ČOKOLÁDOVO-CVIKLOVÁ TORTIČKA S ORECHMI
ČOKOLÁDOVO-CVIKLOVÁ TORTIČKA S ORECHMI
Zdroj: Laura Witteková
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
- 120 g kvalitnej horkej čokolády
- 2 vajcia
- 2 lyžice trstinového cukru
- 40 ml repkového oleja
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 balíček škoricového cukru
- 2 menšie buľvy cvikly
- zmes orechov (vlašské, lieskové, para a kešu orechy, mandle)
- maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu
NA POLEVU:
- 60 g čokolády na varenie
- 50 ml sladkej smotany
Postup:
- Čokoládu nalámte na menšie kusy a vo vodnom kúpeli nechajte roztopiť. Vajcia vyšľahajte s trstinovým cukrom a olejom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte škoricový cukor a vmiešajte k vyšľahaným vajciam.
- Do mierne vychladnutej čokolády pridajte očistené, rozmixované cvikly (kúsok si nechajte, nakrájajte na tenké plátky a rýchlo opečte – použijete ich ako dekoráciu) a hmotu primiešajte do cesta. Cesto vlejte do vymastenej okrúhlej formy s priemerom 23 cm, vysypanej múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- Na prípravu polevy nalámte čokoládu a zalejte ju horúcou smotanou. Miešajte, kým poleva nie je jemná a hladká. Rozlejte ju na vychladnutý koláč a posypte zmesou nahrubo nasekaných orechov. Do stredu tortičky uložte opečené tenké plátky cvikly a servírujte.
Cviklové recepty pokračujú na ďalšej strane >>>