Reklama

O tento oškvarkový skladaný chlebík sa doma potrháte! Doslova...

Oškvarkový skladaný chlebík

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Výborný recept na trhací oškvarkový chlebík sa hodí nielen na fašiangy. Poďte si ho upiecť s nami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    OŠKVARKOVÁ PÁRTY HVIEZDA: Chutný a efektný slaný koláč na koniec roka!

    Máme tu sezónu zabíjačiek a chutných špecialít z oškvarkov. Preto sme si pre vás pripravili výborný recept na oškvarkový skladaný chlebík o ktorý sa doma doslova potrháte! No veríme, že bitka o tento fantastický oškvarkový chlebík bude u vás doma iba symbolická. Na to, aby ste si na ňom pochutili si z neho musíte odtrhnúť.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Oškvarkový skladaný chlebík

    OŠKVARKOVÝ SKLADANÝ CHLEBÍK

    1 CHLEBÍK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT, KYSNUTIE

    Potrebujete:

    • 200 ml vody
    • 20 g čerstvého droždia
    • 1 lyžička cukru
    • 300 g hladkej chlebovej múky T 650
    • 1 lyžička soli
    • 30 ml olivového oleja

    Na náplň:

    • 200 g mletých oškvarkov
    • soľ
    • za hrsť vlašských orechov

    POSTUP:

    1. Do vlažnej vody rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, premiešajte a prikryte. Nechajte 10 minút na teplom mieste vzísť kvások.
    2. V mise zmiešajte múku so soľou, prilejte olej, kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Prikryte ho a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
    3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložte ho na múkou vysypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Povrch cesta rovnomerne potrite mletými oškvarkami, dobre osoľte podľa chuti a posypte nasekanými orechmi.
    4. Potom cesto rozkrojte na tri dlhé pásy, ktoré rozdeľte na štyri časti. Vznikne 12 štvorcov cesta. Štvorce cesta poukladajte na seba a následne ich uložte nastojato do formy na chlebík, ktorú ste pred tým vyložili papierom na pečenie. Formu s cestom prikryte a nechajte ešte aspoň 30 minút podkysnúť.
    5. Keď sa forma vyplní vykysnutým cestom, vložte ju do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 40 až 45 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a rovno si kúsok odtrhnite.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.