Reklama

Pečte od oka! Parádny hrnčekový pšenovo-makový nákyp s figami a so slivkami

Robo Hubač

Zdroj: Robo Hubač

Reklama

Hrnčekové milujeme! A to veru nie sme lenivé gazdinky...

  • Dĺžka prípravy (min): 45
  • Počet porcií: 8
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 hrnček pšena
  • 3 hrnčeky domáceho makového mlieka
  • 1 ks xylitol (prírodné sladidlo) alebo kokosový cukor
  • 1 hrnček sušených fíg (vopred namočených do studenej vody)
  • pol cup hrozienok (vopred namočených do studenej vody)
  • 1 ks vanilkový struk
  • 1 ks med (alebo javorový sirup)
  • 2-3 ks vaječné bielky
  • pol cup pomletého maku
  • 2 hrnčeky sliviek a mletá škorica na ozdobu";i:10;s:61:"1 lyžica masla (alebo kokosového oleja) na vymastenie formy

Postup

Krok 1

Pšeno prepláchnite horúcou vodou a varte s makovým mliekom asi 20 minút. Doslaďte podľa chuti. Ak sa mlieko vyparí a pšeno nebude hotové, podlejte ho vodou a varte ešte zopár minút. Odstavte a nechajte prikryté odpočívať.

Krok 2

Namočené figy sceďte, pokrájajte na drobno, pridajte pár lyžíc vody a rozvarte na džem.

Krok 3

Uvarené pšeno zmiešajte so scedenými hrozienkami. Pridajte zrnká z vanilkového struku a med. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte k pšenu.

Krok 4

Menšiu formu alebo zapekaciu misu vymažte maslom a nalejte do nej polovicu zo pšenovej hmoty. Potrite ju figovým džemom a posypte makom osladeným podľa chuti. Nakoniec zalejte zvyšnou pšenovou hmotou. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 20 minút. Potom nákyp vyberte, ozdobte ho pokrájanými slivkami, posypte škoricou a pečte ešte 15 minút. Podávajte ho teplý, ale výborne chutí aj vychladený.