Reklama

Otočený MARHUĽOVÝ KOLÁČ milujeme: Vyskúšajte a pochopíte, mňam!

Anza

Zdroj: Anza

Reklama

Sezóna marhúľ sa nesmie zaobísť bez tohto otočeného koláča. Je skrátka božský!

Zdroj: Shutterstock

Otočený marhuľový koláč

12 porcií, príprava + pečenie 70 minút

Potrebujeme:

  • 8 ks marhúľ
  • 1 ks trstinový cukor na vysypanie
  • 50 g masla + na potretie formy
  • 60 g kryštálového cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • 1 štipka kypriaceho prášku
  • 3 ks bielky
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 ks kvety levandule na ozdobu (nemusia byť)

Príprava:

  1. Formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie, potrite ho tenkou vrstvou masla a posypte trstinovým cukrom. Na cukor rozložte polovice marhúľ rezom dole.
  2. Urobte cesto: Maslo vymiešajte s cukrom, pridajte múku, kypriaci prášok a vypracujte zmes, do ktorej jemne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto preneste na pripravené marhule, rozotrite smotanu a pečte približne 35-40 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.
  3.  Upečený koláč nechajte 10-15 minút odpočívať a potom ho vyklopte na tanier marhuľami hore. Skaramelizovaná šťava z nich postupne vsiakne do korpusu, takže bude krásne šťavnatý.
  4. Koláč môžete ozdobiť drobnými kvietkami levandule, ktorá koláču dodá nezameniteľnú vôňu leta.

Upečte si aj: