Reklama

Recept na Jožkin rez: Technickú výzvu zo semifinále Pečie celé Slovensko si upečte aj vy!

Technická výzva - Jožkin rez

Zdroj: STVR

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vynikajúce Jožkine rezy si vyskúšajte upiecť aj vy doma. Máme pre vás recept na technickú výzvu z 11. kola súťaže Pečie celé Slovensko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jozefína Zaukolcová: Na Vianoce nesmie chýbať kapustnica a kačka s kapustou

    V semifinálovej epizóde šou Pečie celé Slovensko, odvysielanej 15. decembra 2024, sa súťažiaci postavili pred mimoriadne náročnú technickú výzvu: pripraviť dezert nazvaný Jožkin rez. Tento dezert, pomenovaný po porotkyni Jozefíne Zaukolcovej, bol pre finalistov skutočnou skúškou ich cukrárskych schopností. Jožkin rez kombinoval viacero vrstiev a techník, pričom vyžadoval precíznu prácu s cestom a krémami.

    Zdroj: STVR

    Technická výzva - Jožkin rez

    Porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová hodnotili nielen chuť a vzhľad dezertu, ale aj dodržanie technických aspektov prípravy. Táto výzva bola jednou z najťažších v histórii šou, pričom od súťažiacich vyžadovala vysokú mieru improvizácie a kreativity. Napriek náročnosti úlohy sa všetci finalisti s výzvou popasovali so cťou, pričom niektorí z nich predviedli skutočne majstrovské kúsky hodné profesionálnych cukrárov.

    Recept na lahodný Jožkin rez nájdete na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako máte správne pripraviť polevu na žĺtkové rezy? Jožka Zaukolcová vám poradí!

      Zdroj: STVR

      Technická výzva - Jožkin rez

      Jožkin rez

      16 porcií, príprava: 2 h

      Potrebujete:

      Na piškótkový korpus:

      • 4 vajcia
      • 80 g cukor práškový
      • 80 g múka polohrubá
      • 35 g múka hrubá
      • 35 g olej
      • 35 g voda

      Na maslový krém s lieskovo orieškovou grilážou:

      • 50g cukor kryštálový
      • 250g mlieko plnotučné
      • 6g cukor vanilkový
      • 10g žĺtky
      • 200g maslo
      • 40g krémový prášok zlatý klas
      • 20g rum
      • 100g lieskovo oriešková griláž mletá

      Na jahodový džem s bazalkou:

      • 300g mrazené jahody
      • 6g čerstvá bazalka
      • 150g želírovací cukor
      • Citrónová šťava z ½ citróna

      Na orieškovú griláž:

      • 80g lieskové oriešky
      • 160g cukor kryštálový

      Na dohotovenie:

      • 600g smotana na šľahanie 40%

      POSTUP:

      1. Pripravte piškótový korpus: Žĺtky vyšľaháme s 1/3 preosiateho práškového cukru, pridáme olej, vodu. Bielky vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom. Obidve peny spolu zmiešame, pridáme preosiatu polohrubú aj hrubú múku. Rozotrieme pláta veľkosť 25x25 cm, pri teplote 160°C teplý vzduch pečieme 25 – 30 minút.
      2. Pripravte maslový krém s lieskovo orieškovou grilážou: 2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilkový dáme variť. Zvyšné mlieko, žĺtky, krémový prášok rozmiešame. Uvaríme základný krém ( puding) ktorý za stáleho miešania vychladíme. Pridáme maslo, vyšľaháme hladký krém, ktorý dochutíme rumom a zomletou lieskovo orieškovou grilážou.
      3. Prirpavte jahodový džem s bazalkou: Mrazené jahody zmiešame so želírovacím cukrom. Varíme aby vznikol rôsol, odstavíme. Pridáme čerstvú bazalku citrónovú šťavu a rozmixujeme.
      4. Pripravte orieškovú griláž: Cukor rozpustíme na karamel. Lieskové orechy opražíme, olúpeme. Vmiešame do karamelu, necháme vychladiť a zomelieme.
      5. Dohotovenie: Šľahačku vyšľaháme. Rozotrieme vyšľahanú šľahačku (300g). Zvyšnú nastriekame po nakrájaní na kocky. Ozdobíme grilážou a karamelom.

      Autor článku

      Tatiana Kubicová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.