Od tej lahodnosti sme priam onemeli! No ak si Marlenku chcete vychutnať v plnom rozkvete, nechajte ju deň odležať. Bude ešte lepšia!

Ak chcete vytvoriť súmerný koláč, použite na rozdelenie cesta a krému kuchynské váhy a na rozkrojenie upečených plátov pravítko.

Medové rezy Marlenka

MEDOVÉ REZY
MARLENKA
MEDOVÉ REZY MARLENKA
Zdroj: Laura Witteková

12 porcií, príprava 60 minút, pečenie 30 minút

Na cesto:

  • 250 g masla
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice medu
  • 180 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • štipka soli

Na krém:

  • 360 g zmäknutého masla
  • 600 g sladeného kondenzovaného mlieka

POSTUP:

  1. Roztopené, no nie horúce maslo premiešajte s vajcami, medom a cukrom.
  2. Preosiatu múku zmiešajte so sódou bikarbónou a soľou. Postupne do tejto zmesi zapracujte maslovú zmes. Vznikne polotuhé roztierateľné cesto.
  3. Cesto rozdeľte na 3 rovnaké diely a každý diel rozotrite na plech rozmerov približne 30 x 40 cm vyložený papierom. Plechy s rozotretým cestom vložte postupne do rúry vyhriatej na 180 °C približne na 10 minút. Po dopečení ich stiahnite z plechu a nechajte vychladnúť.
  4. Medzitým pripravte krém: Zmäknuté maslo vymiešajte s kondenzovaným mliekom a nechajte mierne stuhnúť v chladničke.
  5. Pláty upečeného cesta obrežte zúbkovaným nožom a rozdeľte na 6 rovnakých častí. Odrezky pomrvte rukami, môžete aj v pevnejšom igelitovom vrecku. Pláty cesta postupne vrstvite jeden na druhý a prekladajte ich krémom z kondenzovaného mlieka.
  6. Poslednú vrstvu krému poprášte mrveničkou z odrezkov. Marlenku vložte do chladničky, najlepšie na noc. Pláty tak budú mať dostatok času na absorbovanie vlhkosti z krému, a teda aj na zmäknutie.

Kategórie