Reklama

Recepty na CHEESECAKE: Vyberajte z najlepších! Čokoládový, aj nepečený...

Minicheesecakes s čajom matcha.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Cheesecake je neodolateľný typ koláča. No keď sa pozriete na jeho cenovku v cukrárni, či kaviarni, zatočí sa vám hlava. Radšej si ho upečte podľa receptu od našej cukrárky Veroniky doma. Vyjde vás to lacnejšie a bez výčitiek si môžete dať aj dupľu!

Anketa

Aký cheesecake by ste si dali?

  • Čokoládový13%
  • Nepečený limetkový60%
  • Matcha19%
  • Iný7%

Hlasovanie bolo ukončené

ABSOLÚTNE ČOKOLÁDOVÝ CHEESECAKE

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Absolútne čokoládový cheesecake.

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

Na brownies korpus:

  • 160 g roztopeného masla
  • 200 g tmavej čokolády (54 %)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g ryžovej múky
  • 40 g kakaa
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 2 vajcia L

Na plnku:

  • 100 g bielej čokolády
  • 250 g cream cheese
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • trocha mletej vanilky
  • 2 vajcia
  • pol šálky krupicového cukru
  • kôra z pol pomaranča

Na polevu:

  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 150 g čokolády (54 %)
  • 100 g bielej čokolády na ozdobu

POSTUP:

  1. Rúru vyhrejte na 175 °C a dno formy (22 cm) vyložte papierom na pečenie.
  2. Upečte brownies: Do misy vlejte zohriate roztopené maslo, pridajte nasekanú čokoládu a rozmiešajte dohladka. Pridajte vanilkový extrakt, cukor a dobre zamiešajte. Potom vsypte všetky ostatné suché suroviny, pridajte vajcia a dobre premiešajte. Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 20 minút.
  3. Urobte plnku: V mise roztopte bielu čokoládu. V druhej dobre premiešajte cream cheese izbovej teploty, mascarpone, smotanu, vanilku, vajíčka, cukor a kôru z pomaranča. Potom z tejto zmesi zopár lyžíc zamiešajte do bielej čokolády. Keď sa prepoja, vlejte do nej aj zvyšok zmesi. Plnku dobre premiešajte, vylejte na upečený korpus a dajte späť do rúry na 30 minút.
  4. Cheesecake nechajte chladnúť vo vypnutej rúre s otvorenými dvierkami aspoň pol hodiny. Potom ho vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a vložte do chladničky aspoň na dve hodiny. Vychladený cheesecake polejte čokoládovou polevou. Môžete podávať.

LIMETKOVÝ CHEESECAKE

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Limetkový cheesecake.

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 4 HODINY

Potrebujete:

Na základ:

  • 200 g maslových sušienok
  • 60 g roztopeného masla

Na limetkovú náplň:

  • 4 plátky želatíny
  • 500 g jemného tučného tvarohu
  • 150 g mascarpone
  • 150 g šľahačkovej smotany + 2 lyžice
  • 145 g práškového cukru šťava
  • a kôra z 2 limetiek

Na ozdobenie:

  • lístky mäty
  • limetka

POSTUP:

  1. Sušienky rozmixujte, pridajte maslo a dobre premiešajte. Dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a vysypte do nej sušienkovú zmes. Pomocou lyžice utlačte na dno aj boky formy. Vložte do chladničky a zatiaľ pripravte náplň.
  2. Do misky so studenou vodou vložte plátky želatíny a nechajte približne 10 minút napučať.
  3. Do misy dajte tvaroh, mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a všetko spolu dobre vyšľahajte. Prilejte limetkovú šťavu, pridajte kôru a znovu premiešajte. Do malého kastrólika vlejte dve lyžice smotany, pridajte napučanú želatínu a za stáleho miešania mierne zohrievajte, ale len dovtedy, pokým sa želatína nerozpustí. Teraz ju odstavte a pridajte 1 lyžicu tvarohovej náplne. Tým sa vyrovnajú teploty a želatína sa nezrazí. Vmiešajte hneď do tvarohovo-limetkovej zmesi a hladký krém vylejte na vychladený sušienkový korpus. Vložte do chladničky a nechajte tuhnúť aspoň 4-5 hodín, ideálne do druhého dňa.
  4. Cheesecake vyberte z formy, ozdobte lístkami mäty a rozkrájanou limetkou.

MINICHEESECAKES S ČAJOM MATCHA

Zdroj: Laura Witteková

Minicheesecakes s čajom matcha.

9 KUSOV (FORMA 8-10 CM), PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 150 g karamelových sušienok (zomletých alebo rozmixovaných)
  • 50 g lieskových orieškov
  • 40 g masla (roztopeného)

NA PLNKU:

  • 150 ml mlieka
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • 150 g bielej čokolády
  • 2 lyžičky čaju matcha v prášku
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300 g tučného jemného tvarohu
  • práškový cukor na prisladenie podľa chuti
  • vyšľahaná šľahačka na ozdobu

POSTUP:

  1. Zmiešajte rozmixované sušienky, oriešky a roztopené maslo. Zmes natlačte na dno formičiek a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
  2. Zatiaľ pripravte náplň: Do hrnčeka dajte variť polovicu mlieka a v druhej polovici rozmiešajte 2 lyžice škrobu. Keď mlieko začne vrieť, vlejte doň aj zvyšné mlieko so škrobom. Uvarte hustý puding. Do horúceho pudingu zamiešajte nakrájanú bielu čokoládu, aby sa rozpustila. Potom puding prikryte fóliou (aby sa na ňom nevytvorila kôrka) a nechajte ho celkom vychladnúť.
  3. Do misy dajte smotanu, rozmiešajte v nej vanilkový extrakt a prášok čaju. Nakoniec pridajte tvaroh a vyšľahajte do tuhej hmoty.
  4. V mise prešľahajte vychladený puding a postupne doň vareškou primiešavajte čajovo-tvarohovú zmes. Ak je hmota málo sladká, doslaďte ju práškovým cukrom. Potom ju rozdeľte do foriem s vychladnutým sušienkovým základom a dajte na noc do chladničky. Cheesecake môžete urobiť aj v jednej väčšej forme (s priemerom 24 cm). Pred podávaním ozdobte cheesecakes vyšľahanou šľahačkou.

Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla:

Autori článku

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.