdete aj ako toustis)
    • 4 plátky šunky
    • 700 ml vody
    • 2 lyžice octu
    • 4 vajcia
    • pažítka

    Na holandskú omáčku:

    • 2 žĺtky
    • 1 lyžica citrónovej šťavy + ďalšia na dochutenie
    • 1 lyžičku vody
    • 80 g masla
    • soľ a korenie

    POSTUP

    1. Mafiny prekrojte na polovicu a opečte ich. Opečte aj šunku. Do hrnca nalejte 700 ml vody, 2 lyžice octu, priveďte do varu a znížte plameň.
    2. Lyžicou urobte vo vode vír a pomaly do jeho stredu vlejte vajíčko. Varte 3 až 4 minúty, vyberte ho dierovanou lyžicou a presuňte na tanier. Rovnako pripravte aj zvyšné tri vajcia. Udržujte teplé.
    3. Pripravte omáčku: Do hrnca nalejte trochu vody a priveďte k varu. Vo väčšej sklenenej miske zmiešajte žĺtky, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku vody, štipku soli a premiešajte. V inom hrnci roztopte 80 g masla.
    4. Keď voda jemne vrie, stíšte plameň na najnižšiu intenzitu a misku so žĺtkami položte na hrniec s vriacou vodou. Metličkou žĺtkovú zmes miešajte, kým žĺtky nezhustnú. Misku odstráňte z hrnca a pomaly začnite prilievať roztopené maslo. Omáčku dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
    5. Vajcia uložte na opečené mafiny, polejte holandskou omáčkou a dozdobte pažítkou a mletým čiernym korením.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.