Reklama

Otestovali sme vám parené knedle: Už vieme, ktorá chutí skoro ako domáca!

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Už vieme, ktorá chutí (skoro) ako domáca. A veľmi radi vám to prezradíme.

Skupinu šiestich hodnotených vzoriek tvorili parené knedle, ktoré posúdili odborníci a naša kolegyňa. Hodnotili vzhľad, vôňu, chuť, konzistenciu a celkový výsledný dojem. Vzorky boli kvôli objektivite anonymné, označené číselným kódom. Knedle dostali známku ako v škole: 1 (najlepšia) až 5 (najhoršia).

Ing. Alžbeta Medveďová, PhD.

Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Ľuboš Mego

Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu.

Blanka Nemčeková

Naša redaktorka miluje segedínsky guláš aj pečené mäso s kapustou, takže knedle kupuje alebo vyrába často. Z víťaza testu bola nadšená.

Najchutnejšia: Skutočne parená knedľa

Yeme, 300 g, 1 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: pšeničná múka, mlieko, vajcia, olej, droždie, soľ
Energia v 100 g: neuvedená
Plusy: Pružná, voňavá, výborná.
Mínusy: Žiadne.
Celkový dojem: Žltkasto-krémový bochníček má za studena hutnejšiu, ale pružnú konzistenciu. Pri krájaní sa nedrobí. Vonia mliekom a kváskom ako domáca. Chuťovo je najvýraznejšia, v porovnaní s ostatnými maslovejšia, s ľahkou sladkastou dochuťou, akurát osolená.
Známka: 1-víťaz testu

Jemná: Slatinská tradičná parená knedľa

Reštaurácia Očová, 400 g, 1,16 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: pšeničná múka 58 %, čerstvé surové kravské mlieko, vajcia, voda, cukor, jedlá soľ, droždie
Energia v 100 g: 650 kJ
Plusy: Ručne vyrobená. Pekne vonia.
Mínusy: Žiadne.
Celkový dojem: Za studena trochu krehkejšia s typickou kyslastou vôňou. Pri krájaní sa nedrobí, má krémovú farbu. Po naparení sa nezvýraznili žiadne negatívne vlastnosti. Chuťovo neutrálna, ľahká. Hodí sa k omáčkam aj k mäsu na šťave.

Trocha lepkavá: Parená knedľa

Billa, 500 g, 0,99 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: pšeničná múka, vaječná melanž, droždie, jódovaná jedlá soľ, repkový olej, pekárenský prípravok
Energia v 100 g: 1 172 kJ
Plusy: Po naparení ľahká.
Mínusy: Suchá a drobivá.
Celkový dojem: Vysoký bochník je za studena tuhší, cesto je na priereze nepravidelné, suchšie, pri krájaní sa drobí. Knedľa je úplne biela a silnejšie vonia droždím. Po naparení má mierne gumovitú konzistenciu, ale je ľahká a chuťovo dobrá, v porovnaní s ostatnými však o poznanie kyslejšia.
Známka: 2-

Ľahká: Parená knedľa

Tesco, 500 g, 0,66 €
Krajina pôvodu:
Česko
Zloženie: múka, pitná voda, droždie, jedlá soľ, vaječná melanž
Energia v 100 g: 898 kJ
Plusy: Pekný tvar aj štruktúra, ľahká.
Mínusy: Málo výrazná chuť.
Celkový dojem: Bochník má úhľadný tvar a tuhšiu konzistenciu, pri krájaní sa nedrobí. Plátky majú na priereze rovnomernú štruktúru a pôsobia veľmi esteticky. Vôňa je typicky knedľová, cítiť príjemnú arómu kvasníc. Po naparení je knedľa mäkká a ľahká, až trocha mľandravá. Chuť je menej výrazná, ale prijateľná, mierne kyslastá.
Známka: 3

Nevýrazná: Moravská knedľa kysnutá parená

Svoboda, 500 g, 0,75 €
Krajina pôvodu:
Česko
Zloženie: pšeničná múka, pitná voda, vaječná melanž, soľ, droždie
Energia v 100 g: 917 kJ
Plusy: Žiadne.
Mínusy: Drobivá, lepkavá, ťažká.
Celkový dojem: Knedľa je za studena príliš tuhá, pri krájaní sa láme, striedka sa drobí. Olejnatá vôňa po zohriatí ešte zosilnie, navyše sa pridáva zatuchnutý podtón. Po naparení sa striedka zmení na gumovitú až lepkavú, bez štipky nadýchanosti. Chuť knedle je nevýrazná až púdrová a málo osolená.
Známka: 3-

Vodová: Parená knedľa kysnutá

U Tomáša, 550 g, 1,35 €
Krajina pôvodu:
Slovensko
Zloženie: hrubá pšeničná múka, vajcia, soľ, droždie, sušené mlieko, voda
Energia v 100 g: 957 kJ
Plusy: Žiadne.
Mínusy: Fádna, múčnatá chuť.
Celkový dojem: Knedľa má „neknedľový“ tvar a za studena krehkú konzistenciu, pri krájaní sa drobí. Vôňa po kvásku trocha pripomína biely hriankový chlieb. Po naparení je extrémne ľahká, bez vône a chuťovo fádna až múčnato- vodová, navyše jej chýba slanosť.
Známka: 4