Postup

 krok

Pšeno prepláchnite horúcou vodou a varte s makovým mliekom asi 20 minút. Doslaďte podľa chuti. Ak sa mlieko vyparí a pšeno nebude hotové, podlejte ho vodou a varte ešte zopár minút. Odstavte a nechajte prikryté odpočívať.

 krok

Namočené figy sceďte, pokrájajte na drobno, pridajte pár lyžíc vody a rozvarte na džem.

 krok

Uvarené pšeno zmiešajte so scedenými hrozienkami. Pridajte zrnká z vanilkového struku a med. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte k pšenu.

 krok

Menšiu formu alebo zapekaciu misu vymažte maslom a nalejte do nej polovicu zo pšenovej hmoty. Potrite ju figovým džemom a posypte makom osladeným podľa chuti. Nakoniec zalejte zvyšnou pšenovou hmotou. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom nákyp vyberte, ozdobte ho pokrájanými slivkami, posypte škoricou a pečte ešte 15 minút. Podávajte ho teplý, ale výborne chutí aj vychladený.