O tento oškvarkový skladaný chlebík sa doma potrháte! Doslova...
4. 1. 2025, 10:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Výborný recept na trhací oškvarkový chlebík sa hodí nielen na fašiangy. Poďte si ho upiecť s nami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
14 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
OŠKVARKOVÁ PÁRTY HVIEZDA: Chutný a efektný slaný koláč na koniec roka!Máme tu sezónu zabíjačiek a chutných špecialít z oškvarkov. Preto sme si pre vás pripravili výborný recept na oškvarkový skladaný chlebík o ktorý sa doma doslova potrháte! No veríme, že bitka o tento fantastický oškvarkový chlebík bude u vás doma iba symbolická. Na to, aby ste si na ňom pochutili si z neho musíte odtrhnúť.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Oškvarkový skladaný chlebík
OŠKVARKOVÝ SKLADANÝ CHLEBÍK
1 CHLEBÍK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 AŽ 45 MINÚT, KYSNUTIE
Potrebujete:
- 200 ml vody
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 300 g hladkej chlebovej múky T 650
- 1 lyžička soli
- 30 ml olivového oleja
Na náplň:
- 200 g mletých oškvarkov
- soľ
- za hrsť vlašských orechov
POSTUP:
- Do vlažnej vody rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru, premiešajte a prikryte. Nechajte 10 minút na teplom mieste vzísť kvások.
- V mise zmiešajte múku so soľou, prilejte olej, kvások a vypracujte hladké, pružné cesto. Prikryte ho a nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložte ho na múkou vysypanú dosku a rozvaľkajte na hrúbku približne 1,5 cm. Povrch cesta rovnomerne potrite mletými oškvarkami, dobre osoľte podľa chuti a posypte nasekanými orechmi.
- Potom cesto rozkrojte na tri dlhé pásy, ktoré rozdeľte na štyri časti. Vznikne 12 štvorcov cesta. Štvorce cesta poukladajte na seba a následne ich uložte nastojato do formy na chlebík, ktorú ste pred tým vyložili papierom na pečenie. Formu s cestom prikryte a nechajte ešte aspoň 30 minút podkysnúť.
- Keď sa forma vyplní vykysnutým cestom, vložte ju do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 40 až 45 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a rovno si kúsok odtrhnite.