Pečte od oka! Parádny hrnčekový pšenovo-makový nákyp s figami a so slivkami
10. 8. 2020, 22:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Robo Hubač
Hrnčekové milujeme! A to veru nie sme lenivé gazdinky...
- Dĺžka prípravy (min): 45
- Počet porcií: 8
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 hrnček pšena
- 3 hrnčeky domáceho makového mlieka
- 1 ks xylitol (prírodné sladidlo) alebo kokosový cukor
- 1 hrnček sušených fíg (vopred namočených do studenej vody)
- pol cup hrozienok (vopred namočených do studenej vody)
- 1 ks vanilkový struk
- 1 ks med (alebo javorový sirup)
- 2-3 ks vaječné bielky
- pol cup pomletého maku
- 2 hrnčeky sliviek a mletá škorica na ozdobu";i:10;s:61:"1 lyžica masla (alebo kokosového oleja) na vymastenie formy
Postup
Krok 1
Pšeno prepláchnite horúcou vodou a varte s makovým mliekom asi 20 minút. Doslaďte podľa chuti. Ak sa mlieko vyparí a pšeno nebude hotové, podlejte ho vodou a varte ešte zopár minút. Odstavte a nechajte prikryté odpočívať.
Krok 2
Namočené figy sceďte, pokrájajte na drobno, pridajte pár lyžíc vody a rozvarte na džem.
Krok 3
Uvarené pšeno zmiešajte so scedenými hrozienkami. Pridajte zrnká z vanilkového struku a med. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte k pšenu.
Krok 4
Menšiu formu alebo zapekaciu misu vymažte maslom a nalejte do nej polovicu zo pšenovej hmoty. Potrite ju figovým džemom a posypte makom osladeným podľa chuti. Nakoniec zalejte zvyšnou pšenovou hmotou. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom nákyp vyberte, ozdobte ho pokrájanými slivkami, posypte škoricou a pečte ešte 15 minút. Podávajte ho teplý, ale výborne chutí aj vychladený.