Vyskúšajte náš výborný RECEPT na MAKOVÝ ZÁVIN: S tvarohom je ešte chutnejší!
16. 5. 2024, 12:17 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Laura Witteková
Tradičný makový závin bude ešte lahodnejší, ak pripravíte cesto z tvarohu. Recept od našej cukrárky Veroniky si určite zamilujete!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Laura Witteková
Makový závin.
MAKOVÝ ZÁVIN
2 ZÁVINY, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT, CHLADENIE
Potrebujete:
Na cesto:
• 190 g hladkej múky
• 100 g hrubej múky
• 1 vajce + 1 na potretie
• 75 g rastlinného oleja
• 125 g jemného tučného tvarohu
• 20 g trstinového cukru
• 1 lyžička kypriaceho prášku
• štipka soli
• 30 ml mlieka
Na náplň:
• 300 ml mlieka
• 40 g trstinového cukru
• 200 g maku
• 2 lyžice slivkového lekváru
POSTUP:
-
V mise zmiešajte obe múky, pridajte vajce, olej, tvaroh, cukor, kypriaci prášok, soľ a mlieko. Vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
-
Zatiaľ si uvarte náplň. Mlieko s cukrom priveďte pod bod varu, pridajte mak, varte ešte minútu a odstavte. Pridajte lekvár, dobre rozmiešajte a nechajte vychladnúť.
-
Oddýchnuté cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú polovicu cesta rozvaľkajte na obdĺžnik, potrite polovicou náplne a zaviňte. Takto postupujte aj s druhou polovicou cesta. Oba záviny preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich rozšľahaným vajíčkom, popichajte špajdľou a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 35 až 40 minút.
-
Po upečení nechajte vychladnúť a potom už iba stačí posypať práškovým cukrom a podávať s dobrou kávičkou.