Otočený MARHUĽOVÝ KOLÁČ milujeme: Vyskúšajte a pochopíte, mňam!
28. 5. 2024, 13:34 (aktualizované: 28. 5. 2024, 14:15)

Zdroj: Anza
Reklama
Sezóna marhúľ sa nesmie zaobísť bez tohto otočeného koláča. Je skrátka božský!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie
Zdroj: Shutterstock
Otočený marhuľový koláč
12 porcií, príprava + pečenie 70 minút
Potrebujeme:
- 8 ks marhúľ
- 1 ks trstinový cukor na vysypanie
- 50 g masla + na potretie formy
- 60 g kryštálového cukru
- 120 g polohrubej múky
- 1 štipka kypriaceho prášku
- 3 ks bielky
- 200 g kyslej smotany
- 1 ks kvety levandule na ozdobu (nemusia byť)
Príprava:
- Formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie, potrite ho tenkou vrstvou masla a posypte trstinovým cukrom. Na cukor rozložte polovice marhúľ rezom dole.
- Urobte cesto: Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte múku, kypriaci prášok a vypracujte zmes, do ktorej jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto preneste na pripravené marhule, rozotrite smotanu a pečte približne 35-40 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
- Upečený koláč nechajte 10-15 minút odpočívať a potom ho vyklopte na tanier marhuľami hore. Skaramelizovaná šťava z nich postupne vsiakne do korpusu, takže bude krásne šťavnatý.
- Koláč môžete ozdobiť drobnými kvietkami levandule, ktorá koláču dodá nezameniteľnú vôňu leta.