Recept na Jožkin rez: Technickú výzvu zo semifinále Pečie celé Slovensko si upečte aj vy!
16. 12. 2024, 17:24 (aktualizované: 16. 12. 2024, 17:26)

Zdroj: STVR
Vynikajúce Jožkine rezy si vyskúšajte upiecť aj vy doma. Máme pre vás recept na technickú výzvu z 11. kola súťaže Pečie celé Slovensko.
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Zdroj: STVR
Galéria k článku

V semifinálovej epizóde šou Pečie celé Slovensko, odvysielanej 15. decembra 2024, sa súťažiaci postavili pred mimoriadne náročnú technickú výzvu: pripraviť dezert nazvaný Jožkin rez. Tento dezert, pomenovaný po porotkyni Jozefíne Zaukolcovej, bol pre finalistov skutočnou skúškou ich cukrárskych schopností. Jožkin rez kombinoval viacero vrstiev a techník, pričom vyžadoval precíznu prácu s cestom a krémami.
Zdroj: STVR
Technická výzva - Jožkin rez
Porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová hodnotili nielen chuť a vzhľad dezertu, ale aj dodržanie technických aspektov prípravy. Táto výzva bola jednou z najťažších v histórii šou, pričom od súťažiacich vyžadovala vysokú mieru improvizácie a kreativity. Napriek náročnosti úlohy sa všetci finalisti s výzvou popasovali so cťou, pričom niektorí z nich predviedli skutočne majstrovské kúsky hodné profesionálnych cukrárov.
Recept na lahodný Jožkin rez nájdete na ďalšej strane...

Zdroj: STVR
Technická výzva - Jožkin rez
Jožkin rez
16 porcií, príprava: 2 h
Potrebujete:
Na piškótkový korpus:
- 4 vajcia
- 80 g cukor práškový
- 80 g múka polohrubá
- 35 g múka hrubá
- 35 g olej
- 35 g voda
Na maslový krém s lieskovo orieškovou grilážou:
- 50g cukor kryštálový
- 250g mlieko plnotučné
- 6g cukor vanilkový
- 10g žĺtky
- 200g maslo
- 40g krémový prášok zlatý klas
- 20g rum
- 100g lieskovo oriešková griláž mletá
Na jahodový džem s bazalkou:
- 300g mrazené jahody
- 6g čerstvá bazalka
- 150g želírovací cukor
- Citrónová šťava z ½ citróna
Na orieškovú griláž:
- 80g lieskové oriešky
- 160g cukor kryštálový
Na dohotovenie:
- 600g smotana na šľahanie 40%
POSTUP:
- Pripravte piškótový korpus: Žĺtky vyšľaháme s 1/3 preosiateho práškového cukru, pridáme olej, vodu. Bielky vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom. Obidve peny spolu zmiešame, pridáme preosiatu polohrubú aj hrubú múku. Rozotrieme pláta veľkosť 25x25 cm, pri teplote 160°C teplý vzduch pečieme 25 – 30 minút.
- Pripravte maslový krém s lieskovo orieškovou grilážou: 2/3 mlieka, cukor kryštálový, vanilkový dáme variť. Zvyšné mlieko, žĺtky, krémový prášok rozmiešame. Uvaríme základný krém ( puding) ktorý za stáleho miešania vychladíme. Pridáme maslo, vyšľaháme hladký krém, ktorý dochutíme rumom a zomletou lieskovo orieškovou grilážou.
- Prirpavte jahodový džem s bazalkou: Mrazené jahody zmiešame so želírovacím cukrom. Varíme aby vznikol rôsol, odstavíme. Pridáme čerstvú bazalku citrónovú šťavu a rozmixujeme.
- Pripravte orieškovú griláž: Cukor rozpustíme na karamel. Lieskové orechy opražíme, olúpeme. Vmiešame do karamelu, necháme vychladiť a zomelieme.
- Dohotovenie: Šľahačku vyšľaháme. Rozotrieme vyšľahanú šľahačku (300g). Zvyšnú nastriekame po nakrájaní na kocky. Ozdobíme grilážou a karamelom.